gyerek

Philipp György: "A generációs különbségek maguktól megoldódnak"

2012.09.03. 08:44
Ajánlom
Ezekben a sokak szerint apokaliptikus időkben bizony ismét szükségünk lehet Noé bárkájára. Benjamin Britten azonos témájú gyerekoperájának aktualitását is elsősorban az adja, hogy a megmentendő értékek listáján a gyerekek és a bennük rejlő lehetőségek előkelő, ha nem az első helyen állnak. VIDEÓval

- A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája (Müpa) rendezte Budapesti Mahler-ünnepen szeptember 5-én és 7-én is színre kerül Britten Noé bárkája, melyben a felnőtt szólisták és a zenekarban ülő éltesebb muzsikusok mellett számos gyerekszereplő is játszik majd. Hogyan történt a gyerekek kiválasztása?

- A szólisták közül mindenki a tanítványom a Budapesti Énekes Iskolában, így jól ismerem a képességeiket, a kórusnak pedig meghallgatást tartottunk. A zenekar tagjait Pest megye legjobbjaiból válogattuk.

- Mi jelenti a legnagyobb nehézséget velük kapcsolatban a próbák során?

- A hangszereseknek az együttzenélés nem annyira megszokott ebben a korban, így a figyelemmegosztás kialakítása a legkomolyabb próbatétel. Nagyon kevés zeneiskolában működik kamarazenekar, de a Tóth Aladár Zeneiskolában - ahonnan a hangszeresek túlnyomó többsége érkezett - szerencsére ez is a tanulmányok része. A hegedűsöket Ácsné Szily Éva, az ütősöket Herboly László, a BFZ ütőhangszeres művésze készítette fel, a bőgősöket Lukácsházi István. A kisebbeknek azt az akadályt is le kell majd győzniük, amikor az első próbák után - ahol csak velük foglalkoztam - a felnőttekből álló vonósötös (furulya, timpani, négykezes zongora, orgona), a zenekar és az énekes szereplők is bekapcsolódnak a játékba.

- Két szereposztásban tanuljátok a művet a gyerekek hangjának esetleges mutálása okán. Más miatt is szükséges ez a fajta előrelátás?

- A tervek között szerepel, hogy a későbbiek folyamán a darabot iskolákban, színházakban is játsszuk majd, október 5-én például a pécsi Kodály Központban lépünk fel, így ez a döntés több szempontból is szükséges.

- Két különböző korosztály alkotja az előadógárdát. Hogyan oldjátok fel a generációs különbségeket?

- Erre nekünk nem kell megoldásokat keresnünk, hiszen a zseniális mű mindezt megoldja. Például a felnőtt hangszeres muzsikusok legtöbbször azt is játsszák, amit a gyerekek, így a kisebbek alkalmazkodóbbak lesznek, kialakul egy teljesítménykényszer, egy jó értelemben vett verseny a gyerekek közt. Az énekeseket pedig - saját korábbi élményeimet felidézve (hiszen Jaffettként, máskor pedig ütőhangszeres játékosként is közreműködtem 2001-es előadásokban) -, azt gondolom, hogy több gyakorlás, nagyobb odafigyelés fogja jellemezni.

- A műben nemcsak gyerekek és felnőttek fognak részt venni, hanem a közönség is bevonódik a játékba a műben szereplő egyházi himnuszok éneklése során. Ez hogyan fog zajlani?

86E4D0E1-0CCB-47F9-A1D7-424299BA1690

Britten: Noé bárkája - énekes olvasópróba

- Britten kérésein túlmenően én nemcsak a himnuszoknál, hanem különböző effektusok létrehozásában is szeretném a közönség segítségét kérni. Az előadás ezért azzal fog kezdődni, hogy közösen megtanuljuk a tudnivalókat, majd az adott résznél jelzek feléjük, ha ők következnek. Mivel ezt nem fogjuk máskor próbálni, így a család tagjai, a barátok is aktív részesei lehetnek ennek az izgalmas élménynek.

- A díszlet már látható a próbateremben, amikor ez a beszélgetés zajlik: az ígért egyszerűség, a mű misztériumjáték jellegéhez közelebb álló letisztultság jellemzi. De mi tudható a Gergye Krisztián koreografálta mozgásról?

- Valóban, a díszlet középkori és reneszánsz metszetvilágot kíván felidézni, és az állatjelmezek is a kétdimenziós megjelenítéshez állnak közel. Nagyon szép színpadi összkép alakult ki, köszönhetően annak, hogy Árvai György és Szűcs Edit - házaspár lévén - jól tudnak együtt töprengeni. Gergyével sokat dolgoztunk együtt, ebben a darabban a Hollót és a Galambot táncolja majd. A gyerekek színpadhoz szoktatása, a jelmezben való mozgás megtanítása az én feladatom lesz, de nekik ezen túl nem tervezünk más tennivalót. Noé feleségének barátnőire vár majd egy kicsit mozgékonyabb feladat, többek között a közönség bevonásában is aktívabb szerepet kapnak.

- Te vagy az előadás karmestere és rendezője is, ami nagy könnyebbség abból a szempontból, hogy színpadi és zenei történések valóban összhangban létezhetnek. Az érem másik oldalát tekintve milyen nehézségekkel kell szembenézned?

- Az összpróbáknál én a zenekar előtt fogok állni, ezért nekik - főként a gyerekeknek - nagy türelemmel kell majd lenniük, ha felmegyek a színpadra vagy a terem egyik végéből az összképre leszek kíváncsi. Sok leállás lesz, sok instruálás, mert sajnos mindent látok és hallok egy személyben. Ha más valaki lenne a rendező, ő biztosan más problémákat látna, mint én, máshogyan adna instrukciót. De így egyféle rendszerben dolgozunk majd, s ez fárasztó is tud lenni.

- A mű zenei szövete Britten legismertebb operájához, a Peter Grimes-hoz vagy a gyerekekhez közelebb álló A kis kéményseprőhöz képest milyen nehézségű?

- A téma nagyon adja magát: elolvasva a szövegkönyvet és figyelembe véve, hogy gyerekek és felnőttek mit tudnak együtt játszani, ezek a zenei ötletek a legkézenfekvőbbek. Technikai nehézségét tekintve a szerző előre gondolkodott, mert az előszóban leírja, hogy az első hegedűben olyanok üljenek, akik tudnak fekvést váltani, a másodikban olyanok, akik tanultak már kettősfogást. Itt válik láthatóvá igazán a mű zsenialítása és pedagógiai jellege.

- Britten nagy tisztelője volt az amatőr zenélésnek, és külön érdeme, hogy ebbe a tevékenységbe a gyerekeket is bevonta. Vajon az előadás és a próbák során tapasztaltak jelentősen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy azok a fiatalok, akik részt vesznek benne, később zenerajongók és koncertlátogatók legyenek?

- A magam példájából kiindulva számomra óriási élmény volt a Noé bárkájában játszani, ma is profitálok abból a tudásból, amit ezeken az előadásokon szereztem. Bízom benne, hogy ezeknél a gyerekeknél is sokáig, talán egy életre is kitart majd az élmény.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.