gyerek

Szamszára az iskolaudvaron

2014.06.02. 16:13
Ajánlom
Szalóki Ági új gyereklemezének tematikája és zenéje egyaránt túlmutat a korosztályi besorolások karikáin: a Fenyvesi Mártonnal együtt komponált új dalciklus úgy hajol le a gyerekekhez, hogy közben kikacsint a felnőttek felé is. Szalóki Ági a legegyüttérzőbb művészek közé tartozik, akinek művészi ereje emberségével együtt igazán teljes. KRITIKA

Joni Mitchellről járja a városi legenda, hogy mindig a legjobb szaxofonosokat és a legjobb basszusgitárosokat akarta begyűjteni a lemezeire session-muzsikusnak. Ebből lett aztán az, hogy a kanadai énekes-költő-festő különc hippi mellett a jazz olyan kulcsfigurái jelentek meg, mint Wayne Shorter, Michael Brecker vagy Jaco Pastorius.

Szalóki Ági hasonlóan kutatja azokat az alkotótársakat, az aktuálisan legizgalmasabb zenészeket, akikkel formálhatja stílusát legújabb - és borítékolhatóan legjobb - lemezén. A törekvés eredménye a Kishúg című lemez, aminek társszerzője és producere Borlai Gergő volt 2010-ben.

Most pedig itt van Fenyvesi Márton, az a fiatal gitáros, aki zeneszerzőként és hangszerelőként is már fontos szakmai eredményeket ért el. Itt az idő, hogy a szélesebb közönség is megismerje a nevét ennek a Junior Prima-díjas művésznek. Fenyvesi és Szalóki Ági együtt nem tévesztenek. Stílusérzékük külön-külön is nagyon impozáns, együtt pedig olyan zenei játék szabályait állították fel, amely remekül működik közös produkciójuk egésze során.

A Trafóban zajlott lemezbemutató szűk másfél órája patikamérlegen kimérve illeszkedett a családi közönség gyerektagjainak korlátaihoz. Egy Szalóki Ági-gyerekkoncert vállaltan játszótér is, ahol a kicsik megjelenhetnek a színpad előtti ugrálón, sőt akár a színpadon is. A kontaktus folyamatos a fiatalokkal, de a rafinált és tudatos zenei kompozíció, a dalszövegek rejtett poénjai és a jazz-zenészek szokásosan lebilincselő közreműködése a felnőtt közönség számára is izgalmassá tette az előadást. Érdekes végiggondolni, hogy a Weöres Sándor által megteremtett, virtuóz indiai verslábakra írt gyerekversek hagyománya hogyan kelt saját útjára, és hogyan fejlődött Halász Judittól egész a mai fiatal énekesekig. Az afrikai és ázsiai motívumok most is jelen vannak, de ez a zene bátran kihasználja a közreműködő előadók autentikus tudását az indiai klasszikából vagy az afrikai polimetrikus zenék világából. Ettől a dalok nem távolodnak el közönségétől, viszont közelednek a forrásokhoz, így hitelesebbé válnak.

Fenyvesi Márton, aki a bemutatón gitárosként is aktív szerepet vállalt, a nyugtalan zenei mindenevők közé tartozik. Komfortosan mozog a Django Reinhardtos virtuóz hangszerkezelés terén, a blues-os karcolás hangulati szférájában, az elektromos hangzások teres misztikájában. A kísérletezés közepette úgy érzem, az élő elektronikával variált hangzásokban és a sodró lendületű szólókban érzi magát legotthonosabban. Kurt Rosenwinkel dinamizmusának és a norvég experimentális vonal, így Stian Westerhus kérlelhetetlen progressziójának hatása meglehetősen egyértelmű.

A feldolgozások közt ezúttal is ott vannak Szabó T. Anna és Jónás Tamás versei, de számos más régi és új költő is gazdagítja az ívet. Így József Attila két verse is felcsendül, amelyek közül a Perc című szonett feldolgozása számomra kiemelkedő: a boldog-szomorú szövegre érzékenyen rárezonáló feldolgozás torokszorítóan szép, katartikus élményt okoz, amely a lemezről is végighallgatva újabb és újabb képzettársításokat idéz a hallgatóban. Ez az a pont számomra, ahol a Körforgás jóval felülemelkedik egy gyereklemez keretein.

A lemezzel együtt megjelent könyv igényes kivitelezéséért sok alkotót illet méltatás, akiknek a nevével úton-útfélen találkozni Ági honlapján és Facebook-oldalán. Kevesebb szó esik a Kolibri Kiadóról: hadd emeljem ki itt és most Balázs Eszter Anna tevékenységét, aki elhivatott könyves szakemberként és anyukaként ezúttal is sokat tett a kiadvány sikeréért - együtt számtalan más hasonlóan színvonalas ifjúsági olvasmánnyal.


Szalóki Ági: Körforgás - lemezbemutató koncert

Trafó Kortárs Művészetek Háza

2014. május 3.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.