gyerek

Papírbárány, juhászlegény és mesék a Corvinából

2009.05.24. 21:53
Ajánlom
Színes forgatag a kaposvári sétálóutcán. Ilyet se látni itt minden nap. A téren már hangolnak a zenészek, s lépten-nyomon festőkbe botlik az ember.

A művészi hangulatot csak a lacikonyhákból áradó illatok és az ajándékárusok portékái zavarják meg, amelyektől kissé elbizonytalanodik az ember: egy vurstliba tévedt talán? Majd ismét feltűnnek a művészek, a falakon mindenhol képek sorakoznak, még a legkisebbeket is az alkotás köti le. Minden kétely elillan, Kaposváron ezen a hétvégén a jelszó: Festők városa.

A múzeum udvara - amely ezúttal a Hancúr-tér nevet viseli - valóságos zsibongóvá alakul. Míg egyik oldalon kézműves asztalok, és memóriajátékok várják a kicsiket, addig a másik térfél a színpadé, és Thália művészetéé. A BáBaKalács Bábszínháznak a fesztivál első napján azonban elég egy talpalatnyi föld is, hogy elénk varázsolják a Szomorú királykisasszony történetét. Az egyszemélyes zenekar már hangol, sorra kerülnek elő a furulyák, dobok, csörgők. Az élőzene mindig örömmel tölt el, habár az anyukák helyében nem ültetném a lábdobhoz a gyerekeket.

A papír színház háttere - éjszaka, zöld domb, rajta vár - Jankovics Marcell népmesevilágát idézi. Csak Szabó Gyula hangja hiányzik, de kárpótol érte Tóth Anita, aki a kezdeti zűrzavart is magabiztosan kezeli. Az apró pódiumon fel-le hajtogatott rajzok adják a díszletet: egyetlen mozdulattal kerülünk a rétről, a paplakba, a palotába, majd ismét egy új helyre. (A rajzok Makhult Gabriella munkáját dicsérik.) Ahogy a figurák mozgékonysága is, minden él és mozog: táncol a bárány, kacsingat a fiatal lány, amikor vele táncol, s keservesen sír a királylány, pedig nincs rá oka.

Mire csaknem az egész falu hozzáragadt az aranyszőrű báránykához, addigra a királyban is megfogant a döntés: annak adja lányát, aki azt végre meg tudja nevettetni. Hírnök viszi a hírt szerte az országba, s talán ez az egyetlen pont, ahol megdöccen az addig egyenletes előadás: a cabrio Trabanton érkező nagybőgős banda sehogyan sem illik a képbe, s gyanítom nem is a gyerekeknek szóló tréfa. A megannyi kérő próbálkozása után természetesen a juhászlegény és báránykája nevettetni meg a királylányt. Hét országra szóló lakodalmat csapnak, s pár év múlva legkisebb gyermeküket juhászlegénynek adják. Az előadásban minden mozdulatot zene kísér, s végül a lábdobbal kapcsolatos sejtésem beigazolódik: két közel ülő lurkó könnyekben tör ki.

A hangulatfesztivál második napján a Maszk Bábszínpad hivatott szórakoztatni a gyerekeket. Kis történelmi felvezető után, az óriás Corvinából előkerül Visegrád, a királyi palota, sőt, olykor még Kolozsvár is. A kellékek használatát minimálisra csökkentik, a festett hátterek pedig inkább csak jelzésértékűek, segítenek eligazodni a kicsiknek. Az első előadásban - Mátyás király bolondos bolondja - megismerjük Tóbiást, a maskarást, aki visszahozza a Mátyás címeréről elszökött hollót. Ám a gyűrű eltűnt a csőréből. Tóbiás a király szolgálatába áll, együtt indulnak megkeresni az elveszett családi ékszert. S ahogy az lenni szokott, végül a bolond tanítja jóságra és józanságra gazdáját.

A nagyméretű marionett figurákat szakavatott bábosok mozgatják, hangjukkal, mimikájukkal sikerül önálló jellemmel felruházniuk a bábokat. Így lesz a fiatal Mátyásból naiv király, az udvarmesterből gonosz cselszövő, Tóbiásból pedig bölcs bolond. A Maszkosok által hozott történetekben előbb a zsugori bíróval, majd a méregkeverő udvarmesterrel kell felvennie a harcot Mátyásnak és bolondjának. S a végén persze mindig ott az erkölcsi tanulság is, ami néha már-már túl direkt, de a gyerekek szemmel láthatóan élvezik. Az előadást rendre dalbetétek tarkítják. A szövegek egyszerűek, dallamosak, a hangok kellemesek, s ez pont elég. Hogy hol volt a gyűrű? Hát a trónszék alatt.

A társulat késő délutáni produkciójában már kedves ismerősként köszöntjük Mátyást és Tóbiást. Néhány kisgyerek lelkesen magyarázza szomszédjának, hogy ő bizony már látta azt a nagyorrú figurát. Pázmán lovag története Arany János tollábul és históriája egy rendkívüli bajusznak - hirdeti a cím. Az előadás ezúttal keretjátékkal indul. A két színész bábok nélkül is megmutathatja, hogy mit tud, s természetesen nem vallanak kudarcot. Fogfájós kódexmásoló és csalfa szakácsné perlekedik egymással. Mindegyik mást akar: a szakácsné a kódexmásolót, a másoló pedig mindazt a finomságot, ami a szakácsné keze alól kikerül. Jellemző...

Végül előkerül Tóbiás is, aki Szücs György történetével szórakoztatja a királyt. Szegény embernek mindene megvan, egy karnyújtásnyira van az áhított bíró is szék is, csak egy dolog hibádzik: Szűcs Györgynek bizony nem nőtt bajsza. Mindenféle kencékkel próbálkozott, míg nem egy szép nap, cigány „csodadoktor" kereste fel. A história végén persze se bajusz, se pénz, csak a hiszékeny gazda szégyene.

Kisvártatva feltűnik Pázmán lovag is, aki a feleségét megcsókoló udvari ifjún akar bosszút állni. S ki is lehetne más ez az ifjú, mint maga Mátyás. Inkább vicces, mintsem komoly párbajjelent, de a kicsiknek olyannyira tetszik, hogy csaknem felmásznak a színpadra. A végén persze minden turpisság kiderül, s jutalommal távozik a vitéz. A kódexmásoló és szakácsné története is lezárul, egy fog lesz az ára a finom falatoknak.

Nem annyira pergő, de szépen felépített előadás, szerethető figurákkal. Bábos és játéka szinte egyé válik. Könnyed délutáni móka, ami szülő és gyermeke számára egyaránt szórakoztató. Mindenki megtalálja benne a maga számítását. A végén színésznek és bábnak egyaránt megérdemelten szól a taps.

(Festők városa, Kaposvár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.