gyerek

Műfajból ötös

2011.03.22. 19:01
Ajánlom
Az általános iskolai korosztálynak szóló színházi előadások repertoárját szemlélve nem csupán azt állapíthatjuk meg, hogy lassan annyi előadást kínálnak gyerekeknek, mint felnőtteknek, hanem azt is, hogy a kínálat alapművek és műfajiság szempontjából is széles és változatos.

Győzzük tehát csak kapkodni a fejünket, hogy hányféle prózai, zenés, báb-, táncszínházi és egyéb, beavató foglalkozással vagy drámajátékkal egybekötött előadás található a gyerekszínházak sorában! Mert azt a felfogást, hogy a kisiskolásoknak pusztán meséket bemutató bábszínházat, a nagyobbaknak pedig valamilyen kötelező olvasmányt - inkább oktató, mint kommunikációs alapú - pedagógiai szándékkal odalökött színművet adunk, jobb elfelejteni. Az írni-olvasni tudó iskolás gyerek ugyanolyan (ha nem pontosabb!) igényekkel lép fel a színházlátogatáskor, mint szülei, érteni és értelmezni kívánja a látottakat, és akár részt is venni a játékban - sokszor nagyobb arányban, mint a tartózkodó felnőttek. Az egyre bővülő gyerekszínházi produkciók, többször komoly problémákat, döntéshelyzeteket elemző foglalkozások láttán pedig szinte elfog a vágy, hogy a korosztályos, kreatív játéknak mi is (újra?) részesei lehessünk.

Repertoár tekintetében a Budapest Bábszínház és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház még mindig vezető szerepet tölt be, előadásaik egészen kicsiktől a gimnazistákig, vagy épp felnőttekig célozzák meg a közönséget. Produkcióikban gyakran a „felnőttszínházból" ismert írók, színészek és rendezők vesznek részt, ezzel olykor figyelmet keltve a báb- és gyerekszínháztól elzárkózó felnőtt nézők körében is. A 2008/2009-es évad egyik sokat méltatott és díjazott bábelőadása volt Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epikája, melyet Mácsai Pál rendezett, valamint az előző évadban Tasnádi István és Jeli Viktória zenés-bábos űrsétája, a Rozi az égen, illetve az idei, Grimm-klasszikust feldolgozó, musical- és operettelemeket használó Csipkerózsa Lackfi Jánostól Kuthy Ágnes rendezésében. A Budapest Bábszínház egyik legsikeresebb kortárs előadását, Varró Dániel jegyzi Túl a Maszat-hegyen című verses regényének színpadi átiratával, melyet nemcsak itt, hanem Kolozsváron, az Ódry Színpadon, Kaposváron a színiegyetemisták, legfrissebben pedig decemberben a Pesti Színházban is színpadra állítottak.

A Kolibri több műfaji kísérletezést és külföldi koprodukciót is magáénak tudhat; Novák János, a színház igazgatója idehaza például elsőként mutatott be csecsemőszínházat. Olyan, már "klasszikusnak" számító előadások mellett, mint a Bors néni Molnár Piroskával és a Kukacmatyi Bán Jánossal, a Kolibri egészen különböző korosztályoknak kínál sokszínű szórakozást. A kisebbeknek például a Brueghel-képből kibontott Gyermekjátékokat Bozsik Yvette és Novák János rendezésében, Békés Pál Spárga-tengeralattjáróját, Oscar Wilde Boldog hercegét (angol nyelven is), a nagyobbaknak Bambit, Emil és a detektíveket, valamint Haydn: Aki hűtlen, pórul jár című "bábopera-tanmeséjét" és egy japán mesét is Bekkanko, a grimaszdémon címmel.

A vidéki produkciók közül az egri Harlekin Bábszínház A libapásztorlány, a veszprémi Kabóca Bábszínház Jancsi meséi és a januárban bemutatott Csipkerózsika, a győri Vaskakas Bábszínházban az ESzME Társulat Repülési lecke kezdőknek, valamint az új Zsolnay-gyárba költözött pécsi Bóbita Bábszínházban a Vitéz László, a Bolond Istók és A kis hableány voltak az előző és az idei év népszerű korosztályos bemutatói.

A gyerekeket célzó táncelőadásokból is egyre többet találhatunk az egyes társulatok repertoárján. Bozsik Yvette a 2005-ben bemutatott Létramesék óta rendszeresen koreografál táncot az iskolás közönségnek. A Négy évszak, a Petruska és Pulcinella és a Varázsfuvola gyerekváltozata, a Varázscirkusz után idén a Pöttyös Panni az iskolában címmel mutatott be előadást az Őszi Fesztiválon. Áprilisban két gyerekeknek szóló balett is bemutatásra kerül majd: a Szegedi Kortárs Balett a Hattyúk tavát, a Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpét állítja színpadra.

Végül ha mindez nem győzött volna meg, látogassunk el a Kerekasztal vagy a Káva Kulturális Műhely egy beavató foglalkozással összekötött előadására. Mindkét társulat négy-öt korcsoportban dolgozik együtt az általános és középiskolásokkal, jellemzően egy-egy viszonylag hétköznapi, de annál nehezebb élethelyzet, viszony vagy probléma köré építve fel az előadást és az azt követő játékot, elemzést, improvizációt. A Kerekasztal Fivérek vagy Csontketrec, illetve a Káva Hinta és Apalabirintus című foglalkozásai a szabadság, a felelősség, az identitás, az erőszak és az apaszerep fontosságáról beszélgetnek és játszanak a gyerekkel improvizációs formában. A drámapedagógusokkal közös pár órás foglalkozások pedig egyszerre vetnek fel kérdéseket gyereknek, szülőnek, tanárnak, színésznek egyaránt, nemcsak a színházba járás hagyományáról és jellegéről, hanem saját döntéseikről, értelmezésükről és válaszaikról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.