gyerek

Rapszódia-maraton

2011.05.24. 17:31
Ajánlom
Nehéz lenne megmondani, melyik volt a Liszt Maraton legjobb koncertje: a Millenárison nem előadások keltek versenyre egymással, hanem a közösségi élmény került előtérbe.

Két éve hasonlóképpen hozta össze a kicsiket és nagyokat Haydn muzsikája, és akkor sem keltek birokra egymással a rendezvények, akkor sem lehetett eldönteni, ki, melyik előadó volt kiemelkedő, ki maradt kicsit el az átlagszínvonaltól. A Liszt Maratont nem a nagy előadásokra, a feledhetetlen performanszokra kalibrálták: akit e rendezvényre meginvitált a Hungarofest, az többé-kevésbé tisztában van azzal, hogy lesznek zavaró körülmények, lesznek a helyüket elhagyó nézők, hangoskodó gyerekek, eldurranó lufik, széktologatók; lesznek olyanok is, akik áhítattal figyelik a zongoristát, a zenekart; és olyanok is, akik esetleg méltatlankodnak, hogy a körülmények folytán nem tudnak a zenébe egészen belemélyülni.

A Liszt Maraton délelőttje a gyerekeké volt, a Liszt-kvíz tábláiról lehetett leolvasni a központi szereplő életrajzát, a tavacska közelében elhelyezett pulton voltak a kvízlapok, ki-ki tesztelhette is tudását. A játszóterek egybeolvadtak a kézműves foglalkozást tartók tereivel, a kissé suta Mesőke-koncertet faképnél hagyó kicsik inkább a dombon a futkároztak, nádból violinkulcsot hajtogattak, papírt merítettek, Liszt-kitűzőt fabrikáltak, majd a Csoki-koncerteken ismerkedhettek Liszt zongoraműveivel. A Csoki-koncerten mézesmadzag volt a Tom és Jerry részlete: a II. Magyar rapszódiát zongorázó macska után komplett koncertet - egyébként kiválót - kaptak fiatalok és idősebbek Kerek Erzsébettől és Mocsári Károlytól. A Rapszódia négykezes verziójának előadása olyan lendületesre sikeredett, hogy sok gyerek felpattant helyéről és táncra perdült.

Ekkor már másodszor hallhattam Lisztnek e legnépszerűbb darabjai közé tartozó művét, és még nem sejtettem, hogy a nap végére eljutok oda, ha ezt vagy a Magyar fantáziát még egyszer meghallom, kárt teszek magamban. Igor Levit a Transzcendens etűdöket játszotta, a meleghez alkalmazkodva fehér pólóban, elég lazán. Ez az elég lazán sajnos azt is jelenti, hogy igazolva bár népszerűségét, hírét, de sok melléütéssel, egyes műveket kissé fásultan játszott. Őt követte Batta András előadása a Magyar fantáziáról - ezt a műsorrészt otthon követttem, a rádión. Ha valamit, hát a kevésbé ismert művek mellett az ilyesfajta szórakoztatva nevelő, információgazdag előadásokat hiányoltam még. Batta és kísérői megmutatták, hogy milyen műzenei és népzenei indíttatásai vannak a Fantáziának; Mocsári Károly, a Zeneakadémia népzene szakos növendékei és a Keller András vezette Concerto Budapest pedig kiválóan árnyalta a mű egyes elemeiről alkotott képet. Ez az előadás valóban közelebb hozta a Fantáziát, és felmutatta, hogyan dolgozott Liszt, milyen elemekre építette műveit.

Hegedüs Endre - ellenpontozva Levit megjelenését - frakkban muzsikált. Néha úgy éreztem, a nagy melegben felvett ruha a koncentrációban egyenesen akadályozza, de kétségkívül igaz, hogy ő volt az, aki nemcsak öltözetével, de zongorázásával is komolyan vette az eseményt - talán túlontúl is komolyan. A XIV. magyar rapszódia előadása ha kapkodó is volt olykor, megszólaltatta a mű mélységeit is. A délután harmadik zongoristája, Clara Frühstück nem bízott mindent a zenére. A mezítláb pedálozó művésznő előadását testvére, Florian Frühstück dobta föl videoinstallációkkal. Tulajdonképpen adekvát, a művekhez illő képeket láthattunk - a Messiaen-darab közben a szemet láthattuk az Andalúziai kutyából, a brutális beavatkozás előtt, Furrer művét felhők képei kísérték, Ligeti Musica Ricercatáját fehér négyszögek villogása -, ám a fiatal Clara Frühstück nagyon kiegyenlítetlenül, azaz olykor kifejezetten magas színvonalon, olykor kiábrándítóan muzsikált.

Az esti rádióközvetítésre már olyan jelentős csúszás jött össze, hogy a nyolcórás hírek Balogh Kálmán játékát gyakorlatilag elvágták. Ám amit addig hallhattak az eseményeket a rádión követők, azzal elégedettek lehettek. A Muzsikás együttes nagyszerűen, vérpezsdítően játszott kalotaszegi dallamokat, a Concerto Budapest pedig előrukkolt a II. Magyar rapszódia aznapi legavatottabb, legdinamikusabb előadásával.

A Maratont a Budapest Bár és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös koncertje zárta. A hangosítás tökéletlensége miatt nehezen megítélhető, hogyan szólt a vonós zenekar. Mindenesetre szilajul, élvezettel játszottak, és úgy tűnt, nem zavarja őket, hogy az előadás átlépett a giccshatáron, és amit a számos egybegyűlt hallhatott, annak inkább van helye zenét is szolgáltató éttermekben és hajókon, mint a Millenáris Teátrumában. Nem lepett meg, sőt, tulajdonképpen örömmel konstatáltam, hogy nem a kamarazenekarral közösen előadott Liszt-művekben, hanem a - nem fogják kitalálni - a II. Magyar rapszódia cigányzenés-jazzes parafrázisában brillírozott igazán Farkas Róbert és a Budapest Bár névre keresztelt igen sikeres banda. Ökrös Károly zongorajátékát ugyan sablonosnak éreztem, de rajta kívül mindenki lélegzetelállítóan fordította le Lisztet a magyar műzene nyelvére. A Budapest Bár után - még egyszer, és utoljára - a II. Magyar rapszódiát hallhatták a Maratonra látogatók, most éppen a Wolf Péter jegyezte vonós zenekari verziót, melyről semmiképpen sem állíthatjuk, hogy az Maratont megkoronázta volna.

Vannak Lisztnek kétségtelenül kevésbé emészthető művei (legkedvesebb darabomon, a h-moll szonátán Brahms állítólag elszenderedett), de nem is ezeket a nagy, kevésbé idevaló műveket kérem számon, nem is az egyszerűbb darabokat, az átiratokat, az időskori, sötétebb műveket, az olyanokat mint a Csárdás Macabre, hanem egyáltalán azt, hogy ne csak öt mű reprezentáljon egy ilyen nagy szerzőt a róla szóló egész napos, családi kikapcsolódásnak egyébként kiváló eseménysorozaton.  

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.