gyerek

Nem csak gyerekeknek

2009.05.15. 13:57
Ajánlom
A Marczibányi téren május 6. és 12. között rendezik meg az V. Gyermekszínházi Szemlét. A rendezvény fővédnöke Takács Katalin, az Új Színház színművésze.

Jó, ha gyerekkorunkban ismerkedünk meg olyan alapvető dolgokkal, mint a nyelvek, a zene, a képzőművészet, s mindenekelőtt a színház. Iskolás koromban anyám sokszor mondta: szokd meg most, hogy felnőttként természetes legyen! Ezt akkor épp az angol nyelvre vagy a lucskos káposztára értette.

Úgy érzem, igaza volt, hisz gyerekkorunkban vagyunk a legfogékonyabbak, a legnyitottabbak a világra. Ilyenkor játszva sajátítjuk el a legbonyolultabb tudnivalókat is, ekkor ismerjük meg önmagunkat és tanuljuk meg, hogyan lehet szót érteni másokkal, a pajtásainkkal, a felnőttekkel. Ebben segít a színház, ahol a lélek és a képzelet szárnyra kelhet, ahol kitágul a világ, s a néző ugyanúgy részese lehet egy játéknak, mintha társaival otthon, az iskolában vagy a szabadban hancúrozna. Akkor jó egy színházi előadás, ha a néző fantáziájának segítségével könnyedén lép át a játszótérről a játszó térbe. A színház ugyanis társasjáték, amelyben áttételesen a néző is szerepet kap: a színészek játszó-társaként rajta is múlik, milyen élményeket viszünk magunkkal. Biztos vagyok benne, hogy május 6. és 12. között megrendezett Gyermekszínházi Szemlén, a „MARCZIN" (Marczibányi Téri Művelődési Központ) a gyerekek, kicsik és nagyobbak, de az odalátogató felnőttek is átélhetik a színházi társasjáték örömét.

Ez az öröm azonban nem múlhat el az előadás végén, hiszen fontos, hogy a gyerekek megbeszélhessék élményeiket. Ilyenkor újra át lehet élni mindazt, ami szép és borzongató, vidám és szomorú volt. S nemcsak egymás között, hanem a felnőttekkkel is: az óvó nénivel, a tanító nénivel, a tanár úrral és mindenek előtt a szülőkkel. A májusi szemle bemutatja azokat a nem hagyományos előadásokat is, amelyek a gyerekek és fiatalok hétköznapi problémáival foglalkoznak, és utána mód van arra, hogy a fiatal nézők értő szakemberek segítségével tudják tovább gondolni a látottakat, közösen megbeszélni benyomásaikat.

Tóth Miklós közel száz társulat előadását nézte meg, ebből huszonkettőt válogatott a szemlére, gondolatait a www.gyermekszinhaziszemle.hu oldalon olvashatják. Végignézve a programot, a társulatok és az alkotók neve garancia lehet arra, hogy egy héten át a színházbarátoknak jó előadásokban lesz részük.

Takács Katalin

az Új Színház színművésze, az V. Gyermekszínházi Szemle fővédnöke

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.