gyerek

Mórocz Adrienn: "Most az álmaim válnak valóra"

2010.11.25. 14:13
Ajánlom
Mórocz Adrienn-nel az utóbbi pár hét alatt sokat fordult a világ. A Színművészeti Egyetem harmadéves bábszínész szakos hallgatója bemutatkozott Pöttyös Panni szerepében, és megjelent egy CD is, amelyen Tallér Zsófia és Marék Veronika Boribon-dalait énekli.

- Mi változott meg a leginkább?

- Az, hogy a feketére festett falú Rákóczi úti termek helyett színházakban próbáltam és nem az osztálytársaimmal dolgoztam. Nehéz lesz egy kicsit visszamenni, de szerencse, hogy az osztályomban nagyon jó emberek vannak, és szerintem nagyon egymásra hangolódtunk. Számomra fontos volt, hogyan reagálnak a Pöttyös Pannira. A legtöbben már megnézték, és tetszett nekik, nem „szedtek szét", ennek pedig nagyon örültem.

- Hogyan kerültél be ezekbe a produkciókba?

- Mindkettő a véletlennek köszönhető. A Boribonhoz sokáig kereste Tallér Zsófia és Marék Veronika a megfelelő embert. Zsófi tanít az egyetemen, és odaadta Bagó Gizella énektanárnőnek azt a néhány számot CD-n, ami már kész volt. Többek között én is megkaptam, aztán tartottak egy meghallgatást, ahol Zsófi kisfia is benn ült, és az ő véleménye sokat számított. Annyi előnyöm volt, hogy anyukám óvodájában kipróbáltam a gyerekekkel, több csoportnak is elénekeltem a dalokat. A Pöttyös Panniban eredetileg a kedvesem szerepelt volna, de épp nem ért rá. Viszont megkérdezte tőle Bozsik Yvette, nem tud-e esetleg valakit Panni szerepére, aki tud táncolni és ért a gyerekekhez. Ő azt válaszolta, "véletlenül" tud valakit, aki Pécsett végzett a táncművészeti középiskolában. Majd eljött Yvette megnézni az egyik vizsgánkat és mellettem döntött.

- De hogyan lesz a táncból báb?

- Maximalista vagyok és úgy éreztem, nem lennék tökéletes táncos. Négy évig színész szakra jelentkeztem, sikertelenül. Aztán az utolsó pillanatban átírtam bábra a szak nevét. Míg készültem, annyi feszültség volt bennem abból adódóan, hogy mi lesz, ha ekkor sem vesznek fel, hogy elkezdtem otthon csinálni egy bábot. Eközben rájöttem, mennyire izgalmas átlényegíteni ezt a holt anyagot. Az is számított, hogy a tánc és az ének mellé még szerettem volna valamit, a báb révén jött a képzőművészet. És a gyerekek nagyon közel állnak hozzám, a bábbal pedig még közelebb lehet hozzájuk kerülni. Azt hiszem, a báb itthon még eléggé felfedezetlen, szinte csak a gyerekszínházat kapcsolják hozzá, külföldön azonban egészen más, izgalmas utakat járnak.

- Milyen volt a Pöttyös Panni próbafolyamata?

- Fantasztikus! De tényleg! Vidám, energikus, még annak ellenére is, hogy nem voltunk sokáig együtt, mert mindenki többfelé dolgozott. Én a Budapest Bábszínház, a Bárka és a Thália között ingáztam. A legfelszabadultabb, a legnyugodtabb munka a Pöttyös Panni volt, és úgy érzem, ez látszik kívülről is.

- Mennyire ismerted Szepes Mária történeteit?

- Nem nagyon, mert valami miatt nekem kimaradtak. Egyet olvastam, azt, amivel kezdődik az előadás és a sorozat is, azt, amikor kijönnek a pöttyei. Most azonban pótoltam a lemaradást.

- Nekem viszont nagy kedvencem volt, és emlékeim szerint az osztályból csak a lányokat érdekelték ezek a történetek. Ez az előadás viszont a fiúknak is izgalmas.

- Lehet, hogy azért, mert Yvette-nek kisfia van, aki most elsős... Vannak szuperhősös játékok, a szereplő fiúk akrobatikus mozgása is biztosan számít. Bevallom, azt irigykedve figyeltem, hogy a nézőtéren hallhatóan minden lány szerelmes lesz Kockás Petibe és minden fiú az ő bőrébe akar bújni! De szerencsére a felnőttek is mennek a történettel.

- Izgultál a premier előtt?

- Nem. Voltak előtte nyilvános főpróbák, ott azért tapasztaltuk, milyen azonnali reakciókat kaphatunk, és a próbák miatt is biztosnak éreztem magam. Egyedül az tűnt furcsának, hogy reggel felkelek, és máris ott bemutató, nem várok estig.

- A Boribon ugyanolyan többgenerációs élmény vagy esemény, mint a Pöttyös Panni.

- Igen, és az nagyon jó, hogy Marék Veronika, Tallér Zsófi és én mind beletesszük a magunk külön-külön világát, a végeredmény azonban mégis összefelé tart. Bár az az igazság, hogy ezekből a mesékből is volt pótolnivalóm.

- A stúdióban hogyan folyt a munka?

- Zsófival nagyon jól kommunikáltunk. A hangomat persze furcsa volt visszahallani, megszokni, de két felvételt készítettünk mindenből, ebből egy amolyan biztonsági tartalék. Gyorsan dolgoztunk, meglepően gyorsan.

- Lehet, hogy a négy felvételit kellett kiböjtölnöd, hogy ennyire egyenesen menjen minden?

- Ha most bemennék felvételizni, most is ugyanolyan rossz lennék. Nagyon izgulok azokban a helyzetekben, amikor öt perc alatt kell megmutatnom, bebizonyítanom, hogy jó vagyok. A bábos felvételi első két fordulójában erről a félelemről elvonta a figyelmem az, hogy egy másik dologba, egy tárgyba kellett áttenni az érzéseimet. Ez kinyitott új világokat bennem és felszabadított. A harmadik rostán pedig olyanokkal találkoztunk, Ellinger Edinával és Schneider Jankóval, akik ide jártak, ismerték ezt a feszültséget és oldották a szorongást.

- Itt a karácsonyi Diótörő-szezon, a Bárkán, a CD-nél és az előadásban viszont nincs báb. Nem hiányzik?

- A Pöttyös Panniban egy kevés tárgyanimáció azért van, a Boribonhoz pedig most készül a mackóbáb. Az fontos, hogy szép legyen, hogy jól lehessen mozgatni, ugyanakkor szeretném, ha látszódna rajta, hogy ez "készítve van" - csak még nem tudom pontosan megfogalmazni, mi módon. A koncerteken nagyon szeretném megmutatni azt, amit tudok: énekelni, táncolni, bábozni. Mindent rám bíztak, ami izgalmas, de nehéz feladat. Sokáig gondolkodtam, aztán rájöttem, hogy azt kell csinálni, amiben jól érzem magam. Például a kedvenc virágos kertésznadrágomat fogom felvenni. És amíg nincs kész a báb, addig a Veronikától kapott kismackót viszem magammal. Nem nagyon vagyok kabalás, de ahogy egyre több helyre viszem, úgy barátkozunk egyre jobban, és kezdem felfedezni, mi mindent tud.

- Januárban lesz két Boribon-koncert a Müpában. Előtte is kipróbálod magad az oviban?

- Mindenképp. Úgy vágyom rá, hogy ezeket a dalokat szeressék! Szerintem elég, ha csak meghallják a zenét, mert nagyok finom, nagyon lágy, nagyon énekelhető, a szöveg pedig arról szól, ami akár már az egész kicsiket is leköti. Nemrég otthon voltam és betettem azt a kazettát, amin kétévesen Halász Judit- meg Kaláka-dalokat énekelek, a végén pedig azt mondom anyuéknak: "Tapszoljatok!" Miközben hallgattam, azt éreztem, most az álmaim válnak valóra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.