gyerek

Ropogós huszárok

2011.09.03. 09:02
Ajánlom
A Budaörsi Játékszín zenés mesejátéka újra ízből és illatból gyúr szórakozást a kicsiknek. A Mézeskalács, ha nem is annyira édes és díszes, de azért mézzel együtt ehető.

A Budapesti Nyári Fesztivál utolsó gyerekeknek szóló előadása, a Budaörsi Játékszín Mézeskalácsa, a korábbi Fűszermadár után, ismét egy nemrégiben bemutatott Szabó T. Anna-szöveggel áll elő Felhőfi-Kiss László rendezésében. A folklórhoz szorosan kapcsolódó édes-ropogós sütemény elkészítése mentén bontakozik ki az előadás, majd a Grimm testvérek Jancsi és Juliskájának ismert motívumait (mézeskalácsházikó, boszorkány) a mézeskalácsok szimbolikus figuráival (szív, huszár, csillag, bábu) ötvözve építi tovább a történetet. A magyar népmesék szüzséinek tipikus vonásait felvillantja, de kiszámíthatatlan fordulatokat, egyéni megoldásokat nem kínál a darab, hacsak az ördögfiókák narratív ugrándozásait nem tekintjük az előadás részének.

Merthogy az ördögök, Belzi (Stubnya Béla), Mefi (Mezei Léda) és Luci (Rácz-Koncz Eszter), akik mese és valóság közt nyargalásznak, már a kezdés előtt ott szaladnak a színpadon, a nézők közt, és csak azt ismételgetik, hogy tulajdonképpen ez még nem is az előadás kezdete. Viharos felbukkanásaikkor következetesen a darab szövegén kívülre, a színházban ülő nézők valóságába mutatnak megjegyzéseikkel egészen addig, míg sorra nem kerülnek a történetben ("Ez nem is a mi jelenetünk!", "Azok csak a színházi díszletesek"). A három ördögfióka szervesen összetartozik, és élesen elválnak az előadás többi jelenetétől, szereplőjétől: gyakran az egyszerűbb, művi szójátékokat és a vásári komédiások karakterére emlékeztető figurákat is élettel, humorral töltik meg, ami nehezen mondható el az előadás többi jelenetéről. Stubnya Béla, Mezei Léda és Rácz-Koncz Eszter hármasa, a kifejezetten szakadt és idétlen fekete-piros dark gothic jelmezük ellenére olajozottan működik egymást közt és a gyerekek felé egyaránt.

A főszereplő (Páder Petra) Juliként és királylányként is a kalandokat kereső, szőke copfos, naiv, rendszerint tudatlan kislányt alakítja, aki buggyos ujjban, rózsaszín tütüjében és mozgásában inkább hasonlít habcsókra, mint könnyed, légies gyermekre. Anyja, a boszorkányt is játszó Fekete Linda viszonylag hétköznapi figurája lassú, kimért, mély hangsúlyokkal kíséri az eseményeket, míg Mézes Jancsi (Kis Domonkos Márk) piros kantáros, zöld-sárga kockás nadrágjában, határozottan kellemes orgánumával egy igazán szerethető mézesbábot kelt életre. A kalandok során Julit kísérő és segítő Pali (Illés Dániel), aki többek közt a minden magyar lány álmában szereplő huszár alakját ölti fel, kamaszos külsejével kissé erőtlen marad, még ha sikerül is profi módon egyben tartania jeleneteit.

A tavalyi évben Kaposváron végzett és a Budaörsi Játékszínnel többedik alkalommal együtt dolgozó Fógel Adrienn díszlet- és jelmeztervező a néhol felejthető, néhol viszont zavaró jelmezei mellett a színpad jobb oldalára rendezett, zöld tájat ábrázoló döntött dobogót tervez, melyet az utolsó előtti kulcsjelenetben egy szegényes díszlettervezői bravúr követ. A varázslattal életre keltett mézeskalács-kisbaba visszaszerzésére induló "pokoljárás" nemcsak látványban, hanem hangzásban is megrázó sokkhatásként éri a gyerekeket és szülőket. A zöld dobogó vasszerkezetből álló hátsó részét beforgatva és egy fekete festett, oldalán lángokkal díszített bölcsővel kiegészítve - melyben mintha csak Rosemary gyermekét ringatnák - jelzik az egész színpadon az alvilágot. A színpadkép nem a fantáziát vagy félelmet beindító gondolatokat ébreszt, mint szimplán egy lepusztult, ötlettelen kínzó szobát ábrázol, ahol pont fordítva történnek a dolgok: fordítva beszélnek, aki utál, az szeret, aki üt, az valójában simogat - s ez némileg enyhe szado-mazo színezetet ad a történéseknek. A pokolban, mindennek megfejeléseképpen, a vörös köntössel kombinált szelíd motoros szerelésben, kiss-esre maszkírozott, pocakos ördögkirállyal az élen (Urmai Gábor) egészen váratlan rockmusicalt adnak elő az ördögfiókák. Az Edda-koncertekre is emlékeztető, "Éljen a gonosz" refrénnel megírt dal mintegy a teljes világrend helyreállását is szimbolizálja (ha más nem, annak abszurditását), s ezt gyerek, szülő döbbenettel vegyes értetlenséggel üli végig. Egy sutácska dramaturgiai trükkel Juli anyja - tulajdonképpen még a pokolból - hívja vacsorára a főszereplő gyerekeket, mely egy csapásra véget vet az alvilági őrületnek, és egy mondhatni huszárvágással bevégzi a mesét. Klasszikus záróelemek maradnak már csak hátra: a huszár és a királylány visszavedlik, a tanulság elhangzik, a tükrös félszívek egymásra találnak, a mézeskalács illatosra sül.

2011. augusztus 28. 10:30 - Városmajori Szabadtéri Színpad (Budapesti Nyári Fesztivál)

Mézeskalács - a Budaörsi Játékszín előadása

Szerző: Szabó T. Anna

Rendező: Felhőfi-Kiss László

Koreográfus: Molnár Éva

Jelmez-, díszlettervező: Fógel Adrienn

Zene: Csengery Dániel

Rendezőasszisztens: Juhász Gabriella

Dramaturg: Deres Péter

Zenei munkatárs: Grósz Zsuzsanna

Édes, anya, boszorkány: Fekete Linda

Juli, kislány, királylány: Páder Petra

Mézes Jancsi, mázesbáb: Kis Domonkos Márk

Pali, kisfiú, pásztorfiú, huszár: Illés Dániel

Luci, ördögfióka: Rácz-Koncz Eszter

Mefi, ördögfióka: Mezei Léda

Belzi, ördögfióka: Stubnya Béla

Arzén, ördögök királya: Urmai Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.