gyerek

Premier: János vitéz

2011.11.14. 11:25
Ajánlom
Bábszínházi elemekkel bővítve, új hangszereléssel mutatják be kedden a tatabányai Jászai Mari Színház, Népházban a János vitéz című daljátékot.

Petőfi Sándor János Vitéz című elbeszélő költeményét talán nem kell bemutatni. A magyar irodalom egyik gyöngyszemeként számon tartott műből Bakonyi Károly átirata alapján, Heltai Jenő verseivel Kacsóh Pongrác írt daljátékot. Kukorica Jancsi és Iluska története a szerelem és annak megváltó erejének megrendítő meséje a komponista gyönyörű zenéjével.

A Jászai Mari Színház János vitézében a színház teljességét élhetik át a nézők. Az első felvonás népszínmű, a második felvonásban a kezdődő bohózatot érzelmes dráma váltja fel, a harmadik felvonás a romantikus mesevilágé - tette hozzá a rendező. Kacsóh Pongrác zenéjét a darab új hangszerelésével tették érdekessé, a hattagú zenekar hangzása vetekszik egy húsz fős együttesével. Az együttesben fa- és rézfúvós, valamint ütős hangszerek mellett két billentyűs eszköz is megszólal. Kukorica János szerepében Kalmár Gergely látható, feleségét, Iluskát Ágoston Katalin alakítja, Bagó figuráját pedig Jankovits József Liszt-díjas tenor játssza.


2011. november 15. 14:30 - Jászai Mari Színház - Tatabánya

János vitéz

daljáték

Kukorica János: Kalmár Gergely

Iluska: Ágoston Katalin

Bagó: Jankovits József

Francia királylány: Mádi Piroska

Strázsamester: Maróti Attila

Francia király: Pille Tamás

Gonosz mostoha: Nyáry Detti

Csősz, Bartolo: Boronyák Gergely

Első gazda, Első huszár: Mészáros Kartal

Második gazda, Második huszár: Vanya Róbert

Első leány, Első udvarhölgy: Polyák Rita

Második leány, Második udvarhölgy: Márton Fruzsina

Ügyelő: Szrenkó Tamás

Rendezőasszisztens, súgó: Széplaky Petra

Közreműködik : Közreműködnek a Tatabányai Kamara Filharmonikus Zenekar

Karmester, zenei vezető: Román Géza

Díszlet, jelmez: Győri Gabi

Rendező: Pille Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.