gyerek

Sokhangú világ

2010.10.11. 07:11
Ajánlom
A családi matinékoncertek rákfenéje az unatkozó felnőtt. Nos, a Zenél a világ négy koncertje s a hozzájuk kapcsolódó hangszerkiállítás most a nagykorúakra is kiterjeszti a felszabadult rácsodálkozás élményét, hiszen a távoli kontinensek megannyi hangszere, dallama és ritmusképlete sokunk számára az első találkozás gyermeki izgalmát ígéri.

A világzene immáron több évtizedes, egyszerre gyönyörködtető és ismeretterjesztő mozgalma természetesen minálunk is érezteti jótékony hatását, s néhány egzotikus instrumentum legalább névről vagy látásból már okvetlenül ismerősnek tetszik a közép-európai zenekedvelő számára is. Például és kiváltképp a szitárt, ezt a majd' nyolcszáz éves indiai húros hangszert, hála Ravi Shankar és a tőle leckéket vevő Beatles-tag, George Harrison működésének, jó ideje a nyugati világban is komoly, olykor szinte már szakrális tisztelet övezi, s hasonlóképpen kijár az elismerő bólintás a Claude Debussy lelkesedése nyomán a modern komolyzenében is vendégszerepléshez juttatott indonéz gamelánegyüttesek hangzásvilágának. Ám más hangszereket és más távolról idehangzó élményeket - leszámítva a world music meghitt hazai vájtfülűit - még éppen csak kóstolgatunk, s hogy mennyi meglepetés érhet még minket a muzsika e messzi világtájain, azt éppenséggel az idei dél-afrikai labdarúgó világbajnokság körül támadt, inkább nagyobb-, mint kisebbfajta vuvuzelamánia érzékeltetheti.     

 "A Hang-szer-szám négy őszi-téli matinéja s az eseményeket kísérő tárlat ilyesformán megannyi felfedezéssel kecsegtet, s úgy lehet, az India, Nyugat-Afrika, Kolumbia és Indonézia hangszereivel és zenei kultúrájával barátkoztató szándék - amiként a world music egész jelensége - több is, mint 'pusztán' zenei misszió" - mondja Fehér Károly, a kiállítás megvalósítását lehetővé tévő Ethnosound világzenei hangszerbolt vezetője. Mert bizony a zavarba ejtően közhelyes és egyszersmind mélyen igaz szólás, miszerint ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy, alkalmasint a zene univerzumára is kiterjeszthető: ahány zenei kultúra lesz ismerősöddé, épp annyi vidék, nép és civilizáció kerül érinthető közelségbe számodra. A befogadói nyitottság, vagyis az ideális gyermeki attitűd ilyeténképp nemcsak újfajta esztétikai élmények alapjává válik, de a zene mögötti világ, régen divatjamúlt szóval a néplélek is fölsejlik általa.

Az első, indiai matinén megszólaló bambuszfuvola, a bansuri például mindjárt a mítosz gazdagságát tárja fel, hiszen a hangszer az indiai vallástörténetben oly kiemelt szerepet játszó Krisna istenség kedves tárgya, képi ábrázolásainak gyakori eleme. Krisna és szerelmese, Radha táncában, a szent szövegekben sokhelyütt felbukkanó Rasa lilában, az isteni szerelem táncában a bansurinak is jut kísérőszerep, s a hagyomány szerint a hangszer a nőkre csakúgy lenyűgöző hatást gyakorol, amiként a vadállatokat is megszelídíti.           

Őseredeti kultúrájában az eseménysorozat és a kiállítás megannyi más hangszerének jutott hasonló feladat: közvetíteni a transzcendens világ felé, megszentelni az élet ünnepi pillanatait, jelenvalóvá tenni a láthatatlan, csak sejtett szellemeket. Nyugat-Afrika, azon belül is főként a mande népek tradicionális ütőhangszere, a november 6-i koncerten megszólaló és megcsodálható ősi djembe is ilyen - már az elkészítése során a szellemvilággal lép közösségre az alkotó. Nemcsak az alapanyagul kiszemelt fa korát kell mérlegelnie ugyanis, de annak szellemét is ildomos megnyernie a feladat számára, hiszen a dobon keresztül majdan a szellemvilág hangja és egész ereje fog megjelenni. A jellegzetes hangzású, lentről fölfelé szűkülő, majd hirtelen kiöblösödő djembében voltaképpen nem is egy, de mindjárt három szellem lakozik: a fa szelleme, amelyből a dobot faragták, az állat (kecske vagy borjú, régebben akár zebra vagy antilop) szelleme, amelynek bőre az ütőfelületet adja, valamint a dobot elkészítő mesteré. Térhódítása a nyugati zenében egészen imponáló: a Beatles éppúgy felfedezte magának a hangszer kifejező erejét, mint Paul Simon vagy a U2.    

A dobok, méghozzá az igen változatos természetű dobok verik majd a sorozat harmadik, az afro-kolumbiai folklór hangzásvilágát idéző matinéjának alapritmusát: tölcsérforma férfi és női dobok - míg a nőies, a magasabb tambora alegre a szólót adja, addig a kisebbik, a férfi tambora llamador a tempót tartja. S a nemi elkülönülés a ritmusszekció határain túl is érzékletessé válik, hiszen a fúvós hangszerek között a kaktusztestű kolumbiai gaita ugyancsak két nemre oszlik: a férfi gaita, vagyis a macho az alaphangért felelős, a női gaita (hembra) pedig a dallam és a díszítés érzéki kimunkálásáért.

Claude Debussy az 1889-es párizsi világkiállításon rácsodálkozott az ott felléptetett jávai gamelánegyüttes játékára, s ez a rácsodálkozás azzal együtt is a nyugati zenekultúra szimbolikus gesztusaként értelmezhető, hogy közvetlen gamelánidézet nem került be Debussy életművébe. Utóbb aztán Bartók Bélától Ligeti Györgyig európai és amerikai zeneszerzők sora tisztelgett a túlnyomórészt gongokból álló és verőkkel ütött, hangolt hangszersorozatokból összeállított, de gyakorta bambuszfuvolával, húros hangszerekkel és énekszóval is gazdagodó gamelán hangzáskultúra előtt, mely zenei világ eredete ugyancsak a mitológia ősidejéhez kötődik. A történet szerint az egykoron Jáva felett uralkodó Sang Hyang Guru istenség hegyi palotájába kívánta összehívni a többi istent, s e célra alkotta meg a gongot, majd aztán bonyolultabb hírközlési feladatok megoldásához további két gongot helyezett üzembe - életre hívva ezzel a legelső gamelánegyüttest. Eredetileg tehát isten és isten között közvetített ez a zene, ám hogy ember és ember, felnőtt és gyermek között is eminens módon képes kapcsolatot teremteni, az a karácsonyt megelőző zárókoncerten válik majd élményszerűvé.

2010. október 9. - december 19. - Művészetek Palotája, Előcsarnok

Zenél a világ! - A HANG-SZER-SZÁM programjaihoz kapcsolódó hangszerkiállítás

Október 9. Varázslatos India

November 6. Marokkó - Nyugat-Afrika

November 27. A sokszínű Kolumbia

December 18. Harangok a szultán udvarából

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.