gyerek

Régi és új családi programok a Müpában

2010.09.03. 14:20
Ajánlom
Szeptemberben nemcsak a tanév indul, hanem a Cifra Palota, a Minimatiné, a Babakoncert, a Hangulatkoncert, a Ringató, a Zenebona, a Hang-Szer-Szám is.

A Babakoncerteken a 0-12 hónapos babák a speciálisan számukra összeállított harmincperces műsort a színpad előtt leterített szőnyegen, édesanyjuk, édesapjuk közelségében hallgathatják. A koncertek közreműködői a Zeneakadémia hallgatói, és ők azok, akik harmadik esztendeje minden héten több alkalommal játszanak az előcsarnokban, alkalmanként pedig egy-egy konzervatórium vagy vidéki zeneművészeti főiskola diákjai adnak bensőséges hangulatú ingyenesen látogatható hangversenyeket ugyanitt.

A Ringató sorozat foglalkozásait vezető dr. Gállné Gróh Ilona énektanár játékkal, énekszóval várja hároméves korig a kicsinyeket és azokat az édesanyákat, édesapákat, akik gyermekük nevelésében kiemelkedő szerepet szánnak a zenének és a mozgásnak. A  minden héten szerdán 9:00, 9:45, 10:30 és 11:15 órakor sorra kerülő foglalkozások oldott légkörében a kismamák mintát kapnak kisgyermekük zenei neveléséhez, maguk is megtanulnak magyar népi gyermekdalokat, mondókákat, mozgáshoz kapcsolódó játékokat.

Vasárnaponként 10 és 15 óra között megrendezett ingyenes Cifra Palota és a minden hónap utolsó vasárnapján megtartott Hetedhét ország - melynek keretében egy-egy magyarországi város és megye mutatkozik be - ismét várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt.
A színpadon gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, és az előcsarnokban zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok várják a családokat.

A havonta jelentkező Hangulat Extra sorozatban olyan fiatalok mutatkoznak be, akik elnyerték az Oktatási Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Nonprofit Kht. által kiírt Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjat, amelyet 2007-ben alapítottak a csodálatos emlékű, világhírű zongoraművésznő tiszteletére. Ezek a hangversenyek is ingyenesek.

A 2-8 éves ifjú közönség és szülei körében az elmúlt években igen kedvelt Minimatiné idén ősszel három különféle előadással jelentkezik, amelyek mind a hangok, hangszerek és a mesék szoros összetartozását jelenítik meg, általuk elvarázsolva a kis nézőket, az előadások után pedig kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket a Ludwig Múzeumban.

10-15 fős csoportok számára szervezett Zenebonák résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a "zenecsinálás" örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. A programra csoportokat és egyéni jelentkezőket is várnak.

Az iskolásokat Matinékoncertek várják, illetve a Hang-Szer-Szám sorozat, amelynek főszereplői a zene szerszámai, azaz a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Ebben a félévben különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek a szombat délelőtti koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.