gyerek

Rendhagyó gyerekprogramok a Tűzraktérben

2010.07.28. 11:57
Ajánlom
A roma holokauszt áldozataira emlékezve gyerekprogramokat rendeznek augusztus 2-án a Tűzraktérben. Ezen a napon az itt alkotó művészek tartanak izgalmas foglalkozásokat 6-14 éves gyerekeknek.

A Harmadik Birodalom a cigányság körében is tartott etnikai tisztogatást a II. világháborúban. Az áldozatok számát nehéz megbecsülni, mert a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg. Becslések szerint a porrajmos áldozatainak száma 200 000-től 2 000 000-ig terjedhet. Augusztus 2-án a Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek az Auschwitz-Birkenauban elpusztított romákra, s velük együtt a porrajmos valamennyi cigány áldozatára. A nemzetközi foglalt házak hangulatát felidéző Tűzraktér egy 5300 négyzetméteres régi műemlék iskolaépület, ahol ma próbatermek és műtermek működnek. Ezen a napon a házban alkotó művészek tartanak izgalmas foglalkozásokat 6-14 éves gyerekeknek. A megemlékezés alkalmából vidéki roma családokat is vendégül látnak.

A 15 órakor kezdődő ingyenes programok keretében a résztvevők elsajátíthatják a zsonglőrködés és az akrobatika alapjait, a Bélaműhely pedig karmesterversenyt rendez, ami három részből áll. Az első részben a zenészek megszólaltatják a hangszereiket, így a közönség és a közönség soraiban helyetfoglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról. A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket  kérdezősködhet elkészítésükről , anyagukról megszólaltatási lehetőségeikről. Ebben a részben lehet feliratkozni a versenyre. A harmadik rész a karmestereké. A jelentkezők előzetes instrukciók nélkül, spontán módon mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Az első három helyezett komoly eszmei értékű ajándékot kap. A főbb hangszerek: biciklidob, technoteknő, gettómarimbula, biciklikormánytilinkó, hang-burgerek, gigantocyplis, nagy sándor pajzsa és billentyűzetshaker. Lehet továbbá gyöngyöt fűzni, a Frenák Pál Társulat táncosai, Jartner Emese és Feicht Zoltán kortárs táncórát tartanak a gyerekeknek, és arra is mód nyílik, hogy különleges anyagok használatával egyedi tárgyakat készítsenek maguknak. A napot a Romano Glaszo népzenei együttes és gyerekkórusa zárja magyarországi, spanyol, balkáni, orosz és román cigány népdalokkal és táncokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.