gyerek

Miniatűr csodavilág

2014.06.15. 07:52
Ajánlom
Május közepén nyitotta meg kapuit az Andrássy úton a modellvasút magyar paradicsoma, a Miniversum. A gigászi méretű terepasztalon az apró szerelvények, emberek és állatok kavalkádján túl magyar, német és osztrák városok nevezetességeit is felfedezhetjük. Az interaktív kiállítás igazi családi program, hiszen minden korosztály számára óriási élményt nyújt. MAGAZIN

A Miniversumnak otthont adó, az Andrássy út 12. szám alatt található Krausz Palota már önmagában is impozáns látvány, az épületbe belépve pedig még inkább elvarázsolódik gyerek és felnőtt egyaránt. A hét minden napján nyitva tartó modellvasút-komplexumban ugyanis 300 négyzetméteren közel 100 szerelvény zakatol szüntelenül apró városokon, pályaudvarokon, hegyeken-völgyeken keresztül.

A vonatok mellett 1000 személyautó és 5000 miniatűr figura is helyet kapott a terepasztalokon, melyeket  - a maketteket védő üvegfalon keresztül vagy az előtte lévő padkára fellépve - közelről is meg lehet szemlélni.

Három ország (Magyarország, Németország és Ausztria) tizennégy városa mutatkozik be a Miniversumban, ahol a valódi méretükhöz képest százszorosukra lekicsinyített épületek sorjáznak egymás után. A látnivalók a magyar főváros nevezetességeivel indulnak: végigpásztázhatjuk például a Hősök térét, korzózhatunk a mini Andrássy úton, vagy gyönyörködhetünk a Nyugati pályaudvar aprólékosan kidolgozott makettjében.

A Miniversum születéséről ott jártunkkor az ügyvezető igazgatót, Kocsis Attilát kérdeztük, aki elmondta, hogy egy hamburgi látogatás tapasztalataiból merítve, a német modellezői hagyományokat követve körvonalazódott benne először a világszínvonalú modellvasút-kiállítás ötlete (a hamburgi Miniatur Wunderland a világ legnagyobb modellvasút kiállítása - a szerk.). A terepasztalok kivitelezéséhez 2013 júliusában fogott hozzá a makettezőkből és modellezőkből álló, szakértői csapat. A makettek közül negyvenet külső műhelyekben építettek meg - ilyen volt például a Vajdahunyad vára épületegyüttese is, ami még így lekicsinyítve is lenyűgöző és monumentális látványt nyújt a makettbirodalomban.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy a terepasztalok látványosság tekintetében folyamatosan fenntartsák a látogatók érdeklődését. A vasúti pályák és épületegyüttesek mellett így magasba emelkedő hegycsúcsok, zöld mezők és kellemes hangulatot árasztó, vízparti miliő hívja fel a figyelmet az adott helyszín természeti szépségeire. Ez különösen Budapestről "továbbzakatolva", a vidéki helyszínek kapcsán érvényesül: a pannonhalmi apátság, a nagycenki kastély, valamint Győr és Sopron is megjelenik egy-egy lenyűgöző makettben, az egyik nagy kedvenc pedig kétségkívül a tatai Öreg-tó.

Mint azt Kocsis Attila elmondta, a magyar helyszínek mellett szerettek volna német és osztrák városokat is felvonultatni a kiálllításon. Ez a szempont már az ötletelés közben felmerült, illetve praktikus okai is voltak, hiszen az alkatrészek, modellek, vasúti szerelvények is főként német gyártóktól érkeztek. Így, Magyarországot elhagyva olyan városokon keresztül vezet tovább az utunk, mint például Bécs, Burgenland, Wartburg vagy Eisenach. Sziklás hegyoldalak, napelemmel működő gazdaságok és hangulatos, kisvárosi látványelemek mutatják be ezeket a németajkú településeket.

Az épületek felsorakoztatásán túl a tervezők láthatóan nagy hangsúly fektettek az egyes helyszínek hangulatának megragadására is, legyen az nagyváros, sportpálya vagy éppenséggel a vasút mentén elterülő szántóföld. A kiállítás elejétől a végéig apró életképek elevenednek meg előttünk, ahol miniatűr emberkék házat festenek, autót szerelnek, mezőgazdasági munkát végeznek, taxira várnak, kutyát sétáltatnak vagy éppen egy koncerten mulatják az időt.

Ezek a jelentek azonban nemcsak az átlagos mindennapokat vagy a felhőtlen szórakozást ragadják ki, hanem az élet minden oldaláról igyekeznek felvillantani egy-egy kockát, hogy elhiggyük, itt tényleg egy mini univerzumban járunk. A budapesti összképhez például az is hozzátartozik, hogy a lerobbant trolit az utasok tolják, vagy, hogy az Andrássy úton tüntetők vonulnak fel.

Az alábbi képen pedig egy félig már leégett tetejű házat oltanak éppen nagy erőkkel a tűzoltók. Ennek a makettegyüttesnek a különlegessége, hogy a tűzoltóautó szirénáit gombnyomásra be lehet kapcsolni, ezzel pedig el is érkeztünk a látvány mellett a kiállítás másik nagy erősségéhez, az interaktivitáshoz.

A Miniversum egyes pontjain kis képernyők vannak elhelyezve, ahol az aktuális nevezetességek eredeti fotóit lehet megtekinteni. A szemléltetés mellett ezeknek a képernyőknek ismeretterjesztő funkciójuk is van, hiszen számos információt megtudhatunk az adott épületéről. A korlátnál szakaszonként felbukkanó vezérlőpanelek segítségével pedig a látogató maga is be tud avatkozni a terepasztal „életébe": különböző hang- és fényhatásokat kelthetünk egy-egy gombnyomással, ami nemcsak a gyerekek számára nyújt nagy élvezetet.

A több órás időtöltés tehát garantált a kiállításon, akinek pedig ez sem lenne elég, azt kulisszák mögötti túrával várják, ahol a látogató megismerkedhet a rejtett pályaudvarok titkaival vagy a vezérlőteremben folyó irányítástechnikával. A Miniversumban játszóház is működik, ahol ahol színezők, játékok, terepasztal is várja a gyerekeket, akit pedig megragadott a hely szelleme, az akár a modellezés alapjait is elsajátíthatja.

A Miniversumról további információk ide kattintva olvashatók.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Klasszikus

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Színház

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Plusz

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.