gyerek

Mozgalmas és sikeres évadot zárt a Kabóca Bábszínház

2011.07.05. 10:00
Ajánlom
Minden eddiginél mozgalmasabban alakult a Kabóca Bábszínház évada. Összesen hat bemutatót tartott a színház, valamint a TÁMOP pályázat keretében angol nyelvű bábelőadás-sorozat és oktatási program is készült a Kabócában Let's play címmel.

Az évadot Palya Bea, Gryllus Samu és Bolya Mátyás zenés meséje, az Álom, álom kitalálom nyitotta, Harangi Mária rendezésben, melyet beválogattak a Gyermekszínházi Szemle versenyprogramjába, valamint Dániában és Budapesten a Millenáris Központban is vendégszerepelt. Nádori Lídia meséiből Jancsi meséi címen készült bábelőadás (rendező: Mátyás Zoltán), melyet a Ludwig Múzeum is meghívott. Badacsonyi Angéla Állatok farsangja címmel rendezett a Kabóca Házikóban babaszínházi előadást Saint-Saëns eredeti zenéjére.

A Kabóca: idén hivatásos bábszínházzá válásának tizedik évfordulóját is ünnepli: a születésnap alkalmából Mosonyi Aliz Csipkerózsikája került műsorra, Kiss Erzsi zenéjével, Székely Andrea rendezésében. A születésnapi évad nagy eseménye volt a Ha Dede című, az antwerpeni Theater De Spiegellel koprodukcióban készült, babaszínházi előadás kettős bemutatója: 2010. novemberében Veszprémben, majd 2011. márciusában a Babelut Fesztiválon Belgiumban. A Karel Van Ransbeeck rendezte Ha Dede sikeresen vendégszerepelt Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban és Csehországban egyaránt. A csehországi Materinka Nemzetközi Fesztivál két díjjal is jutalmazta a produkciót, mely legközelebb szeptemberben a Kolibri Fesztiválon lesz látható Budapesten.

Az évadot hagyományosan a Kabóciádé Családi Fesztivál zárta Veszprém belvárosában, melyre idén is több ezer látogató érkezett. Szabadtéri játékok, bábelőadások, kézműves foglakozások várták a gyerekek és szüleiket, valamint a Kabóca Házikó játékai a legkisebbeknek a Tűztorony udvarban. A TÁMOP pályázat keretében a kabócások számos előadás utáni foglalkozást tartottak, játékos tárlatvezetéseket szerveztek, és két saját fejlesztésű játékpályát is készítetettek. A veszprémi Kabóca Bábszínház a most záruló évadban összességében kétszáznegyven előadást játszott és tizenhétezernél is több nézőt fogadott. A következő évad szeptemberben a Mesefesztivállal és a Tengerecki Pál (rendező:Schneider Jankó) előadással indul.

További információ: www.kabocababszinhaz.hu

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.