gyerek

Simon Kornél: "Egyszer csak elszabadulhat négyszáz gyerek"

2011.11.09. 09:57
Ajánlom
A Hang-villa titka című előadás rendezőjével felidéztük gyerekszínházi színészélményeit, beszélgettünk a produkció létrejöttéről, és arról is, hogy egy jeltolmács közreműködése milyen új energiákat szabadíthat fel egy már műsoron levő produkcióban.

- Ez volt az első rendezésed a Centrál Színházban, most tartjátok a felújító próbákat. Van beugró?

- Nem, nálunk nincs. Kicsit megnehezítette ugyan a dolgot Vári-Kovács Péter balesete, de ehhez képest nagyon jól helytállt. Egyszer egy összpróbában lement az előadás, mindenki tökéletesen emlékezett a szerepére, ami csodálatos dolog.

- Gondolom, ez szívügyed. Milyen volt az első rendezés?

- Maximálisan a szívügyem. Olyan volt, mintha egy monstre hullámvasúton ülnék. Egyik nap még azt érzed, hogy most pedig kézen fogva megváltjátok a világot a színészekkel, hogy ők a világ legjobbjai és micsoda kreativitás van bennük, a következő nap pedig - én is vagyok színész, tudom milyen úgy felkelni, hogy az embernek éppen semmi kedve próbálni - lapáttal kell rakni az energiát, és azért harcolni, hogy könyörgöm, értsétek meg, figyeljetek már rám. Aztán egy ilyen nap után, amikor az ember hazamegy, olyan, mint egy leengedett strandlabda. De ezzel együtt is csodálatos volt.

- Színészként rendezni az azt jelenti, hogy te jobban figyelsz a színészre, mint mondjuk egy olyan rendező, aki sokszor inkább formákban gondolkodik?

- Én szeretem a formákat, de közben próbálom nem elfelejteni, hogy színész vagyok és színészből kiindulni, de az a benyomásom, hogy szerintem nálam zsarnokabb rendező kevés van. Nem egyszer kiborítottam a színészeket, viszont úgy tűnik, mintha ezt szeretnék is, hiszen látják, hogy foglalkozom velük. Talán ezért is kérdezték közülük sokan, hogy mikor lesz a következő rendezésem, mert szeretnének benne lenni.

- Úgy sikerült minden, ahogy azt elképzelted? Ez egy gyerekelőadás, és gyerekeknek azért másképp kell játszani.

- Igen, úgy sikerült. Azon igyekeztünk - és a darab teret is adott ehhez -, hogy ne gügyögjünk. Minőségében egy igazi felnőtt darabot sikerült létrehozni a gyerekeknek. Annak ellenére, hogy elmesélünk egy teljesen felnőttes, olykor horrorisztikus történetet gügyögés nélkül, úgy tűnik, tudják élvezni a legkisebb gyerekek is. Arra törekedtünk, hogy ne essünk bele abba a hibába, hogy elkezdjük túljátszva a gyerekek szájába rágni a dolgokat. A színésznek is jobb az, ha ezt sikerül elkerülni, és úgy jön be délelőtt, hogy egy ugyanolyan előadást fog eljátszani, mint amit este kell, csak más időpontban, és gyerekek ülnek a nézőtéren. Ez nekik is hasznos.

- Más tétje van egy gyerekelőadásnak?

- Igen. A gyerekeket egyszerűbb hatásokkal lehet befogni az előadás hálójába, viszont sokkal hamarabb lankad a figyelmük, ha nem érdekli őket, amit látnak. Ezt pedig nem rejtik véka alá. Nagy öröm, ha megvan a gyerekközönség, és fogod őket, és nincs nyüzsgés a nézőtéren - illetve minimális nyüzsgés mindig van, hiszen gyerekek. Nagyon lehet érezni, hogy mikor van náluk az, hogy elkapták és mennek a történettel, és mikor nem. Sokáig voltam meseszínész, négy éven keresztül egy szegedi kis színházban játszottam. Volt olyan előadásom, amikor háromszáz gyerek ordított. Betrappoltam, mint ló, egy kérdést kellett volna feltennem, de láttam, hogy esélyem sincs, nem tudok abból a helyzetből jól kijönni, úgyhogy kitrappoltam, hátramentem, hogy oldjátok meg, mert én ezzel tényleg nem tudok mit kezdeni.

- Legalább tudod, hogy kell elkerülni ezt a helyzetet. Ezek szerint ez sikerült is.

- Igen, sikerült, hála a Jóistennek. Ez a tapasztalat nagyon jó volt, hogy elkerüljük azokat a potenciálisan veszélyes aknákat, amitől egyszer csak elszabadulhat négyszáz gyerek.

- Gondolom, megnézed az egyes előadásokat.

- Elég keveset nem láttam.

- Változott azóta az előadás, hogy sok gyerek látta? Nyilván voltak reakcióik az egyes dolgokra. Utólag még dolgoztatok a színpadon, hogy véletlenül se lankadjon a figyelmük?

- Azt hiszem, én a főpróbán elengedtem ennek a kezét, és nagyon jó ösztönű színészekre bíztam, akik élnek is ezzel a lehetőséggel. Az előadások után a megbeszéléseken még mondok ezt-azt persze, mert szeretném kondícióban tartani, figyelni, hogy ne menjen el másfajta irányba, mint amit jónak gondolok, hogy azok a tartalmak, amiket beleültettünk, azok benne legyenek.

- A siketek és nagyothallók akadálymenetesítésének programjához, a 90 decibel nevű kezdeményezéshez a Centrál Színház A Hang-villa titkával csatlakozik. Ez azt jelenti, hogy jelnyelvi tolmáccsal mennek az előadások. Próbáltatok a tolmáccsal?

- Abszolút, meg is van már a felújító próba.

- Milyen egy ilyen próba?

- Annyira szép. Gyönyörű, tényleg megható élmény. Valahogy az arcukkal is követik a jeleneteket - nagyon jó színészi képességű tolmácsok vannak egyébként. Mintha egyfajta balettet tettél volna a jelenetek mellé. Megrendítő élmény már az is, hogy ha elképzeled, hogy valaki csak azt látja, hogy mi mit csinálunk és nem hallja, de most már két ember közvetíti az egészet, hogy ez ne így legyen. Számtalanszor látták az előadást, és hihetetlen tenni akarás van bennük, ami nagyon jó. Arra biztatjuk a halló embereket is, hogy bátran jöjjenek el, és nézzék meg így is, mert ez unikum a maga nemében. Arról nem is beszélve, hogy olyan jeltolmácsolt előadás még nem nagyon volt Magyarországon, ahol a tolmácsok bele vannak építve az előadásba.

- Beleépítetted az előadásba a jeltolmácsot?

- Igen, ők is a játék részei. Nem csak a szélén állnak és jelelik, hanem benne vannak az előadásban, még jelmezük is van.

- Vagyis egy új dimenzióval is kiegészült az előadás. Nehéz volt a jeltolmácsolást hozzárendelni az előadáshoz?

- Csak idegesek voltunk előtte. Amikor leültünk, hogy integráljuk őket az előadásba, akkor az első öt percben mindenki tehetetlenül kapaszkodott a székébe. Aztán valahogy mindenki megtalálta a helyét és azokat az apró játékokat, amitől összeszövődnek a dolgok. Tizenöt perc után olyan volt, mintha végig együtt dolgoztunk volna, egymásra éreztünk. De ez a zseniális színészeken múlott és a tolmácsok fantasztikus fölkészültségén.

- Ezek szerint ők részt vettek már más színházi előadásban is?

- Igen, ők ezt tanulják, pont most van egy színházijeltolmács-workshop. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, halló létemre én se gondoltam volna, hogy ilyen erős tud lenni. Eljött hozzánk egy siket szakértő, épp Prágából érkezett, azt mesélte, hogy látott kint egy olyan előadást, ahol pont ugyanannyi siket volt a színpadon, mint halló. Ők már egymással játszottak komplett jelenteket, úgyhogy van még ennek jövője, ez színházi értelemben is rendkívül izgalmas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.