gyerek

Szamszára az iskolaudvaron

2014.06.02. 16:13
Ajánlom
Szalóki Ági új gyereklemezének tematikája és zenéje egyaránt túlmutat a korosztályi besorolások karikáin: a Fenyvesi Mártonnal együtt komponált új dalciklus úgy hajol le a gyerekekhez, hogy közben kikacsint a felnőttek felé is. Szalóki Ági a legegyüttérzőbb művészek közé tartozik, akinek művészi ereje emberségével együtt igazán teljes. KRITIKA

Joni Mitchellről járja a városi legenda, hogy mindig a legjobb szaxofonosokat és a legjobb basszusgitárosokat akarta begyűjteni a lemezeire session-muzsikusnak. Ebből lett aztán az, hogy a kanadai énekes-költő-festő különc hippi mellett a jazz olyan kulcsfigurái jelentek meg, mint Wayne Shorter, Michael Brecker vagy Jaco Pastorius.

Szalóki Ági hasonlóan kutatja azokat az alkotótársakat, az aktuálisan legizgalmasabb zenészeket, akikkel formálhatja stílusát legújabb - és borítékolhatóan legjobb - lemezén. A törekvés eredménye a Kishúg című lemez, aminek társszerzője és producere Borlai Gergő volt 2010-ben.

Most pedig itt van Fenyvesi Márton, az a fiatal gitáros, aki zeneszerzőként és hangszerelőként is már fontos szakmai eredményeket ért el. Itt az idő, hogy a szélesebb közönség is megismerje a nevét ennek a Junior Prima-díjas művésznek. Fenyvesi és Szalóki Ági együtt nem tévesztenek. Stílusérzékük külön-külön is nagyon impozáns, együtt pedig olyan zenei játék szabályait állították fel, amely remekül működik közös produkciójuk egésze során.

A Trafóban zajlott lemezbemutató szűk másfél órája patikamérlegen kimérve illeszkedett a családi közönség gyerektagjainak korlátaihoz. Egy Szalóki Ági-gyerekkoncert vállaltan játszótér is, ahol a kicsik megjelenhetnek a színpad előtti ugrálón, sőt akár a színpadon is. A kontaktus folyamatos a fiatalokkal, de a rafinált és tudatos zenei kompozíció, a dalszövegek rejtett poénjai és a jazz-zenészek szokásosan lebilincselő közreműködése a felnőtt közönség számára is izgalmassá tette az előadást. Érdekes végiggondolni, hogy a Weöres Sándor által megteremtett, virtuóz indiai verslábakra írt gyerekversek hagyománya hogyan kelt saját útjára, és hogyan fejlődött Halász Judittól egész a mai fiatal énekesekig. Az afrikai és ázsiai motívumok most is jelen vannak, de ez a zene bátran kihasználja a közreműködő előadók autentikus tudását az indiai klasszikából vagy az afrikai polimetrikus zenék világából. Ettől a dalok nem távolodnak el közönségétől, viszont közelednek a forrásokhoz, így hitelesebbé válnak.

Fenyvesi Márton, aki a bemutatón gitárosként is aktív szerepet vállalt, a nyugtalan zenei mindenevők közé tartozik. Komfortosan mozog a Django Reinhardtos virtuóz hangszerkezelés terén, a blues-os karcolás hangulati szférájában, az elektromos hangzások teres misztikájában. A kísérletezés közepette úgy érzem, az élő elektronikával variált hangzásokban és a sodró lendületű szólókban érzi magát legotthonosabban. Kurt Rosenwinkel dinamizmusának és a norvég experimentális vonal, így Stian Westerhus kérlelhetetlen progressziójának hatása meglehetősen egyértelmű.

A feldolgozások közt ezúttal is ott vannak Szabó T. Anna és Jónás Tamás versei, de számos más régi és új költő is gazdagítja az ívet. Így József Attila két verse is felcsendül, amelyek közül a Perc című szonett feldolgozása számomra kiemelkedő: a boldog-szomorú szövegre érzékenyen rárezonáló feldolgozás torokszorítóan szép, katartikus élményt okoz, amely a lemezről is végighallgatva újabb és újabb képzettársításokat idéz a hallgatóban. Ez az a pont számomra, ahol a Körforgás jóval felülemelkedik egy gyereklemez keretein.

A lemezzel együtt megjelent könyv igényes kivitelezéséért sok alkotót illet méltatás, akiknek a nevével úton-útfélen találkozni Ági honlapján és Facebook-oldalán. Kevesebb szó esik a Kolibri Kiadóról: hadd emeljem ki itt és most Balázs Eszter Anna tevékenységét, aki elhivatott könyves szakemberként és anyukaként ezúttal is sokat tett a kiadvány sikeréért - együtt számtalan más hasonlóan színvonalas ifjúsági olvasmánnyal.


Szalóki Ági: Körforgás - lemezbemutató koncert

Trafó Kortárs Művészetek Háza

2014. május 3.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.