gyerek

Óra a múzeumban

2010.09.14. 10:23
Ajánlom
Óvodásokat, általános és középiskolásokat is várnak Rudabánya, Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely múzeumaiban.

Rudabányán, a Magyar Bányászattörténeti Múzeumban egy pályázati támogatásnak köszönhetően bővül a múzeumpedagógiai programok kínálata rendhagyó múzeumi órákkal és tematikus foglalkozásokkal. Ennek köszönhetően a résztvevők bepillantást nyerhetnek az ásványtörténetbe és őslénytanba, kiemelten mutatják be a Rudapithecus hungaricust, és megismerhetik a bányászati technika, például a bányavilágítás fejlődését a kezdetektől napjainkig, míg a rendhagyó irodalomórákon a rudabányai születésű, családja révén a helyi bányászathoz is kötődő Gvadányi József költő életével és munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Zalaegerszegen a szintén támogatásból létrejött Varázslatos ezer év sorozat keretében október elejétől a diákok 24 szakköri foglalkozáson, tucatnyi témanapon játékos, korosztályhoz szabott formában ismerhetik meg környezetük történelmét, kultúráját, hagyományait. Játékos időutazás keretében betekintést nyerhetnek a középkor világába vagy akár a fazekasság több száz éves történetébe. Az iskolai oktatást egészíti ki a történelmi események vizsgálatához kapcsolódó régészeti források megismertetése, a vizsgálati módszerek bemutatása, sőt a gyerekek kirándulást tehetnek egy-egy ásatás helyszínére is. A középiskolásoknak bemutatják a különböző történeti korok megyei építészeti és képzőművészeti alkotásait, míg az óvódások, kisiskolások játékos formában ismerhetik meg a magyar hagyományokat, a régi korok játékait, és kezükbe vehetik a múzeumi tárgyak élethű másolatát is. A programsorozat egy Zalaegerszeg történetéből összeállított vetélkedővel zárul.

Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont Múzeumban már nem csupán a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó rendhagyó történelemórákat tartanak. A város hét középiskolájának 17 érettségiző osztálya ismerkedhet meg az intézmény falai közt interaktív módon a félmúlt történelmével, a diákok ugyanis heti három történelemórájukból egyet a múzeumban töltenek, és filmnézéssel, a kiállított anyagok és egyéb tárgyi emlékek megismerésével mélyülhetnek el az elmúlt évtizedek eseeményeiben. Az órákat a szaktanárok tartják, akik a múzeum történészeivel dolgozták ki az adott témakörhöz kapcsolódó anyagot, ezek a munkák pedig egy közös tudásbázisba kerülnek.

Konkrétumok egyelőre csak az infrastrukturális fejlesztésekről, köztük a mozgássérültek számára akadálymentesítésről, illetve a látássérülteket érintő nyomtató- és tapogatható műtárgyak beszerzéséről, és új oktatóterek kialakításáről szólnak, ebből azonban arra következtethetünk, hogy uniós támogatásnak köszönhetően a székesfehérvári Szent István Király és a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban is múzeumpedagógiai bummra számíthatunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.