gyerek

Nem lehet elég korán kezdeni: komolyzenei koncertek újszülötteknek

2010.12.01. 09:14
Ajánlom
Különleges közönség csúszkál-mászkál és gügyög a weimari Német Nemzeti Színház előcsarnokában: ötven kisbaba készül a nagy múltú intézmény babakoncertjére.

A családbarát időpontokban, a legfiatalabb közönség igényeinek megfelelően alakították ki a koncert programját, hogy a szülők gyermekeikkel közösen élvezzék a zenét. A kereslet meglehetősen nagy: minden koncert és még az ismétlő előadások is teltházasak, minden jegy elkel.

„Akinek kisbabája van, annak egyáltalán nincs ideje arra, hogy koncertekre járjon" - fejtette ki Nils Kretschmer zenekari igazgató. A hosszú, több órás koncertek nem alkalmasak arra, hogy a babák szüleikkel együtt ismerkedhessenek meg a komolyzenével vagy a nagyzenekari művekkel - túl sokáig tartanak, a „szülők pedig nem adhatják le egyszerűen kisbabájukat a ruhatárban".

A babakoncertek fesztelen légkörben zajlanak, mindössze 45 percesek, a nagy hírű állami zenekar kisebb létszámmal játszik.

Ulrich Brandl gyermekneurológus, a jenai Friedrich Schiller Egyetem klinikájának munkatársa szerint 3-4 hónapos kortól a babák bizonyítottan felismerik a ritmust, a hangmagasságot és a dallamot. Babakoncertekre különösen a könnyen felismerhető dallamú és tiszta ritmusú zeneművek alkalmasak, mint a barokk zene vagy Mozart kompozíciói. „A koncertek a babák szellemi fejlődésére is jó hatással vannak" - emelte ki Brandl.

A weimari példa nem egyedülálló, más német városokban, Kölnben, Hamburgban, Freiburgban és Passauban is szerveznek komolyzenei babakoncerteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.