gyerek

Szamárötlet, macskakeringő

2010.01.28. 15:16
Ajánlom
A brémai rézfúvósok hiteles történetét a BA-LU Eufórikusoktól hallhatta a kiskorúakból álló nagyérdemű a Müpa Minimatinéján.

A brémai muzsikusok a gyerekeknek készülő (báb)színházi előadások stabil darabja. Valószínűleg azért, mert a mese ismert, nem kifejezetten bonyolult a dramaturgiája, és a tanulsága is egyértelmű. Olyannyira, hogy megfelelő hangszert választva hamar azonosíthatók a szereplők, a macska (piccolo trombita), a szamár, a kakas (mindkettő trombita), a kutya (szárnykürt) vagy épp a rablóbanda (tuba). De hogy a felismerés igazán könnyedén menjen, a mesélő-műsorvezető Lukácsházi Győző segítségével szépen bemutatkoztak az udvarias rezesek, valamint az őket kiegészítő xilofon („amin a zenész szaladgál") és dob (ami „nem is egy, de legalább nyolc hangszer"). Persze, voltak a legelső (szőnyeg)sorokban ülők között egészen profi kisiskolások, akik felnőtteket megszégyenítő módon igazodtak el szárnykürttől eufóriumig.

Balogh Sándor, aki nemcsak zeneszerzőként, de karmesterként is állt a pódiumon, igazán kellemes, fantáziát beindító muzsikát írt. Az én lelki szemeim előtt a nyitány közben például egy flitterben-tollban-boában showtáncoló állatsereglet  jelent meg. A dalok, sőt helyenként a narráció utalásai is - a teljesség igénye nélkül: „te vén bajuszpedró", „mert én per te vagyok magamnak", a perspektíva és az alternatíva „zárójeles" magyarázatai, a keveset tejelő tehén szomorú bluesa - a felnőttekből váltottak ki kacajt, de a befutott sztárrá válni akaró szamár már a gyerekek számára is ismerős jelenségnek számítanak.

A mesés zenejátékba narrátorként időnként beleszólt Lukácsházi Győző, a különböző állatok és rablók hangján pedig beleénekelt (sőt beletáncolt) Hábetler András. Jó móka volt.

2010. január 23. 12:00 - Művészetek Palotája, Üvegterem

A brémai muzsikusok

Zenéjét szerezte, vezényel: Balogh Sándor
Közreműködik: Hábetler András - ének, Lukácsházi Győző - mesemondó, BA-LU Euforikusok

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.