gyerek

Műszaki bazár minden korosztálynak

2013.06.21. 12:37
Ajánlom
A bécsi Technisches Museumba azoknak is érdemes elmenni, akik a múzeumtól a múzeumságot várják el - tehát a tárlókat akarják körbejárni, a kiállított eszközöket műtárgyként szemlélik -, és azoknak is, akik saját, kézzel, lábbal szerzett tapasztalatból, élményeket gyűjtve akarnak tanulni.

Ebben a 22.000 négyzetméter nagyságú épületben - alapkövét 1909-ben I. Ferenc József tette le - ugyanis mindkettőre van lehetőség. Jegyzettömbbel a kézben olvasgathatjuk a német és angol feliratokat a villamos energiát termelő erőművek egyes alkatrészeinél, vagy leülhetünk egy irányítóasztalhoz, és kezdő vagy haladó szinten kipróbálhatjuk, képesek lennénk-e Ausztria áramellátását koordinálni. Rácsodálkozhatunk a százegynéhány éves vasúti kocsikra, és játszhatunk az Osztrák Államvasutak vonatvezető-szimulátorával. Végigolvashatjuk és végignézhetjük a nagy osztrák sztrájkok történetét, vagy - németül tudóként - összepárosíthatjuk a fülhallgatóban hallott rövid kis monológot az egy-egy foglalkozást képviselőbabával. A klasszikus múzeum és a Csodák Palotája-szerű megaméretű oktatóterem jól megfér egymás mellett (és az épület plafonjáról lógó repülőgépek alatt).

Összefoglalni is nehéz, a technika, a biológia, más természet- és műszaki tudományok, a biológia, a zene vagy a munka világának hány részterületét akarják lefedni az intézmény állandó kiállításain. Vannak itt téglák és babaházak, bűvészdobozok és a tömegméretű nyomtatás történetét bemutató gépek, csillék a bányákból és hajómodellek, végigkövethetjük a porszívók, a kenyérpirítók, a fotó, a telefon evolúcióját, de nem hiányoznak a különböző orgonák, a darabjaira szedett zongorák vagy épp a fül felépítését bemutató szemléltető ábrák és számítógépes játékok, sőt a kipróbálható ORF-tévéstúdió sem. Ezért érezheti azt az ember, amikor beszabadul ide, hogy egy hatalmas édesség-, könyves- vagy cipőboltban van (természetesen ki-ki habitusától, érdeklődésétől függően), és először csak rohangál körbe-körbe, néha felvisítva, hogy jaj, de jó, jaj, de izgalmas, hát itt ilyen is van stb. (természetesen ezt is habitustól, érdeklődéstől függően).

Jelenleg egy időszakos - 2013. december 8-ig nyitva tartó - tárlat várja a közönséget, ezer négyzetméteren, a címe Robot: gép vagy ember? A kurátorok a 15-16. századtól kezdve tekintik át a tárgykör történetét. A kurátorok itt is a sokféleségre törekedtek: az első rajzoktól a Terminátorig, az I. világháborús protézisektől a legmodernebb művégtagokig, a fűnyíró robottól a Kraftwerk legendás klipjéig, Kempelen Farkas sakkozó törökjétől a Sony robotkutyájáig, a hatvanas évek rágógumi-automatáitól az automatizált autógyártósorokig, és ahogyan már megszokhattuk, kapunk egy jó adag interaktivitást a Robolabban, ahol akár a kiborg létet is kipróbálhatjuk. Jó móka, szó se róla!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.