gyerek

Óra a múzeumban

2010.09.14. 10:23
Ajánlom
Óvodásokat, általános és középiskolásokat is várnak Rudabánya, Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely múzeumaiban.

Rudabányán, a Magyar Bányászattörténeti Múzeumban egy pályázati támogatásnak köszönhetően bővül a múzeumpedagógiai programok kínálata rendhagyó múzeumi órákkal és tematikus foglalkozásokkal. Ennek köszönhetően a résztvevők bepillantást nyerhetnek az ásványtörténetbe és őslénytanba, kiemelten mutatják be a Rudapithecus hungaricust, és megismerhetik a bányászati technika, például a bányavilágítás fejlődését a kezdetektől napjainkig, míg a rendhagyó irodalomórákon a rudabányai születésű, családja révén a helyi bányászathoz is kötődő Gvadányi József költő életével és munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Zalaegerszegen a szintén támogatásból létrejött Varázslatos ezer év sorozat keretében október elejétől a diákok 24 szakköri foglalkozáson, tucatnyi témanapon játékos, korosztályhoz szabott formában ismerhetik meg környezetük történelmét, kultúráját, hagyományait. Játékos időutazás keretében betekintést nyerhetnek a középkor világába vagy akár a fazekasság több száz éves történetébe. Az iskolai oktatást egészíti ki a történelmi események vizsgálatához kapcsolódó régészeti források megismertetése, a vizsgálati módszerek bemutatása, sőt a gyerekek kirándulást tehetnek egy-egy ásatás helyszínére is. A középiskolásoknak bemutatják a különböző történeti korok megyei építészeti és képzőművészeti alkotásait, míg az óvódások, kisiskolások játékos formában ismerhetik meg a magyar hagyományokat, a régi korok játékait, és kezükbe vehetik a múzeumi tárgyak élethű másolatát is. A programsorozat egy Zalaegerszeg történetéből összeállított vetélkedővel zárul.

Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont Múzeumban már nem csupán a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó rendhagyó történelemórákat tartanak. A város hét középiskolájának 17 érettségiző osztálya ismerkedhet meg az intézmény falai közt interaktív módon a félmúlt történelmével, a diákok ugyanis heti három történelemórájukból egyet a múzeumban töltenek, és filmnézéssel, a kiállított anyagok és egyéb tárgyi emlékek megismerésével mélyülhetnek el az elmúlt évtizedek eseeményeiben. Az órákat a szaktanárok tartják, akik a múzeum történészeivel dolgozták ki az adott témakörhöz kapcsolódó anyagot, ezek a munkák pedig egy közös tudásbázisba kerülnek.

Konkrétumok egyelőre csak az infrastrukturális fejlesztésekről, köztük a mozgássérültek számára akadálymentesítésről, illetve a látássérülteket érintő nyomtató- és tapogatható műtárgyak beszerzéséről, és új oktatóterek kialakításáről szólnak, ebből azonban arra következtethetünk, hogy uniós támogatásnak köszönhetően a székesfehérvári Szent István Király és a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban is múzeumpedagógiai bummra számíthatunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.