gyerek

Műfajból ötös

2011.03.22. 19:01
Ajánlom
Az általános iskolai korosztálynak szóló színházi előadások repertoárját szemlélve nem csupán azt állapíthatjuk meg, hogy lassan annyi előadást kínálnak gyerekeknek, mint felnőtteknek, hanem azt is, hogy a kínálat alapművek és műfajiság szempontjából is széles és változatos.

Győzzük tehát csak kapkodni a fejünket, hogy hányféle prózai, zenés, báb-, táncszínházi és egyéb, beavató foglalkozással vagy drámajátékkal egybekötött előadás található a gyerekszínházak sorában! Mert azt a felfogást, hogy a kisiskolásoknak pusztán meséket bemutató bábszínházat, a nagyobbaknak pedig valamilyen kötelező olvasmányt - inkább oktató, mint kommunikációs alapú - pedagógiai szándékkal odalökött színművet adunk, jobb elfelejteni. Az írni-olvasni tudó iskolás gyerek ugyanolyan (ha nem pontosabb!) igényekkel lép fel a színházlátogatáskor, mint szülei, érteni és értelmezni kívánja a látottakat, és akár részt is venni a játékban - sokszor nagyobb arányban, mint a tartózkodó felnőttek. Az egyre bővülő gyerekszínházi produkciók, többször komoly problémákat, döntéshelyzeteket elemző foglalkozások láttán pedig szinte elfog a vágy, hogy a korosztályos, kreatív játéknak mi is (újra?) részesei lehessünk.

Repertoár tekintetében a Budapest Bábszínház és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház még mindig vezető szerepet tölt be, előadásaik egészen kicsiktől a gimnazistákig, vagy épp felnőttekig célozzák meg a közönséget. Produkcióikban gyakran a „felnőttszínházból" ismert írók, színészek és rendezők vesznek részt, ezzel olykor figyelmet keltve a báb- és gyerekszínháztól elzárkózó felnőtt nézők körében is. A 2008/2009-es évad egyik sokat méltatott és díjazott bábelőadása volt Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epikája, melyet Mácsai Pál rendezett, valamint az előző évadban Tasnádi István és Jeli Viktória zenés-bábos űrsétája, a Rozi az égen, illetve az idei, Grimm-klasszikust feldolgozó, musical- és operettelemeket használó Csipkerózsa Lackfi Jánostól Kuthy Ágnes rendezésében. A Budapest Bábszínház egyik legsikeresebb kortárs előadását, Varró Dániel jegyzi Túl a Maszat-hegyen című verses regényének színpadi átiratával, melyet nemcsak itt, hanem Kolozsváron, az Ódry Színpadon, Kaposváron a színiegyetemisták, legfrissebben pedig decemberben a Pesti Színházban is színpadra állítottak.

A Kolibri több műfaji kísérletezést és külföldi koprodukciót is magáénak tudhat; Novák János, a színház igazgatója idehaza például elsőként mutatott be csecsemőszínházat. Olyan, már "klasszikusnak" számító előadások mellett, mint a Bors néni Molnár Piroskával és a Kukacmatyi Bán Jánossal, a Kolibri egészen különböző korosztályoknak kínál sokszínű szórakozást. A kisebbeknek például a Brueghel-képből kibontott Gyermekjátékokat Bozsik Yvette és Novák János rendezésében, Békés Pál Spárga-tengeralattjáróját, Oscar Wilde Boldog hercegét (angol nyelven is), a nagyobbaknak Bambit, Emil és a detektíveket, valamint Haydn: Aki hűtlen, pórul jár című "bábopera-tanmeséjét" és egy japán mesét is Bekkanko, a grimaszdémon címmel.

A vidéki produkciók közül az egri Harlekin Bábszínház A libapásztorlány, a veszprémi Kabóca Bábszínház Jancsi meséi és a januárban bemutatott Csipkerózsika, a győri Vaskakas Bábszínházban az ESzME Társulat Repülési lecke kezdőknek, valamint az új Zsolnay-gyárba költözött pécsi Bóbita Bábszínházban a Vitéz László, a Bolond Istók és A kis hableány voltak az előző és az idei év népszerű korosztályos bemutatói.

A gyerekeket célzó táncelőadásokból is egyre többet találhatunk az egyes társulatok repertoárján. Bozsik Yvette a 2005-ben bemutatott Létramesék óta rendszeresen koreografál táncot az iskolás közönségnek. A Négy évszak, a Petruska és Pulcinella és a Varázsfuvola gyerekváltozata, a Varázscirkusz után idén a Pöttyös Panni az iskolában címmel mutatott be előadást az Őszi Fesztiválon. Áprilisban két gyerekeknek szóló balett is bemutatásra kerül majd: a Szegedi Kortárs Balett a Hattyúk tavát, a Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpét állítja színpadra.

Végül ha mindez nem győzött volna meg, látogassunk el a Kerekasztal vagy a Káva Kulturális Műhely egy beavató foglalkozással összekötött előadására. Mindkét társulat négy-öt korcsoportban dolgozik együtt az általános és középiskolásokkal, jellemzően egy-egy viszonylag hétköznapi, de annál nehezebb élethelyzet, viszony vagy probléma köré építve fel az előadást és az azt követő játékot, elemzést, improvizációt. A Kerekasztal Fivérek vagy Csontketrec, illetve a Káva Hinta és Apalabirintus című foglalkozásai a szabadság, a felelősség, az identitás, az erőszak és az apaszerep fontosságáról beszélgetnek és játszanak a gyerekkel improvizációs formában. A drámapedagógusokkal közös pár órás foglalkozások pedig egyszerre vetnek fel kérdéseket gyereknek, szülőnek, tanárnak, színésznek egyaránt, nemcsak a színházba járás hagyományáról és jellegéről, hanem saját döntéseikről, értelmezésükről és válaszaikról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.