gyerek

Nagypál Gábor: "Nem valamihez képest szeretnénk működni"

2012.03.05. 14:45
Ajánlom
Nagypál Gábor, aki a Stúdió K gyerekeknek is szóló előadásaiban hősöket és kalandot kedvelő karaktereket játszott – a rettentő görög vitézt vagy épp Burattinót –, ezúttal címszereplőként egy reális, gazdáját a kalandoktól visszatartani szándékozó szamarat alakít.

- Fodor Tamás úgy fogalmazott, a Szamár a torony tetején próbáinak kezdetén alán Tibor először egy gyermeteg, naiv mesét kapott tőletek. Mit jelent ez a jelző?

- Egyszerűséget. Végignéztünk isten tudja hány Chagall-festményt, és nagyon könnyen fölsejlik belőlük egy történet, mert mindegyik képnek erős dramatikussága van. Az ember nézi őket, és óhatatlanul elindul benne valami. Aztán elkezdtük párosítani a képeken szereplőket: kik lehetnek a hősök, a segítők, mik azok a gátló tényezők, amiket le kell győzni, mik lehetnek az inspirációs helyek. Megkaptuk Zalán Tibortól az első szövegváltozatot, rászabadultunk, szétszedtük, összeraktuk, közben volt, amiről kiderült, technikailag nem megvalósítható, akkor újra szétszedtük és összeraktuk. Zalán szövege erősen vezet, lehet rá támaszkodni, a belső ritmusaira, a botlásaira, a kancsal rímeire, egyáltalán: a furcsaságára, mert nagyon mívesen van összerakva. Ez nagyon erős támasz tud lenni, viszik a karaktert és a színészt is, összességében van egy olyan levegője, ami szinte magától húz, és repít.

- És mennyire kell Chagallt ismerni ahhoz, hogy az előadás a nézőt is magával ragadja?

- Egyáltalán nem kell chagallológusnak lenni ahhoz, hogy valaki ezt a történetet teljes értékűen élvezni tudja. Ha a néző ismeri az életművet, az jó, mert bele tud kapaszkodni bizonyos asszociációkba, de egyáltalán nem előfeltétel, és szerencsés esetben az előadás után lesznek, akik rákeresnek Chagallra az interneten, vagy utánanéznek könyvekben, albumokban.

- Amellett, hogy aktív színész vagy a Stúdió K-ban, nemrég lettél a színház művészeti vezetője. Változik-e a jövőben a gyerekeknek is szóló repertoárotok súlya?

- Nem gondolom, hogy bővülni fog, de mindenképpen megmaradnak a hétvégi családi előadások és a hétközi gyerekfoglalkozások. Csakúgy, mint Tamás, én is sokkal jobban szeretem a vegyes közönséget, amikor harminc felnőttre jut negyven gyerek. Ha két pedagógus hozza őket, annak mindig van egy pici kötelező, intézményi jellege, van egy eleve fegyelmező iskolahelyzet, amiből a gyerek nem szabadulhat ki. Hétvégén önmagához képest sokkal szabadabb helyzetben van apuval, anyuval, tesóval, ami nem azt jelenti, hogy fegyelmezetlenebb vagy rosszabb, hanem azt, hogy így sokkal jobban tanulnak színházat. Az egyívású emberek azonos asszociációs hálóban gondolkodnak: ha bejön harminc nyolcéves, és ugyanazok az élményeik, gyakorlatilag ugyanaz jut eszükbe. Ezzel szemben ha nagyon sokféle a közönség, akkor sokféle reakcióval szembesülnek, és elgondolkodnak azon, hogy anyu vajon min nevetett, az öcsi vajon miért lett hirtelen szomorú, mi lehet az, amit ő esetleg nem vett észre. Ennek a sűrű színházi élménynek a hatására megtanulnak kódolni, fejlődik a gondolkodásuk, mert érzelmi árnyalatokat tudnak megkülönböztetni. Nagyon jó azt színészként megélni, hogy észreveszed, ha a hatéves tökéletesen érzékeli például az iróniát, és érzi az összes mögöttes történetet, ha hallod, hogy ezerféleképpen nevetnek.

- Bár nem elsősorban gyerekszínház vagytok, de a hazai palettán hova tennéd a Stúdió K-t?

- Nem akarom sehova tenni, mert egyrészt nem valamihez képest szeretnénk működni, másrészt pedig a gyerekeknek is szóló előadások bár nagyon fontos szegmensét jelentik a Stúdió K-nak, de a Stúdió K gondolkodásmódjának, elveinek, eszmeiségének egészébe illően fontos szegmensét. Mi továbbra is sokfélét szeretnék csinálni az eddigi évtizedekhez hasonló, és talán még nagyobb bátorsággal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.