gyerek

Ne konzerv legyen a hagyomány

2009.09.19. 01:34
Ajánlom
Asbóth Anikó hűséges típus: középiskolásként alapítója, és 1975-től kisebb megszakításokkal máig a debreceni Vojtina Bábszínház tagja, 1993 óta igazgatója is. Az 1981-ben hivatásossá vált bábszínház sokáig különböző bérleményekben játszott, mígnem 2001-ben a város vezetősége a volt Hungária mozit átalakította a számukra: "kinyílhatott”, és egy helyre koncentrálódhatott mindaz a tevékenység, amit a Vojtina kifejt.

- Hogyan sikerült saját épülethez jutni, amit ráadásul még a bábszínház igényeihez is alakítottak?

- Több mint három évtizede játsszunk Debrecenben, több generáció nőtt fel nálunk: sikerült elérnünk azt az ismertséget és elismertséget, amivel folyamatosan telt házas előadásokat produkáltunk. Mögöttünk állt egy politikai konszenzus is. Nem szúrtuk egyik oldal szemét sem, hiszen a város vezetése pártállástól függetlenül hozzánk hozta és hozza bábszínházba a gyerekeit. Létrejött a szerencsés csillagállás: az önkormányzat felkarolta az ügyünket, és sikerült állami támogatást elnyernie az átalakításhoz, létrejöhetett ez a komplex épület.

- Miért Vojtina a bábszínház neve, és miért egy pelikán a jelképe?

- Az első művészeti vezetőnk, Giovannini Kornél ötlete volt, hogy Arany János Vojtina ars poeticája című verse után nevezzük el. Fontosak számunkra a vers szállóigévé vált gondolatai a költészet és a művész szerepéről. A pelikánt - bábszínházunk szimbólumát - pedig Pap Gábor művészettörténésznek, és Láposi Terkának, művészeti vezetőnknek köszönhetjük. A velük való találkozás új korszakot nyitott a színház életében a nyolcvanas évek közepétől-végétől. A megalapítás óta elsősorban a magyar népmesék világából merítettük az előadásaink anyagát, ma is ez adja az évadok gerincét. Ez nem jelent kizárólagosságot, de egy fő csapásirányt igen, mert az a célunk, hogy a népmesékben kikristályosodott emberformáló értékeket örökítsük tovább. Ezek mai szemléletéhez kaptunk Gábortól a korábbiaknál összetettebb nézőpontot, amikor felhívta a figyelmünket arra, hogy a népmesék szorosan kapcsolódnak az évkörhöz, s mi módon vagyunk részei a világmindenségnek. Ide kapcsolódik a kicsinyeit vérével tápláló pelikán, amely a keleti állatövben a fény szimbóluma. Annak az állapotnak a jelképe, amikor a fénynek erkölcsileg minősített szerepe van, amikor legteljesebb a szeretet és a jóság.

- Hogyan válik a népmesék mondanivalója maivá?

- Ma már nem lehet kizárólag régi bevált, de mára archaikussá nemesedett meséken felnevelni a gyerekeket. Az a célunk, hogy szép magyar beszéd szóljon a színpadon, és bemutassuk kultúr-kincseinket, de ne múzeumi darabokként éltessük őket, hanem mindegyik a valódi tartalmát megőrizve változzon maivá. A hagyományokat szeretnénk tovább éltetni, de nem konzervként. A kisgömböc előadásunkban például úgy gondolták tovább az alkotók a mesét, hogy a Kisgömböc Boráros Szilárd díszletében leginkább egy hamburgerre emlékeztet. Nincs túlmagyarázva, de azért megjeleníti az előadás, hogy ez a fajta hamburgerség felfalja a világot. Attól tehát, hogy régi magyar népmesét játszunk, ezt nem kell feltétlenül tulipános ládák között tennünk, a ma gyerekének szóló mondandót kell megtalálnunk. Más kultúrkörből is dolgozunk: kazah meséből született a felújított Kendzsebáj menyegzője, amely meghívást kapott a szeptemberi Charleville-i Bábfesztiválra. De a népmesei vonal tényleg nem kizárólagos, hiszen mostani évadunk első bemutatója, A kis December király Kuthy Ági rendezésében, egy kortárs német mese színpadi átirata mai nyelvezettel és tartalommal.

- Az előadásokon kívül milyen programokat valósítanak meg a bábszínházban?

- Játszószínházi sorozatunk a jeles napok rendszeréhez illeszkedve kínál táncházat, dramatikus játékokat és kézműves foglalkozásokat, és elsősorban a népi hagyományokkal ismerteti meg a gyerekeket és a szülőket. Sajátos nevelési igényű gyerekeket is fogadunk. Vannak Babusgató programjaink 3 éves kor alattiak számára, és vannak olyan családi hétvégéink, amikor játszószínház és előadás is van: a legkisebbeket beavató jelleggel ismertetjük meg a színházzal, a nagyobbak pedig már beülhetnek az előadásra. A földszinten külön kiállító teret alakítottunk ki, ahol évente több, bábszínházhoz kapcsolható kiállítás látható. Részt veszünk a város kulturális életében is, és időnként sikerül felnőtteknek szóló előadásokat hívnunk. Saját produkciónk is volt, és reméljük lesz is, de nem tudjuk rendszeresen felvállalni, mert nem tudjuk beilleszteni az évadba: se időbeli, se anyagi kapacitásunk nincs rá a négy-öt, óvodásoknak és iskolásoknak szóló bemutatónk mellett.

- De lenne rá érdeklődés Debrecenben?

- Akkor "érdemes" létre hozni egy előadást, ha abból legalább húszat-harmincat tudunk játszani. Valószínűleg nagyon szűk közönsége lenne, de fontos lenne kipróbálnunk magunkat a felnőtteknek szóló műfajban. Viszont legalább ilyen fontos, hogy ifjúsági előadások is szülessenek. Az ötödikes és idősebb gyerekeknek a legtöbb iskola már nem szervez színházlátogatást, tehát ők vagy kiesnek a színház világából, vagy szerencsés esetben a szüleik elviszik őket. De ha el is viszik, akkor is kérdés, hogy mire lehet őket elvinni, tehát óriási a felelősség, hogy a kiskamaszok számára is legyenek előadásaink, amivel valahogyan megtartjuk őket a színház számára. Nem csak a felnőtteket lehetne visszacsábítanunk, hanem ezt a fiatalabb korosztályt is meg kell tartanunk. A már említett A kis December király előadásunk ebből a szempontból azért érdekes, mert bár elsősorban az ifjúsági korosztályhoz szól, de van olyan rétege, amely valószínűleg a felnőttek számára is érdekes lehet. De én a kisebbeknek szóló előadásunktól is elvárom, hogy a szülőt is szórakoztassa, és közösen megbeszélhető élménnyé váljon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.