gyerek

"Nincs idő siránkozni"

2014.01.31. 10:01
Ajánlom
A MU Színház a Káva Kulturális Műhely segítségével drámapedagógiai programot indított Roseto-projekt címmel. Célja a XI. kerületi civil társadalom és közösség fejlesztése, központi témája a kirekesztés. A kerület időseivel foglalkozó Sereglei Andrással az egyik próba után beszélgettünk. INTERJÚ

A program során a drámapedagógusok három kerületi közösséggel dolgoznak együtt: egy diák-, egy nyugdíjas közösséggel és egy kisgyermekes anyukákból álló csoporttal.

- Szeptembertől havonta egy alkalommal találkoztok a csoportokkal. Az anyukák foglalkozásait vezető kollégád említette, hogy a felnőtteknek több időre van szükségük ahhoz, hogy megnyíljanak, biztonságban érezzék magukat. A mai próbán azt láttam, hogy ebben az esetben nagyon aktív, kreatív társaságról van szó. A foglalkozások során, fokozatosan értétek el ezt a közvetlen hozzáállást, vagy eleve ilyen csoportot kaptál?

- A csoportot alkotó idősek ebből a szempontból valóban különlegesek. Nagy részük részt vett egy hasonló programban a Katona József Színház és a MU Színház koprodukciójában készült Hátra arc! című intergenerációs projektben, és többen kortárstánc foglalkozásra is járnak. Az önkifejezés, a nyitott, szabad gondolkodás, a kultúra iránti igény náluk természetes. Olyanok, amilyennek a hasonló korú embereknek lenniük kellene. Bátran merem állítani, hogy hasonló programban való részvételt követően egy passzívabb nyugdíjas is ugyanilyen lelkes lenne.

- A Roseto-projekt egyik fő témája a kirekesztés. Az ennyire aktív, lelkes időseket mennyire érinti az öregkori kirekesztés, haszontalanság-érzés problémája?

- A beilleszkedés mindig kétirányú dolog: egyrészt, hogy én akarok-e beilleszkedni, és hogy a másik oldalról hagyják-e, hogy beilleszkedjek. Az, hogy bennük van erre szándék, sok helyzetet megold, de nem mindent. A világ nem úgy van kitalálva, hogy az az idős embereknek adni tudjon. Persze ez az első lépés; hogy az illető legyen annyira nyitott, hogy kikövetelje a világtól a figyelmet, a törődést. Hamarosan eljutunk idáig az anyaggyűjtésben: hol, milyen szituációkban érzik magukat kirekesztve mint nyugdíjas.

- Hogyan épülnek fel a foglalkozások?

- Egyrészt a saját véleményformálásukat kell felszabadítani. Nyilván mindenkinek rengeteg dologról van véleménye; azt ők is megszokták, hogy a gondolataikat többnyire verbalizálják, beszélgetnek róla. Ez az előkészítő szakaszhoz elegendő. Hogy ezt miként tudják művészi elemekbe, jelenetbe, mozdulatba átfordítani, az egy út, amin én próbálom őket végigvezetni. 

Nincs túl nehéz dolgom, nagyon könnyen konvertálják a mondanivalójukat más számára érthetővé és élvezhetővé. Nagy félelmem volt, hogy nem tudom velük megértetni: minden ember élete fontos és érdekes. A dolog ott dől el, hogy megtalálja-e a megfelelő eszközt, amivel a történetét a világ felé közvetíteni tudja. Ha ez sikerül, és készség szinten használni tudja, létrejön az alkotás. A csoport tagjai hihetetlenül rugalmasak, biztos vagyok benne, hogy meg fogják találni. Mivel ez egy résztvevő színházi produkció, a következő lépés annak az eszköztárnak az elsajátítása, ami lehetővé teszi, hogy a nézők véleménye, gondolatai is bekerülhessenek az előadásba.

A mai próbán azt szerettem volna, ha megérzik, hogy amikor színházi munkát végzek, és valamiről nagyon akarok beszélni, fontos, hogy legyen egy hívószavam. Első körben arra kértem a csoportokat, egyezzenek meg egy számukra fontos dologban, hozzanak erről egy szöveges jelenetet, aztán pedig ezt egy semleges zenére színpadi mozgásba fordítsák át. Egyfajta tanulási és alkotási folyamat volt, ahogyan a mondanivaló, amelyben a csoport megegyezett, elkezdett utazni ezeken az eszközökön keresztül, de a legvégén is felismerhető maradt.

- Nagyon szimpatikus volt, hogy tudnak viccelődni a problémákon, humorosan fogják fel az öregedéshez kapcsolódó negatív jelenségeket. Az egyik résztvevő például nevetve mesélte, hogy most már ingyen utazhat a buszon.

- Nagyon jó bennük, hogy nem panaszkodnak. Ha megfigyeljük a hétköznapi társalgásokat, a kommunikáció nagy része panaszkodásból áll. És egyáltalán nem csak a nyugdíjasok körében... Ők viszont nagyon megbecsülik ezt a két órát. Tudják, hogy egy folyamatban vesznek részt, nincs idő siránkozni, inkább a feladatokra koncentrálnak. A projekt lényege ugyanis, hogy a kerületben élő három csoport egyszerre hozzon létre egy résztvevő színháza előadást, ami a kerületet érintő problémákkal foglalkozik.

- Hogyan lesz a három csoport közös problémáiból fórumszínházi előadás?

- Mindenképpen fontos pillanat lesz, amikor ezek az idős emberek találkoznak a kismamákkal és a gyerekekkel. Már csak azért is, mert az anyukákkal foglalkozó kollégám arról számolt be, a csoport tagjai rengeteg olyan konfliktust soroltak fel a nagymamákkal, amelyet a gyereknevelés robbant ki. A nagyszülők pedig arra hoztak példákat, milyen nehéz az anyukákkal, amikor a gyereknevelésről van szó. Mindkét csoportban megható jelenetek születtek arról, hogy tulajdonképpen mindenki szeret mindenkit, csak a dolog elcsúszik valahol.

Harmadik szegmense a problémának, hogy egy ötödikes hogyan kezeli ezt a helyzetet; amikor a nagymamától hazamegy a szüleihez. Bizonyos problémákat másképp lát egy hatvanéves, egy fiatal anyuka vagy egy kiskamasz, de valamiért mindannyian problémának érzik.

Ez a következő lépés: megtalálni a XI. kerületben azokat a helyzeteket, amelyek mindhárom korcsoportot érintik, aztán pedig megtalálni a módját, hogy a nézők is elmondhassák erről a véleményüket. Olyan lesz ez az előadás, mint egy lakossági fórum, amit megnéznek a kerület vezetői. Nem arról van szó, hogy hosszan, egy mikrofonba beszélve elsoroljuk a bajainkat, hanem mindezt egy nagy közös alkotói folyamatban hozzuk felszínre és közvetítjük a kerület vezetői felé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.