gyerek

Pettson és Findusz: Ahol a muklák mindig segítenek

2012.11.25. 07:21
Ajánlom
Ahogy elnéztem magam körül az izgága gyereksereget, egyértelműen bebizonyosodott, hogy itt valószínűleg mindenki hallott már Pettsonról és az ő szeleburdi macskájáról, Finduszról. Sőt, nemcsak hallottak, de valószínűleg nagy kedvencük is, az előadást látva pedig rá kellett jönnöm: ha most lennék gyerek, valószínűleg én is hasonlóképpen éreznék.

A végzős, bábrendező szakos hallgatóként debütáló Bereczki Csilla egy rendkívül szórakoztató és egyben tanító, a gyerekek figyelmét folyamatosan fenntartó előadást rendezett Sven Nordqvist világszerte ismert meséjéből. A majd' egyórás „zenés macskakaparásból" ugyanis a jóízű nevetés mellett játékos formában még némi életbölcsességet is elsajátíthatnak a gyerekek, miközben válogatott részek (Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt, A kandúr szülinapi tortája, Lesz nemulass, Findusz és Pettson karácsonya) elevenednek meg a svéd mesekönyv lapjairól.

A Pettson és Findusz már sok formában (könyv, rajzfilm, rajzfilmsorozat, társasjáték és számítógépes játék, stb.) jelen van a piacon, így újbóli feldolgozása nem lehetett könnyű feladat. Mindemellett pedig meg kellett küzdeni a színpadi adaptáció idő- és térbeli korlátaival is, hogy a falusi ezermester és szertelen kiscicájának kalandjai ne csak mozaikosan jelenjenek meg egymás mellett.  Ám, a harmadéves dramaturg szakos hallgató, Fekete Ádám - aki azóta Junior Prima Díjat is kapott - úgy gyúrta össze a Pettson és Findusz-opusból kiragadott történeteket, hogy az egyes epizódszeletek végül komplex képet adnak, mintha valóban egyetlen mesévé állna össze a cselekmény. A történet az akkor még egyedül élő Pettsonnal indul, aki egy nagy adag borsókonzerv helyett kiscicát kap ajándékba, és az ő egymásra találásuknak, a köztük lévő kapcsolat megerősödésének, egyfajta szülő-gyermek viszony kibontakozásának lehetünk tanúi a darab folyamán. Ez a kapcsolat problémáktól és veszekedésektől ugyan korántsem mentes, de tegye a szívére a kezét az a szülő, aki még sosem emelte fel a hangját csemetéjével szemben.

Magára ismerhet itt tehát felnőtt és gyerek egyaránt, amit nagyban segít az is, hogy a különös és időtlen díszlet segítségével maximálisan elvonatkoztathatunk az eredeti környezettől, Pettson tanyájától és Svédország vadregényes fenyveseitől. Csodálatos mesevilágot teremt már önmagában a látvány is (tervező Lisztopád Krisztina): a hajlított, görbe bútorok azt sugallják, itt valahogy semmi sem a megszokott módon működik. Elvégre egy falusi gazda, egyben feltaláló, ezermester otthonában vagyunk, aki csodabogárként, különcként van elkönyvelve az emberek szemében. A furcsa, legabszurdabb helyeken kinyíló szekrénykék képezik a díszletet, melyeket lehet úgy mozgatni, alakítani, hogy kinti és benti világot is megjelenítsen. Tyúkól, csatorna és háztető képzeletben egyaránt megjelennek a szemünk előtt. A gyerekek egy meleg színekkel és vidám játékokkal teli fantáziavilágba csöppennek, ahol minden fiók remek rejtekhely és gazdag kincsestár egyszerre.

F88268F1-374B-46A0-996B-9FC4C994CC0D

Pettson és Findusz - Budapest Bábszínház

Ebben a különös és kissé nyakatekert játéktérben az előadást csak félig „uralják" a bábok, többnyire akkor, amikor állatok jelennek meg a színen - így az emberi és az állati szféra szüntelenül keveredik egymással. Átjárást jelent azonban a két csoport között Muklafiú (Bercsényi Péter) és Muklalány (Mórocz Adrienn e. h.). Mivel a muklákat nem mindenki láthatja, ezért az előadásban kiemelt szerepe van annak, amikor Findusz előtt valósan is megjelennek. Ekkor ugyanis a színészek eltűnnek, és egyfajta alakváltozáson mennek keresztül: helyettük már kézbábok képviselik a rejtőzködő kis lényeket. A muklákra ugyanakkor nagy szükségünk van: mókás háttérmunkások segítik és kommentálják szüntelenül az eseményeket, tanulságos dalokkal kötve össze a szálakat és segítve ezzel az egyes epizódok közötti átmenetet. A szerepük azonban még ennél is több, hiszen ők azok, akik folyamatosan kommunikálnak a gyerekek felé is.

12474CD0-C7EA-4F43-80A4-8B1ED3EE2A28

Pettson és Findusz - Budapest Bábszínház

Egyfajta átjárást képez az emberi és állati világ között maga Findusz is. Ellinger Edina úgy mozgatja a kölyökmacskát, mintha az valóban az izgága kisgyerek önálló életét élné, így Findusz cica voltát sokszor teljesen el lehet felejteni. A szüntelenül láb alatt sertepertélő Findusz-báb megannyi kérdéssel nyaggatja az őt valóban sajátjának tekintő Pettsont, így jellegzetes, zöld csíkos kantárosnadrágjában mindig láb alatt van. Mellette az előadás egy másik, rendkívül szórakoztató figurája a Pettsont játszó Ács Norbert, aki ugyan némiképp fiatalabbnak tűnik a rajzfilmbeli öreg gazdánál, ám szüntelen zsörtölődése és bohókás kinézete tökéletesen felidézi a mesebeli Pettsont. A falusi tabló két másik emberrel egészül még ki: harsánysárgában és rikítózöldben ügyeskedik és jótékonykodik a férjkereső Andersson néni (Krista Anita), aki szívét-lelkét kitéve próbálja meg a lehetetlent: hogy némi helyet kapjon Pettson és Findusz kapcsolatában. Noha mindig pórul jár, mégis ő a jóindulat és segítőkészség élő szobra. Terjedelmes „párja" a szintén kívülről figyelő, nagypocakos Gustavsson (Csajághy Béla), aki fújókájával mindig abba kontárkodik, amibe nem kellene, ám lelke mélyén ő is jótékony és melegszívű. Az emberek mellett népes állattáborral is büszkélkedhet ez a kis közösség. Ide tartozik például a magának szüntelenül jogot kotkodácsolni akaró tyúksereg, akik haszonállati mivoltukba nem nyugodnak bele: nem adják csak úgy ingyen a tojást és nem tűrik szó nélkül, ha valaki megzavarja őket a fiókos szekrény rejtekében. Az előadás kétségkívül legmókásabb bábjait ők jelentik, Semjén Nóra és Rusz Judit olyan dinamikusan mozgatja őket a háttérből, hogy valóban úgy tűnik, mintha ez az elégedetlenkedő és éles nyelvű népség menten ki akarna repülni kis zárkájából. A lomha járású, mindent megszaglászó Borz úr (Rusz Judit) és a mérges bika szintén mókás epizódokat biztosítanak, noha csak egy-egy villanásnyi időre jelennek meg.

631B8130-D0C4-42CF-9AAF-A9ED7369F99A

Pettson és Findusz - Budapest Bábszínház

A megjelenített, különböző élethelyzetekből adódó problémák és nehézségek ellenére is egy olyan közösséget mutat be az előadás, amelyben mindenkinek megvan ugyan a maga helye, de ugyanakkor mindenki számíthat a másikra is. Szülő és gyermek, szomszéd és szomszéd, ember és állat tökéletes harmóniája, mely mentes mindenféle gonoszságtól és bűntől, egy csodás helyen, ahol, ha ki is csúszik az ember lába alól a talaj, a muklák akkor is ott vannak, hogy mindent rendbe tegyenek. Ha csak álmainkban létezik is, egyszer mindenkinek látnia kell egy ilyen világot.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Vizuál

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Klasszikus

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.