gyerek

Olvasnivalók a nyárra

2012.07.12. 13:40
Ajánlom
Az Ünnepi Könyvhét a gyermekek számára is bőven jelentkezett újdonságokkal. A kínálatból most összeszedtük azokat a köteteket, amelyeket nem lenne érdemes kihagyni a nyári olvasmányok sorából.

Arnold Szilvia és Arnold Viktória legújabb mesekönyvében egy falusi galamb városi történetét vetette papírra. A Ciceró Kiadónál megjelent Galambkalandnak Gábor a főhőse, aki hogy álmát megvalósítsa, a nagyvárosba költözik. Terve nem igazán jön össze, de mindeközben sok új baráttal megismerkedik, sőt, Tubica személyében még az igaz szerelemre is rátalál. Balázs Ágnes Menjünk világgá! című könyvével az óvodás korúaknak kedveskedett. Az eredetileg színésznőként indult, ma már főállású írónő tizenkettedik mesekönyve Hajcihő, a tökéletlensége miatt kidobott mézeskalács-figura és a születésnapját ünneplő Borka tengerhez tartó kalandos útját meséli el szeretetteljes és tanulságos történet formájában. A kezdő, de már egyedül is olvasó gyerekek számára szintén a Móránál jelent meg Majoros Nóra 3x1 család című könyve. Az elsőkötetes szerzőnő írása önéletrajzi ihletésű családi mese: Bruni, a kilencéves kisfiú, akinek elváltak a szülei, hajmeresztő sztorikat mesél családjáról és életéről. A történetek tálalása a sajátos gyermeki nyelvezetnek és Rubik Anna rajzainak köszönhetően azonban mégis szórakoztató és megunhatatlan. A Manó Könyvek gondozásában jött ki Bátky András író és az Év Gyermekkönyve Díjas Lakatos István illusztrátor könyve, a Bazsó és Borka. A kedves pincérem című kötet öt humoros történeten keresztül mutatja be a címben szereplő ikerpár csínytevéseit, amikhez rejtélyes módon egy pincemanónak is köze van. Az első önálló olvasmányként is ajánlott könyvből az is kiderül, kit és miért hívnak pincéremnek, és mi teszi őt kedvessé a szinte elviselhetetlenül rosszcsont ikerpár számára. A nyár legizgalmasabb és leghűsítőbb balatoni történetével a Kolibri Kiadó rukkolt elő a Könyvhétre. Jeney Zoltán meséje, a Rév Fülöp Balatóniában játszódik, ahol a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, hogy megmentse a világot. Arcok és Formák címmel szintén a Kolibri Kiadónál jelent meg Kun Fruzsina író-illusztrátor kétkötetes könyve. A tanítást célzó sorozatban formákról, ellentétekről és számokról tanulhatnak a gyermekek, és mindezt játékos formában, korosztályokra bontott feladatokkal.

A verseskötetek mezőnyében is találhatunk igazi különlegességeket: Finta Szilvia Hanna A Szív ügye című kötetében megérintő őszinteséggel ír a gyermekek rácsodálkozásokkal teli világáról. A Noran Könyvesház gondozásában megjelent versek a család, a hazásság, a barátság témái mellett a felnőttek érthetetlen szóvilágát is körbejárják. Vagyis, hogy pontosan mit is jelent a "galibalizáció" vagy az EU, és hogy milyen ünnepi alkalmakhoz illik leginkább a svájci "frakk" és "neonnaci". Második kiadásával jelentkezik továbbá Nemes Nagy Ágnes klasszikussá vált Lila fecske című verseskötete a Móra Kiadónál. A versekben madarak és használati tárgyak kelnek életre, az írónő szeretetteljes sorait Molnár Jacqueline érzékeny rajzai illusztrálják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.