gyerek

Miből lett a gyereknap?

2012.05.27. 12:07
Ajánlom
A gyereknapból van nemzetközi és egyetemes. Egyes országokban ismerik, de nem pirosbetűs ünnep, máshol munkaszüneti nap.

Día del Niño, Children's Day, lìu yī guó jì ér tóng jié, Kindertag, kodomo no hi, يوم الطفل الفلسطيني, Dzień Dziecka, Ziua Copilului, Çocuk Bayramı, День захисту дітей - így írják a gyereknapot különb-különb nyelveken. Az ünnep tartalma világszerte azonos: a gyerekek életének, egészségének védelmét, jólétét, az őket illető jogok tiszteletben tartását célozzák és természetesen azt, hogy szeretni kell őket. Az ünnep dátuma azonban szinte országonként változó.

Magyarországon a századforduló után kezdték hivatalos körülmények között ünnepelni a gyerekeket, igaz, a II. világháborúig szociális okok álltak az esemény hátterében. 1906-ban gyűjtöttek először pénzt az Országos Gyermekvédő Ligát képviselő, többnyire arisztokrata származású hölgyek a szegény sorsú gyerekeknek. Az általában kétnapos eseményre általában májusban került sor, de fix dátuma nem volt.

Az első állami gyermeknap a török naptárakba került be: április 23-án ünneplik a nemzeti függetlenséggel együtt. 1920-ban ugyanis ezen a napon ült össze a nemzetgyűlés és rakta le Ankarában a világi török állam alapjait Kemal Atatürk vezetésével, és mivel Atatürk az ifjúságban látta a jövő független Törökországának zálogát, 1927-től ez a nap a gyerekeké is. Az ünnepen számos eseményre kerül sor, gyerekek előadásain vesz részt ilyenkor az állami vezetés, a török parlamentet pedig egy napra elfoglalják a gyerekképviselők. Az utóbbi évtizedekben a gyereknapi fesztivál nemzetközivé vált. Első alkalommal 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben hívtak vendégeket - a Szovjetunióból, Irakból, Olaszolrszágból, Romániából és Bulgáriából -, mára mintegy ötven országból érkeznek a több mint egy hetes programsorozatra, amely a fővároson kívül egyéb török városokat is érint.

A június elsejei gyermeknap intézményesítésére kísérletet tettek 1925-ben a Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián - vannak források, amelyek szerint azért ezen a napon, mert a konferencia egybeesett egy, a San Franciscó-i kínai konzul által kínai árváknak rendezett ünnepséggel -, 1949-ben pedig a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi Gyermeknap megünneplését. A leginkább a keleti blokk egykori országait érintő kezdeményezés célja ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ez utóbbi határozat alapján a gyermeknap május utolsó vasárnapjára esik.

1953 októberében a genfi székhelyű Nemzetközi Gyermekjóléti Unió kezdeményezésére kétnapos fesztivállal igyekeztek felhívni a figyelmet a gyerekek jogaira. Egy évvel később, 1954. november 20-án a svájci városban fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Egyetemes Gyermeknap létrehozását deklaráló 836 (IX). határozatot. Ennek értelmében a közgyűlés javasolja, hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja az, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. A határozat 45. évfordulóján írták alá a Gyermekjogi Konvenciót, amelyet azóta számos kormány ratifikált.

602D6761-9138-48BE-82C8-42483B47A5CD

A főszereplő gyerekek - Valahol Európában - Az első olvasópróba

Az ENSZ-közgyűlés nem javasol konkrét dátumot a gyereknapra, ennek megfelelően ahány ország, annyi ünnepnap. Nálunk május utolsó vasárnapja, míg június első napján ünnepelnek többek között Albániában, Bulgáriában, Kínában (ahol munkaszüneti nap), Csehországban, a Szovjetunió volt tagállamaiban, Kambodzsában, Lengyelországban, Mozambikban, Németországban (de a hidegháború idején az NSZK-ban nem volt hivatalos ünnep), Etiópiában vagy Romániában. A naptári évben legkorábban Uruguayban tartják január hatodikán, ezt követi Thaiföld, ahol január második vasárnapja a gyereknap. Sri Lankán húsvét első vasárnapjára esik, Hong Kongban és Kolumbiában április 4-én van, csakúgy, mint Tajvanon, ahol erre a napra esik a nőnap is (sőt 2011-től munkaszüneti nap részben azért, hogy ezzel a figyelemfelhívó ünneppel elősegítsék a gyermekvállalást), Palesztinában egy nappal később, Mexikóban április 20-án, Peruban pedig a hónap második vasárnapján. Májusban tartják a gyereknapot Dél-Koreában (5.), Spanyolországban (a hónap második vasárnapján), Svédországban (13.) és Nigériában (27.). Észak-Koreában június 2-án van gyereknap, Venezuelában július harmadik vasárnapján, Indonéziában július 23-án, Vanuatun július 24-én, Argentínában augusztus második vasárnapján, Paraguayban augusztus 16-án - és ezzel véget ért a nyári gyereknapok sora. Őszre esik Costa Ricában (szeptember 9.), El Salvadorban, Guatemalában és Szingapúrban (mindhárom országban október 1.), Trinidad és Tobagón (október első vasárnapja), Iránban (október 8.), Brazíliában (október 12., az ország védőszentjének ünnepe), Malajziában (október utolsó szombatja). Indiában az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehrunak a születésnapján, november 14-én tartják a gyereknapot, a legtöbb közép-afrikai országban pedig december 25-én. Szerencsések a vietnami gyerekek, mert ott két gyereknap is van (június elsején és az Ősz Közepi Fesztivál keretében a nyolcadik holdhónapba eső telihold napján), Japánban viszont külön ünneplik a lányokat (március 3.) és a fiúkat (május 5.). Az Egyesült Államok nincs hivatalos gyereknap annak ellenére sem, hogy már 1856-ban egy massachusetsi lelkész kihirdette a gyülekezetében, hogy június második vasárnapján az istentiszteletet a gyerekeknek szenteli, és ehhez a következő évtizedekben csatlakozott több egyház is. Bill Clinton 2000. október 8-át nyilvánította gyereknappá, George W. Bush pedig 2001-től június első vasárnapját tette meg gyereknapnak.

Az ENSZ és szakosított szervezetei egyébként roppant proaktívak a gyerekeknek dedikált napok kinevezésében: szeptember 20-át jelölte ki az UNICEF a Gyermekek Világnapjának, november 20. a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4-e a Bennszülött Gyermekek Napja, május 25. pedig az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja, melyet egy 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hoztak létre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.