gyerek

Nézz nagyot! - Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle hatodszor

2011.04.20. 20:18
Ajánlom
Május 2. és 10. között, a Marczibányi Téri Művelődési Központban zajlik a gyermek- és ifjúsági színházi előadások seregszemléje.

A kétévente megrendezendő seregszemle komoly és fontos megmérettetés, az évek során egyre nagyobb rangot vívott ki a gyermek- és ifjúsági színházi előadások készítőinek körében - erősítette meg Németh Katalin, az intézmény vezetője, míg a szemletanács tagja, Szakall Judit kiemelte, hogy a jelentkező társulatok számának emelkedése a minőségi elvárások fokozódásával egyetemben áll. Válogatótársaival, Sándor L. Istvánnal és Kaposi Lászlóval 87 előadást tekintettek meg, ebből 22 produkciót hívtak meg a versenyprogramba - amely mellett három, a Stúdió "K-ból érkező díszelőadással áll össze a szemle műsora -, és további 28 előadás kapta meg az ajánlott minősítést.

Fodor Tamás rendező, a Stúdió "K" igazgatója, a zsűri tagja kiemelte, bízik abban, hogy a közművelődésben dolgozó szakemberek, a döntéshozók ezeket az ajánlásokat figyelembe veszik, és minőségi előadások jutnak el a gyerekekhez és a kamaszokhoz - ennek egyik eszköze lehet A megrendelő felelőssége című kísérőprogram -, valamint a szakmai beszélgetések jelentőségét. Pályi János bábos, aki ezúttal szintén a zsűriben foglal helyet, nagy várakozással tekint a szemle elé, hiszen, ahogyan fogalmazott, ezek az előadások az alkotóknak is tükröt tartanak. A zsűri harmadik tagja Ascher Tamás rendező lesz.

A kísérőprogramok között lesznek még beszélgetések a gyerekirodalomról, illetve a színházpedagógiáról. Hétköznaponként az óvodás és iskolás csoportokat, hétvégenként a családokat várják a Marczibányi téren, ahol az előadások között a MárkusZínház Ludibundus családi játszóháza, továbbá a Tintaló Társulás cirkusza ingyenesen biztosít kikapcsolódási lehetőséget.

A 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle részletes programja megtalálható a Fidelio különszámában.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.