gyerek

Szamárötlet, macskakeringő

2010.01.28. 15:16
Ajánlom
A brémai rézfúvósok hiteles történetét a BA-LU Eufórikusoktól hallhatta a kiskorúakból álló nagyérdemű a Müpa Minimatinéján.

A brémai muzsikusok a gyerekeknek készülő (báb)színházi előadások stabil darabja. Valószínűleg azért, mert a mese ismert, nem kifejezetten bonyolult a dramaturgiája, és a tanulsága is egyértelmű. Olyannyira, hogy megfelelő hangszert választva hamar azonosíthatók a szereplők, a macska (piccolo trombita), a szamár, a kakas (mindkettő trombita), a kutya (szárnykürt) vagy épp a rablóbanda (tuba). De hogy a felismerés igazán könnyedén menjen, a mesélő-műsorvezető Lukácsházi Győző segítségével szépen bemutatkoztak az udvarias rezesek, valamint az őket kiegészítő xilofon („amin a zenész szaladgál") és dob (ami „nem is egy, de legalább nyolc hangszer"). Persze, voltak a legelső (szőnyeg)sorokban ülők között egészen profi kisiskolások, akik felnőtteket megszégyenítő módon igazodtak el szárnykürttől eufóriumig.

Balogh Sándor, aki nemcsak zeneszerzőként, de karmesterként is állt a pódiumon, igazán kellemes, fantáziát beindító muzsikát írt. Az én lelki szemeim előtt a nyitány közben például egy flitterben-tollban-boában showtáncoló állatsereglet  jelent meg. A dalok, sőt helyenként a narráció utalásai is - a teljesség igénye nélkül: „te vén bajuszpedró", „mert én per te vagyok magamnak", a perspektíva és az alternatíva „zárójeles" magyarázatai, a keveset tejelő tehén szomorú bluesa - a felnőttekből váltottak ki kacajt, de a befutott sztárrá válni akaró szamár már a gyerekek számára is ismerős jelenségnek számítanak.

A mesés zenejátékba narrátorként időnként beleszólt Lukácsházi Győző, a különböző állatok és rablók hangján pedig beleénekelt (sőt beletáncolt) Hábetler András. Jó móka volt.

2010. január 23. 12:00 - Művészetek Palotája, Üvegterem

A brémai muzsikusok

Zenéjét szerezte, vezényel: Balogh Sándor
Közreműködik: Hábetler András - ének, Lukácsházi Győző - mesemondó, BA-LU Euforikusok

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.