gyerek

Nem lehet elég korán kezdeni: komolyzenei koncertek újszülötteknek

2010.12.01. 09:14
Ajánlom
Különleges közönség csúszkál-mászkál és gügyög a weimari Német Nemzeti Színház előcsarnokában: ötven kisbaba készül a nagy múltú intézmény babakoncertjére.

A családbarát időpontokban, a legfiatalabb közönség igényeinek megfelelően alakították ki a koncert programját, hogy a szülők gyermekeikkel közösen élvezzék a zenét. A kereslet meglehetősen nagy: minden koncert és még az ismétlő előadások is teltházasak, minden jegy elkel.

„Akinek kisbabája van, annak egyáltalán nincs ideje arra, hogy koncertekre járjon" - fejtette ki Nils Kretschmer zenekari igazgató. A hosszú, több órás koncertek nem alkalmasak arra, hogy a babák szüleikkel együtt ismerkedhessenek meg a komolyzenével vagy a nagyzenekari művekkel - túl sokáig tartanak, a „szülők pedig nem adhatják le egyszerűen kisbabájukat a ruhatárban".

A babakoncertek fesztelen légkörben zajlanak, mindössze 45 percesek, a nagy hírű állami zenekar kisebb létszámmal játszik.

Ulrich Brandl gyermekneurológus, a jenai Friedrich Schiller Egyetem klinikájának munkatársa szerint 3-4 hónapos kortól a babák bizonyítottan felismerik a ritmust, a hangmagasságot és a dallamot. Babakoncertekre különösen a könnyen felismerhető dallamú és tiszta ritmusú zeneművek alkalmasak, mint a barokk zene vagy Mozart kompozíciói. „A koncertek a babák szellemi fejlődésére is jó hatással vannak" - emelte ki Brandl.

A weimari példa nem egyedülálló, más német városokban, Kölnben, Hamburgban, Freiburgban és Passauban is szerveznek komolyzenei babakoncerteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.