gyerek

Néder Panni: "A gyerek is ember"

2010.12.11. 09:27
Ajánlom
December 11-én mutatja be a Pesti Színház Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című, nem csak a gyerekek körében népszerű meseregényének zenés színpadi változatát. A vadonatúj szövegkönyvhöz új Presser-dalok is társulnak, a darabot pedig a végzős rendezőhallgató, Néder Panni viszi színre.

- A Túl a Maszat-hegyen a diplomarendezésed. Szerencsés véletlen vagy tudatos választás eredménye, hogy éppen ezt és éppen itt rendezed meg?

- A történet tavaly nyáron kezdődött: éppen Párizsban voltam, és egyszer csak csörgött a telefonom. Eszenyi Enikő hívott azzal, hogy "Szia Panni, itt ülünk Presser Gáborral az irodámban, és arra gondoltam, mi lenne, ha te rendeznéd meg a Maszat-hegyet, diplomamunkaként. Adom is Pici bácsit". Őt akkor még nem ismertem. Csak álltam megkövülten az utca közepén, miközben azt mondta, nagyon örül, hogy együtt dolgozhatunk.

- Varró Dániel írásainak egyik fő jellemzője, hogy gyerekeknél és felnőtteknél is remekül működnek. Alapvetően nem egy gyerekelőadás lebeg a szemed előtt, hanem - a szöveg tulajdonságaiból kifolyólag is - minden korosztálynak próbálsz megfelelni?

- Elsősorban felnőtt gondolkodás mentén haladtam a darabbal. Persze ez nem azt jelenti, hogy gyerekeknek nem való. A nehézséget pont az jelenti, hogy a csillogó nyelvi játékokból és a felnőtt humorból a gyerekek nyilván nem minden szót fognak érteni, így a kisebbekre többek közt a látvánnyal kell hatnunk. Egy másik kommunikációs mód szükséges ahhoz, hogy őket is lekössük, és élvezzék, megértsék a történetet. Nagy kihívást jelent egy igazi családi darab megalkotása: hogy minden korosztály jól szórakozzon, hogy gyerek és felnőtt, természetesen különböző síkokon, de egyaránt az előadás hatása alá kerüljön.

- Új szöveg is született a Pesti Színház bemutatója számára.

- A miénk teljesen új verzió. Varró Danival, alkotótársával, Teslár Ákossal és a dramaturgokkal összeültünk, és a többhónapos, kemény munkának meglett a gyümölcse, amivel mindannyian nagyon elégedettek vagyunk. A korábbi színházi változatokkal ellentétben ez nem mesejáték, egyáltalán nem csak kisgyerekeknek szól. Az egyik legnagyobb dicsőség az olvasópróbához fűződik: a színészek kicsit féltek, hogy "Jaj, mesejátékot kell csinálni, mi lesz ebből?". Az első találkozás után Halász Judit azt mondta nekem: "De hát Panni, ez nem is mese, hanem abszurd!". Imádják a színészek.

- Milyen új elemeket láthatunk majd a történetben a korábbi színpadi verziókhoz képest?

- Szösz nénét és Turgenyevet, a burgonyát - akik nem voltak benne egy színpadi változatban sem - például nagyon szerettük a könyvben, és Daniék többek közt róluk írtak új jeleneteket, Presser Gábor pedig új dalokat. A régi alapverzióhoz képest körülbelül hat-nyolc új számmal bővült a miénk. A lendületes csapatmunka és a közös ötletek eredménye az új példány, így már a próbák kezdete előtt nagyon közel kerültem az egészhez. Igyekeztünk a könyv komolyságát és sűrűségét visszacsempészni a darabba, illetve kitaláltunk olyan új szálakat, mint például a Szösz néne és a Büdös Pizsamázó között szövődő románc.

- Kovács Patrícia, aki Maszat Jankát alakítja az előadásban, azt mondta, hogy megtiltottad nekik a gügyögést és édelgést, mert itt "tétre megy" minden.

- A főszereplőket alakító színészeket (Muhi Andrist Molnár Áron játssza - a szerk.) nem úgy instruálom, hogy kilencéveseket játsszanak. Emlékszem, hogy gyerekkoromban én is ki voltam akadva, ha hülyének néztek és gügyögtek hozzám. A gyerek is ember.

- Tényleg gyerekkori képeket vittek be a színészek a figurák kitalálásának a fázisában?

- Igen. Az elemzőpróbákon nagyon sokat beszélgettünk a szereplőkről, mindenki mesélt élményeket, kerestük, hogy tudnak viszonyulni az adott figurához, mi a közös metszéspont. Patríciáról például kiderült, hogy kiskorában ő is valami nádasban kujtorgott és rosszalkodott - Maszat Jankát Makula bácsi, az öreg pákász a maszatosban találja meg. Molnár Áron pedig ugyanolyan csibész volt gyerekként, mint amilyen most is.

- Az előadásban több fiatal felbukkan, a frissen végzett Molnár Áron mellett két negyedéves színészhallgató is. Ez végzősként erőt ad számodra, vagy igazából mindegy az általad instruált színészek kora és rutinja?

- Hál' istennek egyrészt azt kell, hogy mondjam, teljesen mindegy, mert az idősebb kollégák is maximális bizalommal fordulnak felém. Másrészt több szereplőhöz fűződik szorosabb kapcsolatom: Áronnal és a szintén frissdiplomás Tarr Judittal sokszor dolgoztam már együtt, a Vígszínházba is pont egyszerre kerültünk, Rétfalvi Tamást és Tasnádi Bencét, a két főiskolást régóta ismerem, és Józan Lászlóval is voltak közös munkáink. A fiatalos energia mindenképp jót tett az egésznek, magával ragadta a többieket is.

- Komoly akciók, csaták is zajlanak a darabban: ezekben az esetekben is sikerült megtalálni a felnőtt- és gyerekkorosztály közötti egyensúlyt?

- Úgy érzem, minden jelenetet sikerült úgy megcsinálnunk, hogy a kétoldali fenyegetés ne csak mesejáték szintű kis botrány legyen: ezek tétre menő dolgok. Fontos, hogy a takarítóknak és a pacáknak is meglegyenek a mostani vagy akár egykori párhuzamai. Persze nem politikai, inkább társadalmi színezetről beszélek: az egyén szabadságáról, a világban betöltött szerepünkkel kapcsolatos kérdésekről. A legfontosabb, hogy a maszat hogy jelentheti az arany középutat, hogy emberek maradjunk: se túl tiszták, se túl mocskosak.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.