gyerek

Ne konzerv legyen a hagyomány

2009.09.19. 01:34
Ajánlom
Asbóth Anikó hűséges típus: középiskolásként alapítója, és 1975-től kisebb megszakításokkal máig a debreceni Vojtina Bábszínház tagja, 1993 óta igazgatója is. Az 1981-ben hivatásossá vált bábszínház sokáig különböző bérleményekben játszott, mígnem 2001-ben a város vezetősége a volt Hungária mozit átalakította a számukra: "kinyílhatott”, és egy helyre koncentrálódhatott mindaz a tevékenység, amit a Vojtina kifejt.

- Hogyan sikerült saját épülethez jutni, amit ráadásul még a bábszínház igényeihez is alakítottak?

- Több mint három évtizede játsszunk Debrecenben, több generáció nőtt fel nálunk: sikerült elérnünk azt az ismertséget és elismertséget, amivel folyamatosan telt házas előadásokat produkáltunk. Mögöttünk állt egy politikai konszenzus is. Nem szúrtuk egyik oldal szemét sem, hiszen a város vezetése pártállástól függetlenül hozzánk hozta és hozza bábszínházba a gyerekeit. Létrejött a szerencsés csillagállás: az önkormányzat felkarolta az ügyünket, és sikerült állami támogatást elnyernie az átalakításhoz, létrejöhetett ez a komplex épület.

- Miért Vojtina a bábszínház neve, és miért egy pelikán a jelképe?

- Az első művészeti vezetőnk, Giovannini Kornél ötlete volt, hogy Arany János Vojtina ars poeticája című verse után nevezzük el. Fontosak számunkra a vers szállóigévé vált gondolatai a költészet és a művész szerepéről. A pelikánt - bábszínházunk szimbólumát - pedig Pap Gábor művészettörténésznek, és Láposi Terkának, művészeti vezetőnknek köszönhetjük. A velük való találkozás új korszakot nyitott a színház életében a nyolcvanas évek közepétől-végétől. A megalapítás óta elsősorban a magyar népmesék világából merítettük az előadásaink anyagát, ma is ez adja az évadok gerincét. Ez nem jelent kizárólagosságot, de egy fő csapásirányt igen, mert az a célunk, hogy a népmesékben kikristályosodott emberformáló értékeket örökítsük tovább. Ezek mai szemléletéhez kaptunk Gábortól a korábbiaknál összetettebb nézőpontot, amikor felhívta a figyelmünket arra, hogy a népmesék szorosan kapcsolódnak az évkörhöz, s mi módon vagyunk részei a világmindenségnek. Ide kapcsolódik a kicsinyeit vérével tápláló pelikán, amely a keleti állatövben a fény szimbóluma. Annak az állapotnak a jelképe, amikor a fénynek erkölcsileg minősített szerepe van, amikor legteljesebb a szeretet és a jóság.

- Hogyan válik a népmesék mondanivalója maivá?

- Ma már nem lehet kizárólag régi bevált, de mára archaikussá nemesedett meséken felnevelni a gyerekeket. Az a célunk, hogy szép magyar beszéd szóljon a színpadon, és bemutassuk kultúr-kincseinket, de ne múzeumi darabokként éltessük őket, hanem mindegyik a valódi tartalmát megőrizve változzon maivá. A hagyományokat szeretnénk tovább éltetni, de nem konzervként. A kisgömböc előadásunkban például úgy gondolták tovább az alkotók a mesét, hogy a Kisgömböc Boráros Szilárd díszletében leginkább egy hamburgerre emlékeztet. Nincs túlmagyarázva, de azért megjeleníti az előadás, hogy ez a fajta hamburgerség felfalja a világot. Attól tehát, hogy régi magyar népmesét játszunk, ezt nem kell feltétlenül tulipános ládák között tennünk, a ma gyerekének szóló mondandót kell megtalálnunk. Más kultúrkörből is dolgozunk: kazah meséből született a felújított Kendzsebáj menyegzője, amely meghívást kapott a szeptemberi Charleville-i Bábfesztiválra. De a népmesei vonal tényleg nem kizárólagos, hiszen mostani évadunk első bemutatója, A kis December király Kuthy Ági rendezésében, egy kortárs német mese színpadi átirata mai nyelvezettel és tartalommal.

- Az előadásokon kívül milyen programokat valósítanak meg a bábszínházban?

- Játszószínházi sorozatunk a jeles napok rendszeréhez illeszkedve kínál táncházat, dramatikus játékokat és kézműves foglalkozásokat, és elsősorban a népi hagyományokkal ismerteti meg a gyerekeket és a szülőket. Sajátos nevelési igényű gyerekeket is fogadunk. Vannak Babusgató programjaink 3 éves kor alattiak számára, és vannak olyan családi hétvégéink, amikor játszószínház és előadás is van: a legkisebbeket beavató jelleggel ismertetjük meg a színházzal, a nagyobbak pedig már beülhetnek az előadásra. A földszinten külön kiállító teret alakítottunk ki, ahol évente több, bábszínházhoz kapcsolható kiállítás látható. Részt veszünk a város kulturális életében is, és időnként sikerül felnőtteknek szóló előadásokat hívnunk. Saját produkciónk is volt, és reméljük lesz is, de nem tudjuk rendszeresen felvállalni, mert nem tudjuk beilleszteni az évadba: se időbeli, se anyagi kapacitásunk nincs rá a négy-öt, óvodásoknak és iskolásoknak szóló bemutatónk mellett.

- De lenne rá érdeklődés Debrecenben?

- Akkor "érdemes" létre hozni egy előadást, ha abból legalább húszat-harmincat tudunk játszani. Valószínűleg nagyon szűk közönsége lenne, de fontos lenne kipróbálnunk magunkat a felnőtteknek szóló műfajban. Viszont legalább ilyen fontos, hogy ifjúsági előadások is szülessenek. Az ötödikes és idősebb gyerekeknek a legtöbb iskola már nem szervez színházlátogatást, tehát ők vagy kiesnek a színház világából, vagy szerencsés esetben a szüleik elviszik őket. De ha el is viszik, akkor is kérdés, hogy mire lehet őket elvinni, tehát óriási a felelősség, hogy a kiskamaszok számára is legyenek előadásaink, amivel valahogyan megtartjuk őket a színház számára. Nem csak a felnőtteket lehetne visszacsábítanunk, hanem ezt a fiatalabb korosztályt is meg kell tartanunk. A már említett A kis December király előadásunk ebből a szempontból azért érdekes, mert bár elsősorban az ifjúsági korosztályhoz szól, de van olyan rétege, amely valószínűleg a felnőttek számára is érdekes lehet. De én a kisebbeknek szóló előadásunktól is elvárom, hogy a szülőt is szórakoztassa, és közösen megbeszélhető élménnyé váljon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Klasszikus

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.