gyerek

"Nézz egy nagyot!" - gyerekszínházi szemle nem csak gyerekeknek

2011.04.01. 09:00
Ajánlom
Huszonöt előadást válogatott össze a szemletanács a Marczibányi téri gyerekszínházi szemlére

"A jó gyerekszínházat a felnőttek is szeretik." -szól a szemle mottója. A fesztiválra benevezett 87 előadást a szemletanács tagjai (Kaposi László, Sándor L. István, Szakall Judit) felvételről vagy élőben tekintették meg, és ez alapján az a benyomás alakult ki bennük, hogy bár változó színvonalú produkciókkal találkoztak, nagyon sok figyelemre méltó előadás található közöttük, melyek témaválasztásukban, közlendőjükben, eszközeikben és formanyelvükben is számos újdonságot mutatnak.

25 előadás kapott meghívást a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlére. A társulatok Budapestről, Chotinból (Szlovákia), Debrecenből, Győrből, Hottóból, Kecskemétről, Pécsről, Szabadkáról (Szerbia), Szombathelyről, Tatabányáról és Veszprémből érkeznek hozzánk. A legjobb gyermek- és ifjúsági előadások szemléjén - mintegy műhelyként - a különböző gyerekszínházi műfajok, technikák, megközelítésmódok is bemutatásra kerülnek, illetve az előadások drámapedagógiai módszerekkel történő feldolgozására is mód nyílik.

A szemletanács döntést hozott további 28 előadás ajánlásáról is. A meghívott 25 előadáson kívül, ez a 28 előadás is helyet kap a Marczibányi Téri Művelődési Központ által, a Szemle alkalmából megjelenő kiadványban. Ezt a kiadványt az ország valamennyi közművelődési intézménye megkapja, hogy a gyermekszínházi előadások meghívását koordináló döntéshozók felelősen, a szakmai ajánlások figyelembevételével, minőségi produkciókból tudjanak válogatni.

Fesztiválzáró és díjkiosztó ünnepsége május 10-én lesz.

Részletes program 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.