gyerek

Pincétől padlásig Makarónival

2010.10.05. 11:20
Ajánlom
Vasárnap délután kisebb tömeg gyűlik össze az Opera Dalszínház utcai bejáratánál. Úgy hírlik ugyanis, Makaróni karmester elhagyta pálcáját. Anélkül viszont nem tud az esti előadáson dirigálni, a próbáról pedig már így is elkésett. Megkéri hát a gyerekeket, hogy járják be vele a házat, és segítsenek neki a keresésben.

A kiindulópont a Királyi Lépcsőház, így egyből adja magát a lehetőség, hogy királyt válasszunk. Apró, szöszke kisgyerek - természetesen koronával és bíborpalásttal - masírozik Makaróni oldalán, a hű szolgák (mi, többiek) sorfala között. A Székely Bertalan-terembe érkezve azonban ismét mindenki szóhoz/főszerephez juthat, csak meg találnia a négy évszak valamelyikét a mennyezeten. Ráadásul bepillantást nyerhetünk az esti előadásba is: Hamupipőke története elevenedik meg a színen, pontosabban a képernyőn. Igaz, nem a Disney-változatról van szó, de a gyerekek így is fellelkesülnek. Kodály Zoltán és Bartók Béla szobra közt idegenül hat a plazmatévé és a DVD-lejátszó. A képet Makaróni hatalmas csokornyakkendője, bumfordi szemüvege és bozontos frizurája pedig csak még szürreálisabbá teszi.

Utunkat folytatva "habos ruhás" hölggyel találkozunk - talán pont ő a jó tündér, aki üvegcipőt és gyönyörű ruhát varázsol Hamupipőkének. A turistacsoportok közt lavírozva a karmester folyamatosan mesél, magyaráz arról, mi is az a proszcénium, vagy épp mire szolgáltak a különböző méretű székek. (Elárulom: az uralkodók hajdanán a számukra legkényelmesebbet vitették be a páholyukba.) Az operai etikettről a jegyszedő néni tart rövid felvilágosítást. Bár szerencsére úgy tűnik, a "kapcsold ki a mobilodat", "ne egyél előadás alatt" és "ne ragaszd a rágód az ülés aljára" frázis nem ismeretlen a gyerekek előtt.

A büfében maga Lotz Károly és Ybl Miklós hajol a tervrajzok fölé. Szakállukat vakargatva, szivarral kezükben igyekeznek megtalálni a lehető legjobb megoldásokat az épület tökéletesítéséhez. Ám a dirigenspálca továbbra sincs meg. Előkerül viszont Hamupipőke karperece, majd fél pár cipője. A lépcsőfordulóban furcsán ismerős fiatal lány mossa épp a követ. Igyekezne, de csoportunk megnehezíti munkáját. Mentségünkre legyen mondva, a jelmeztárba tartunk, mely az első, igazán különleges állomás. Hatalmas asztalok, körbe pedig csupa szekrény. A jelmezek otthonának így is csak töredékét láthatjuk, hisz valójában 400 gardrób van a házban, és minden előadásnak megvan a sajátja. Most épp a Norma ruhái lógnak a fogason, de a kíváncsi gyerekek beleshetnek Hamupipőke szekrényébe is.

A statisztaöltözők folyosójáról a díszletfestők műtermébe jutunk. A falon még mindig látható Lotz Károly egyik vázlata. A festett terek után a zsinórpadláson keressük a pálcát, majd egy próbateremben. Igaz, a szűk hely miatt oda csak a gyerekek juthatnak be. A próba hangjai a folyosóra is kiszűrődnek, de az érdekes történetekről ezúttal lemaradunk. Kárpótlásként a nagyszínpad "esőkórusa" csak nekünk játszik. A szélgép és a "mennydörgéslemez" használatának megismerése után összeáll a zenekar, s a gyerekek Makaróni vezénylésére a nyári záporból hatalmas vihart támasztanak pillanatok alatt.

Expedíciónk végül a nézőtéren ér véget, ahol a zenekari árokban a pálca is előkerül - hisz hol máshol is lehetne, mint a helyén, a pulpituson. Makaróni egyből el is kezdi a próbát, s ízelítő gyanánt meghallgathatunk egy részletet Rossini operájából. A függöny mögül ismerős lány lép a színpadra, a lépcsőházi takarító mosolyog ránk újra, a hercegen pedig a jelmeztárban látott öltözet virít.

Újra feltűnik Lotz Károly és Ybl Miklós is, hogy az Operaház tervrajzának másolatát adja át mindenkinek búcsúzóul. Útban a ruhatárhoz a gyerekek kipirult arccal mesélik élményeiket. Bízzunk benne, hogy a játékos történet, a zenei ízelítő és az izgalmas barangolás legalább néhányukat visszacsábítja még az Opera falai közé.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.