gyerek

Nagy Liszt-kukac nap a Zeneakadémián

2015.05.26. 14:57
Ajánlom
Első alkalommal várja gyermeknap alkalmából a 6–15 év közötti kisiskolásokat a Zeneakadémia ingyenes programsorozattal.

A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazz-zel. A „Liszt-kukacok Akadémiája" fedőnév alatt működő zeneakadémiai ifjúsági programok célja, hogy felneveljük a jövő zeneszerető közönségét: hogy azoknak a gyerekeknek, akik a Goldberg-variációkat hallják otthon, további csodákat mutassunk meg ebből a végtelen szellemi univerzumból, azokat pedig, akik Lady Gaga hangzó árnyékában nőnek fel, elkalauzoljuk másféle zenei tájakra. A programok egyik pillérét a heti rendszerességű kiscsoportos foglalkozások alkotják, amelyek az 6-10 éves korosztálynak szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetjük meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatjuk be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatjuk őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A 2014 tavaszán elkészült Zeneakadémia-makett segítségével a gyerekek eljátszhatják a mini-figurákkal, hogy hová érkezik a művész, miként készül a művészszobában, közben hogyan gyülekezik a közönség, és így tovább. Az ifjúsági programok másik pillérét a Solti termi, illetve nagytermi matinékoncertek adják, ahol élesben figyelhetik meg a gyerekek, hogy miként kel életre, s működik a zene.

A Zeneakadémia méltán népszerű, 2013 őszén indított ifjúsági programsorozatának gyereknapi „különkiadása" keretében május 31-én délelőtt tíztől kettőig a Liszt Ferenc téren kézműves foglalkozások, a Népzene Tanszék gyerektáncháza és rézfúvós bemutató várja az érdeklődőket. A zenepalota varázslatos falain belül minden egész órában 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szóló kiscsoportos Liszt-kukac foglalkozások indulnak az egyetem I-II tantermében, amelyeken a résztvevők megismerkedhetnek a különféle zenei műfajokkal és formákkal, illetve a különböző hangszerekkel. 10.30-kor a Solti Terem színpadán Fülei Balázs lép fel Mit tud a zongora? című előadásával. A Junior Prima-díjas zongorista arra keresi a választ, hogy vajon mit lehet csinálni egy több lábon álló fekete dobozzal, amelynek nyolcvannyolc elefántcsont billentyűje van, ugyanennyi húrja és apró kalapácsa, no meg egy hatalmas páncéltőkéje, és úgy nevezzük, hogy zongora. Ugyanitt kezdődik 12.00 órakor a Fazekas Gergely által vezetett Mit tud a klarinét? című előadás, amelynek zenei részéért Rozmán Lajos és Bacsó Kristóf felelnek. A harmadik emeleti XXIII-as tanteremben 11.00 órától az ütőhangszeres Dés András és két zenész barátja, a szaxofonos Bacsó Kristóf és a zongorista Tálas Áron a gyerekekkel együtt fedezi fel a rögtönzés világát. Ahogy Dés András fogalmaz: „A gyerekekkel való közös játék, improvizálás arról szól, hogy mi, a jazz-zenészek, és a gyerekek kölcsönösen adjunk egymásnak valamit. Ők a frissességet, az előítélettől mentes nyitottságot, a játék felhőtlen élvezetét, mi meg azt, amit megtanultunk arról, hogy miként lehet mindezt átültetni a zenébe - dallammá, harmóniává, ritmussá tenni. Hogy miként tanultunk meg figyelni egymásra, élvezni, szeretni és tisztelni egymás játékát." A koncertek és foglalkozások mellett zenés kincskeresésen és vezetett épületbejáró túrákon is részt vehetnek a gyerekek és kísérőik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.