gyerek

Programok sokasága az Állatkertek Éjszakáján

2014.08.19. 09:00
Ajánlom
A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Állatkertek Éjszakáját idén is augusztus utolsó péntekén rendezik meg, amely ebben az évben augusztus 29-ére esik. Ezen a napon az ország 11 településén, 14 programhelyszínen várják érdekes programokkal az állatkertek és a természet világa iránt érdeklődőket. A legtöbb helyen a programok kora estétől éjféltájig tartanak.

Az ország 11 településén összesen 14 programhelyszínen várják az érdeklődőket a III. Állatkertek Éjszakáján, amely 2014. augusztus 29-én, a hónap utolsó péntekén kerül megrendezésre.

Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Füvészkert (az ELTE Botanikus Kertje) és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert belvárosi Akvárium-Terráriuma a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumával közösen, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben pedig a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A részletes programokat az egyes intézmények saját honlapjukon teszik közzé. A főbb programok az egyes helyszíneken az alábbiak lesznek:

A Fővárosi Állat- és Növénykertben augusztus 29-én 19 órától éjfélig tartanak a III. Állatkertek Éjszakája programjai. A kert állatgondozói egész este 11 különböző helyszínen mesélnek az ott bemutatott állatokról, illetve a velük való foglalkozás kulisszatitkairól. Ugyancsak folyamatos program lesz a látványos fényfestés több helyszínen is, de lesz vombatles, illetve az éjszakai pillangókat bemutató program. A kert sétaútjain a gondozók barátságos, kezes állatokat sétáltatnak. 19:30-kor az elefánttréninget, 20 órakor az oroszlánfókák rendhagyó bemutatóját lehet megtekinteni. A Legyél te is állatgondozó program keretében 8 különböző helyszínen lesz lehetőség kipróbálni az állatgondozók munkájának legjavát. A Varázshegyben bemutatók és előadások sokasága várja az érdeklődőket, de lesz itt térhatású vetítés, időgép szimulátor és sok más érdekesség.

A Holnemvolt Parkban egyzsetonos éjszaka lesz, vagyis a különböző játéküzemek ezen az éjszakán egységesen egy zsetonért vehetők igénybe. Működni fog a műemlék körhinta, a barlangvasút, a tréfás dzsungelvasút, az elvarázsolt kastély, a nagy és a kis kerti vasút, az összes körhinta, a vízen járó labda, a zoo-kart és a szörnyecskék háza, valamint a kalandpálya is. A programot a lángidomárok tűzzsonglőr bemutatója, illetve UV-fénycirkuszt teszi teljessé. A programokra a felnőtteknek 2400, a gyermekeknek 1800 Ft-os áron váltható belépőjegy, amely mellé egy a Holnemvolt Park játékaira érvényes zseton is jár ajándékba.

A Budakeszi Vadasparkban 19 órától várják a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21, 22 és 23 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe, többek között meglátogatják Mucit, az "éneklő" aranysakált is. Néhány állat "éjszakai üzemmódra van kalibrálva", vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi emberek már befejezzük, de a többiek is éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők. Az éjszakai túrán érdekes és igen szórakoztató szakvezetésen vesznek részt a látogatók, a bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd, a színpadnál pedig Hangok az éjszakában címmel előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

Az Állatkertek Éjszakáján a Füvészkert a növények éjszakai életével ismerteti meg a látogatókat. Ízelítő a programokból:

- szakvezetés a kertben 19.30kor és 22 órakor- a résztvevők megismerkedhetnek a kert különleges növényeivel, éjszakai látnivalóival és élőlényeivel;
- ingyenesen letölthető, csak erre napra érvényes mobil applikáció, melyhez új útvonal és nyereményjáték kapcsolódik ajándék növényekért;
- növénysimogató - Ismerje fel a sötétben, milyen növény, termés, van a kezében!
- világító növény - ez a különlegesség csak az Állatkertek Éjszakáján látható az ELTE jóvoltából;
- kézműves foglalkozás gyermekeknek 19h-22h-ig: a legkisebbek állatokat és növényeket formázhatnak különleges és hagyományos technikák segítségével.

A Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáján, 29-én 20 és 24 óra között éjszakai bátorságpróbát tartanak a "nemszeretem" állatokkal - fődíj egy ketreces merülés. Fényképezkedési lehetőséget biztosítanak a "belevalóknak", hisz a "nyakék" ezúttal egy kígyó lesz. Emellett éjszakai szűrőház látogatásra invitálják az érdeklődőket. Az éterben a trópusi erdő misztikus hangjai hallatszanak és a villámok fénye villódzik majd, míg a cápák "árnyékában" lévő rendezvényteremben - a Tropicariumban eddig nem látott - egzotikus állatok bemutatója zajlik majd partnereik közreműködésével.

A Tropicarium hétvégén, augusztus 30-31-én is elfogadja a közös belépőjegyet 10 és 18 óra között. Ezen a két napon óránként különleges látványetetésekkel (kígyó, aligátor, majmok, pirája, muréna, ráják, stb.) szórakoztaták majd a jelenlévőket, míg a műszaki érdeklődésű látogatók betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, szűrőház látogatást szerveznek számukra 11 és 14 órakor.

A debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében 19 órától éjfél után 1 óráig  folytatódik az éjszakai állatkerti kalandozás. A vidámparki játékok éjszaka is üzemelnek. Ízelítő a programokból:

- éjszakai rovarfelfedező körút;
- bátorságpróba - Mi van a zsákban?
- M13: csillagászati bemutató a Magnitúdó Csillagászait Egyesülettel együttműködésben;
- ásványok ultraibolya fényben, éjszakai ásványles a Szőnyi Pál Ásványbarát Körrel;
- betekintés az állatkert éjszakai életébe;
- vacsora éjfél után - etetés az éjszaka aktív állatoknál;
- éjjeli természetbúvár - nyom-, és állatkeresés a kifutók között;
- szakvezetéses séta nemcsak szakembereknek.

Győrött, a Xantus János Állatkertben augusztus 29-én meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várják a látogatókat. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. 17 órakor a tapír, 17:30-kor a kapucinusmajmok, 19:10-kor a marabuk, 20:20-kor a vidra, 21:05-kor az örvös medve, 21:30-kor pedig a jaguárok etetésére várják a közönséget. A gibbonház mellett bátorságpróba lesz, és testközelből meg lehet ismerkedni a gyűrűsfarkú makikkal, valamint a kert sétányain körbevezetett lámával, tevével is.

A Kecskeméti Vadaskert hangulatos esti megvilágítással várja a közönséget, amelyhez a fényt fáklyák szolgáltatják majd.  A 19 óra 30 perctől induló meghitt esti séta számos állat (kis- és nagyragadozók, kisállatok, patás állatok) szakvezetéses látványetetésével indul, majd a naplementével párhuzamosan filmvetítés és zenés filmkockák által betekintés nyílik az Alföld kis állatkertjének életébe. 21 órától meglepetés várja a látogatókat. A Kecskeméti Vadaskert az Állatkertek Éjszakáján 18.45-től 22.00-ig tart nyitva. Belépőjegyek a szokásos ár feléért válthatóak. A program ideje alatt a vadaskerti büfé, ajándékbolt nyitva tart.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a kezdetek óta állandó résztvevője az Állatkertek Éjszakájának. Az este során különlegességekkel, érdekességekkel várják látogatóinkat, akik így egy igazán rendhagyó programon vehetnék részt az állatkertben, hiszen máskor nincs lehetőség rá, hogy megismerjék az állatkert lakóinak életét sötétedés után. Az interaktív látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni, mint pl. a tigrisét, a kúszósülökét vagy éppen a mosómedvékét. Ezek az állatfajok ugyanis az állatkertben is sötétedés után mutatják természetes oldalukat. A program alatt a fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak látogatóink az egyedülálló erdei környezetben. Ezen a napon hosszabbított nyitva tartással, reggel 9.00 és este 23.00 között várják a látogatókat.

A tavalyi nagy siker után természetesen idén is az állatokon lesz a hangsúly Pécsett. Az Akvárium-Terrárium belvárosi épületében óránkénti látványetetésekkel, játszóházzal és "nemszeretem állatok" simogatójával készülnek. A Zsolnay Kulturális Negyedben állatsimogató mellett a programokhoz állatos témával kapcsolódó Varázsóra előadás is lesz, a Planetáriumban pedig az Állatok a csillagos égbolton című előadás várja a látogatókat. Az Akvárium-Terrárium és a Zsolnay Kulturális Negyed között 30 percenként kisvonat közlekedik majd. A két helyszínre kedvezményes árú kombinált jegyek válthatóak, melyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Az alapításának 25. évfordulóját idén ünneplő Szegedi Vadaspark gazdag programkínálatának utolsó nyári állomása lesz az Állatkertek Éjszakája. Délelőtt és délután (10.00-kor és 14.30-kor) a zsiráfház azon részeire is bevezetik a vendégeket, amely amúgy elzárt előlük, sőt, zsiráfetetésre is nyílik mód. A Természetvédelmi oktatóház mellett pedig egy vetélkedőre invitálják a látogatókat 10.00 és 16.00 között, amely során játékos formában tehetik próbára ügyességüket egy-egy gondozói feladat elvégzésével. A programra 21.00-ig lehet jegyet váltani, este oroszlánok látványetetése, hüllősimogató és egy rendhagyó borjúfóka-show várja a látogatókat - az éjszakai állatkert sejtelmes és izgalmas hangulata mellett.

A Tisza-tavi Ökocentrumban ezen az éjszakán trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Óriáskígyó közelről, krokodil és színpompás ara papagáj várja az érdeklődőket. Az Ökocentrum 3D mozi termében a Rio2 animációs filmet tekinthetik meg a vendégek. Lesz éjszakai "Holdfénytúra" is az akváriumok kékesen derengő világába. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően - külön díj ellenében - korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek. Jó idő esetén: "Képek az éjszakában"- zenés diavetítés az Ökocentrum kilátótornyára.

Jegyek:
A programok a legtöbb helyen a kora esti óráktól éjfélig tartanak, de lesz ahol már pénteken nap közben elkezdődnek, másutt pedig a hétvégén folytatódnak. A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de azokon a településeken, ahol több bemutatóhely is működik egymás közelében, kombinált jegyek is válthatóak. Pécsett a jegyek eleve kombináltak, azaz érvényesek az Akvárium-Terráriumba és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is.

A főváros vonzáskörzetében a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Füvészkertbe és a Tropicariumba külön is lehet jegyet váltani, de váltható olyan kombinált jegy is, amely mind a négy helyszínre érvényes. A kombinált jegy ára felnőttek esetében 3500 Ft, gyermekeknek 2400 Ft. Aki az este folyamán nem tudja az összes helyszínt felkeresni, egyes helyszíneken másnap, illetve harmadnap is felhasználhatja, mert azok a Tropicariumba, a Füvészkertbe és a Budakeszi Vadasparkba szombaton és vasárnap is érvényesek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.