gyerek

Nagy Veronika: "A Bátor Tábor élményeket szeretne adni nagy dózisban"

2012.08.08. 09:37
Ajánlom
Már több mint tíz éve működik a tábor, de mind a mai napig az országban egyedülálló hatékonysággal segítenek beteg gyerekeknek. A "cimborák" komoly szakmai tudással, figyelemmel és kreativitással felépített táborukban az élmény pozitív hatását kínálják a táborozóknak. Nagy Veronikával, a nemzetközi program koordinátorával beszélgettünk a Bátor Tábor egyéni terápiás módszereiről.

- Kik és milyen céllal hozták létre a Bátor Tábort 2001-ben?

- A történet Írországból indul, ahol már régóta működik egy olyan élményterápiás tábor, amit mi is csinálunk. A Barretstown tábor egy Paul Newman által alapított táborszövetségnek volt a tagja, ahova magyar onkológiai beteg gyerekek mentek táborozni magyar szakemberek  kísérőkkel. Ezeknek a kísérőknek nagyon megtetszett ez a tábor, és úgy gondolták, hogy Magyarországon is kéne ilyet csinálni. Ekkor született meg a Bátor Tábor Alapítvány.

- A munkatársak és az önkéntes táboroztatók hogyan kerülnek ide? Milyen speciális kompetenciával kell rendelkezniük a munkához?

- Először mindenki kitölt egy jelentkezési lapot és küld nekünk egy önéletrajzot, mi ez alapján hívjuk be interjúra a jelentkezőket. Az interjú egy csoportos részből is áll, ez tulajdonképpen egy közös játékot jelent. Mivel a munkához kreativitásra van szüksége annak, aki jól akarja érezni magát és jól végezni a feladatát, ezért olyan játékot játszunk velük az interjún, amiből le tudjuk szűrni, hogy ők a gyerekközösségben hogyan tudnak működni, illetve hogyan tudnak támogató módon részt venni a gyerekek mellett. A játék után van egy személyes beszélgetés, ahol csupán a jelentkező saját életére vonatkozó kérdéseket teszünk fel. Bizonyos kompetenciákat mérünk ezek alapján, de speciális tudást nem igényel ez a munka.

- Milyen gyerekek táborozhatnak nálatok? Hogyan lehet bekerülni?

- Onkológiai beteg gyerekeket várunk, valamint diabéteszeseket, hemofíliásokat, és egy bizonyos JIA nevű betegséggel élőket, ami krónikus gyerekkori ízületi gyulladást jelent. Mindannyian az őket kezelő kórházakon keresztül tudnak jelentkezni hozzánk, ahol vannak kapcsolattartóink, akik egyébként szintén önkéntesek. A táborozni kívánó gyerekek is kitöltenek egy jelentkezési lapot, írnak levelet a cimboráknak (a táborban dolgozó önkéntesek megnevezése - a szerk.), hogy mit kell tudni róluk, mit szeretnek, mi pedig igyekszünk a lehető legtöbb gyereket táboroztatni. Most már szép, új gyerekházaink vannak, ahol egy turnusban hetven gyerek fér el, vagyis egy évben körülbelül 680 táborozó fordul meg nálunk. A nyári turnusainkra csak gyerekek jönnek, tavasszal vannak rövid turnusok, ahol a beteg gyerekek az egészséges testvéreikkel együtt táboroznak. Az igazi családépítő program pedig ősszel van, amikor egész családokat várunk, akik betegséggel élő gyerekeket nevelnek. Egészen új élményeket élhetnek át itt a szülők is, akik korábban esetleg csak a beteg gyerekükre koncentráltak. Nagy dolgok tudnak történi egy ilyen családi táborban is.

- Mennyiben tér ez el egy hagyományos tábortól?

Főként abban tér el ez a tábor a többitől, hogy ha egy turnusban ide jön hetven gyerek, akkor rájuk körülbelül ugyanennyi felnőtt jut. Nagyon fontos egészségügyi és biztonsági szempontból, hogy mindig legyen valaki a gyerekek mellett. Másrészt ez a módszerünk szempontjából is fontos, amit úgy hívunk, hogy élményterápia vagy terápiás rekreáció. Ennek a lényege, hogy mi nagyon sok kalanddal kínáljuk meg a gyerekeket, melyek sorozatos sikerélményeket okoznak nekik, amivel nem találkoznak a mindennapjaikban elsősorban a kórházi kezelések miatt. Viszont azt is tudjuk, hogy ezek a sikerek akkor válnak a saját önbizalmuk építőivé, ha mindig van ott valaki, aki a jelenlétével és a figyelmével érvényessé teszi azt a bizonyos sikerélményt. Tehát mindig van egy egyéni megerősítés az élmények végén, amitől jól működik a módszer, és a gyerekek önbizalma épül. Az ilyesmi a mindennapi életben nagyon ritka. Egy beteg gyerek sok olyan élményből kimarad, amiben egy egészséges részesül. A Bátor Tábor ilyen élményeket szeretne nekik adni nagy dózisban.

- Milyen speciális ellátásról van szó?

A táborban a legalapvetőbb dolog a fizikai és a lelki biztonság. A lelki biztonságot az önkéntesek, illetve az ő felkészítésük biztosítja. A fizikai biztonság köszönhető annak egyrészt, hogy nagyon szép, új épületeink vannak a hatvani táborban, amik mind akadálymentesítettek, tehát mindenféle mozgáskorlátozottsággal, egészségügyi problémával élő gyerek használni tudja a tábori infrastruktúrát. Ezen kívül mindig van egy orvosi csapat minden turnusunkban: két orvos, nővérek, dietetikus. Tehát figyelünk az étkezésükre, és arra, hogy mindig megkapják a gyógyszereiket. Tulajdonképpen egy kis kórház működik a táborban, az egészségügyi csapat tagjai azonban szintén cimboraként vannak jelen. Úgy is szoktuk őket hívni, hogy láthatatlan egészségügyi biztonság, mert nem viselnek fehér köpenyt, hanem ők is úgy vesznek részt a tábori mindennapokban, mint mindenki más. A gyerekek ezáltal más, közvetlenebb formában találkoznak az orvosokkal, és az a tapasztalat, hogy ezáltal visszatérve a kórházba a saját gyógyulásukra is jobban reagálnak majd, és jobban elfogadják az őket kezelőket.

- Hogy kell elképzelni egy tábori hetet?

- A hét nap alatt  tíz programunk van, ezeket nappali programoknak hívjuk: például színjátszás, zene, fotó, evezés, horgászat, rejtek erdő, ami egy természetismereti foglalkozást takar. Az egyik legnagyobb büszkeségünk a "bátorkodás", ami egy magaskötélpályán zajlik. Ez az országban az egyetlen pálya, melyet kerekes-székes emberek is biztonsággal használhatnak, és ez a gyerekeknek is óriási dolog, mert a fizikai erejüket próbálhatják ki rajta. A "bátorkodó" csapatnak pedig olyan felkészültsége van, amivel bárkit körbevisznek a pályán, még kerekesszékkel is. De ezek mellett a Bátor Tábor sokkal inkább a módszerről szól, nem az erő kipróbálásáról. A nappali programok és a vacsora után vannak nagy esti játékok, amikhez mindenféle kerettörténetet találunk ki a gyerekeknek. Most például van egy "Olimparty" nevű játékunk, amiben a görög isteneknek öltözött cimborák játszanak velük különböző állomásokon. A végén mindig táncolunk együtt, ez a tábortánc. Ezt mindig a turnus elején megtanuljuk, aztán nagyon sokszor eltáncoljuk. A napunk a tábordallal ér véget, aminek nemcsak magyar, hanem egy négynyelvű változata is van, hogy a nemzetközi turnusokban a szlovák, cseh és lengyel gyerekek is énekelni tudják.

- Milyen csapattal dolgoztok?

Az alapítványnak van egy állandó csapata, akik egész évben dolgoznak: a táborok programját szervező csapat  mellett munkálkodnak a gyerekszervezők, illetve kórházi kapcsolattartó munkatársaink is vannak, a forrásokat az adományszervező csapat munkája biztosítja a helyi hatvani csapat pedig biztosítja a gyönyörű táborhelyet. Ezen kívül minden nyárra szükségünk van 450 önkéntesre, akik a kiválasztás után egy képzésen vesznek részt, amit úgy hívunk, hogy "Napos" a szép májusi idő miatt, ez egyben egy csapatépítés is nyárra. Itt ismerkednek meg ők is a Bátor Tábor módszerével, a terápiás rekreációval, ami lassan már tényleg tudománnyá növi ki magát. Majd szakértők és trénerek bevonásával mindenki felkészül a saját programjára, feladatkörére. A nemzetközi turnus miatt van egy tolmácsképzésünk is, ahol a cseh, szlovák és lengyel gyerekekhez keresünk tolmácsokat. De itt sem professzionális tolmácsokra van szükségünk, hanem elsősorban olyan lelkes önkéntesekre, akik beszélik a magyart és a három szláv nyelv egyikét.

- Kik állnak a Bátor Tábor mögött?

- Amiből mi fent tartjuk magunkat, azok egyrészt a nagyvállalati adományok, másrészt akármilyen hihetetlen, sokat számítanak azok a rendszeresen érkező kisebb összegek is, amiket magánszemélyek küldenek az alapítványnak. Bármilyen kicsi összeg nagyon sokat segít nekünk. Rövid és hosszú távú célunk is, hogy minél több ilyen egyéni adományozót nyerjünk meg a Bátor Tábor ügyének. Már az is sokat segít, ha valaki egy filctollal vagy annak az árával adakozik. Ezen kívül van egy egészen új adományszerzési vonalunk, amit mi "Élménykülönítmény"-nek hívunk. Ez röviden azt jelenti, hogy fuss a Bátor Táborért. Ha te a fizikai kitartásodat ajánlod fel a Bátor Táborért és futni szeretnél egy utcai futóversenyen, ez is megoldás lehet. Összegyűjtöd a barátaidat, ismerőseidet, munkatársaidat, akik jelképesen megvásárolják azokat a kilométereket, amiket te a gyerekekért lefutsz a felkészülés és a futóverseny során, és ebből pedig mi nagy támogatást kapunk. Két éve indult a kezdeményezés, azóta 12 millió forintot tudtunk ezzel összegyűjteni. Legközelebb október 7-én, a 27. Spar Budapest Maratonon lehet találkozni az Élménykülönítménnyel, sőt még lehet is jelentkezni a csapatba akár egyéni, akár váltófutásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.