gyerek

Operasakk nyolc szereplőre

2010.09.23. 10:04
Ajánlom
A Filharmónia Budapest rendezvénysorozata által a fiatalabb generáció is megismerkedhetett a leghíresebb Erkel-operákkal: az Erkel-emlékév alkalmából a zeneszerző életének egyes alakjai és korábban lejátszott sakkpartija elevenedett meg a Károlyi-palotában.

Mintha csak a szakadó eső elől menekültek volna be a látogatók a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermébe, olyan sokan voltak kicsik és nagyok az Erkel junior családi programján. A színházterem hangulatát biztosító, függönyökkel elsötétített helyiségben feltűnően nagy számban gyűltek össze a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig, és a műsor közben is többen érkeztek meg babakocsival lopózva a nézők közé.

B6F10A0D-0BF6-4D3E-A1FB-1D577EF424D9

Portisch Lajos, Bogányi Gergely és a Magyar Rádió Gyermekkórusa

A délelőtt és a négynapos rendezvénysorozat házigazdája, Ókovács Szilveszter Budaházy Árpáddal közösen ismeretterjesztő célzattal idézte meg Erkel Ferenc életének egy napját 1888-ból, amikor karmesteri pályafutásának ötvenedik évfordulójára készültek a Vigadóban. A róla szóló anekdoták, életének eseményei alapján összeállított műsorban Erkel két fia, Gyula és Sándor meséi és átvezetői alkották a keretet a fiatal operaénekesek által előadott áriákhoz, duettekhez. Az énekes közreműködők többségét az elmaradt Nemzetközi Erkel Énekverseny jelentkezőiből válogatták össze, akik a Bánk bán, a Hunyadi László és a Báthory Mária című operákból adtak elő korabeli ruhákba öltözve. A félfiktív karakterek egymást váltva, egy-egy életrajzi apropó kapcsán vonultak be a Díszterembe, majd a műsorvezetőknek és a közönségnek áriával vagy duettel mutatkoztak be, végül a műsorvezető Ókovács is elénekelt egyet a Hunyadi Lászlóból.

A lazán egymás mellé szerkesztett jelenetek füzére kevéssé koherens, mint inkább egy nagy, színes és élvezhető tablóképet nyújtott elsősorban a fiatalabbak számára. Az alapvető zenei ismereteket alátámasztó és segítő műsornak mindenképpen erényeként említendő a tömörségre és átfogóságra való törekvés, ami érezhető volt azon is, hogy a közönség, beleértve a kisgyerekeket is, mindvégig figyelemmel kísérte az énekeseket, sőt, a végén lelkesen tapsolták vissza őket.  A teremből lefelé jövet a PIM korabeli nyomdagépén, mely már önmagában bámulatos és muzeális szerkezetnek látszik, Petur bordalát nyomtathatták ki az érdeklődők.

Vasárnap délután Bánk bán és Hunyadi a sakktáblán címmel élőfigurás sakk-játszámának lehettünk szemtanúi: Erkel Ferenc és sakkmestere, Szén József 1855-ös partiját játszotta újra a Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjaival Portisch Lajos nemzetközi sakknagymester és a kiválóan sakkozó Bogányi Gergely zongoraművész. A földre terített sakktábla méreteinél és a résztvevők számánál fogva sajnos a közönség nagyobbik része csak a szomszédos termekből figyelhette a játékot kivetítőn keresztül, ami jócskán csökkentette a különleges program élvezeti értékét.

BAE393AD-AC29-4D03-B2DA-F01A365BCBA7

Élő sakkjátszma Erkel szereplőivel

Nyitányként a Gyermekkar Erkel Szózat, Toborzó és Kodály Lengyel László című kórusműveit adta elő, majd a sakkszövetség nagymestere Kállai Gábor mint játékvezető kommentálta a Bánk bán és Hunyadi szereplőinek jelmezében lévő sakkbábukat olykor érdekes viszonyrendszerbe helyezve ezzel az egyes szereplőket: "Tiborc megtámadja Hunyadi Lászlót", "Petur bán tökéletesen tudja, mi a dolga". A színes jelmezekbe öltözött diákokon keresztbevetett szalagok jelezték az operaszereplőket, s így nevükön szólítva léptek a sakkmesterek által kijelölt mezőre, miközben Kállai többször a sakk elméleti hátteréről osztott meg részleteket a közönséggel. Azt is megtudtuk, hogy az élősakk kitalálója, aki maga nem sakkos, véletlenül jött rá, hogy Erkel két legismertebb operája pont nyolc-nyolc szereplőből áll. A meccs közben Portisch Lajos Petur bordalát és Gara nádor áriáját énekelte Bogányi Gergely kíséretével, a játszma végén, miután Tiborc mattot kapott, Bogányi Gergely Liszt Mazeppa című művét játszotta el a délután lezárásaként.

2010. szeptember 11. 11:00 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Erkel junior - Találkozás Erkel hőseivel

Km.: Geszthy Veronika, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Vígh Ibolya, Balczó Péter, Geiger Lajos, Kovács Barna, Lakatos Gergely (ének) Pogány Imola (zongora), Ókovács Szilveszter

2010. szeptember 12. 15:00 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Bánk bán és Hunyadi László találkozása a sakktáblán

Km.: MR Gyermekkórus (vez.: Thész Gabriella)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.