gyerek

Szavakkal játszó kisgyerek

2009.12.07. 02:25
Ajánlom
Amikor fölhívom Szalóki Ágit, hogy szeretnék vele beszélgetni a decemberben megjelenő Gingalló című lemezéről, kéri, hogy még aznap találkozzunk, adna egy példányt meghallgatni. Aztán este ő hív, szabadkozva, hogy elfelejtette mondani, ez még nem a végleges változat, technikailag még nincs minden rendben. De persze nekem nem ez a lényeg. Őt egy karcos bakeliten is szívesen hallgatnám.

- Nekem úgy tűnik, ez nem egy klasszikus értelemben vett gyereklemez.

- Minden lemezemnél az fogalmazódik meg bennem, hogy szeretném valahogy előcsalni a felnőttekből a "gyerekrészt". És az lebeg a szemem előtt, hogy én gyerekként mit hallgatnék szívesen. Nagy elődeim vannak, akiknek a zenéjén nevelkedtem, és akik a mai napig csinálják: Halász Judit, Gryllus Vilmos, a Kolompos Együttes, a Kaláka, a Makám... Jó tudnom, hogy most már én is egy szín vagyok ezen a palettán. Nálam alapvetően az számít, hogy hallgassuk és élvezzük a zenét, a szöveget, a dallamot, a ritmust, ismerjük meg más népek zenéjét, vagy legalábbis nyíljon ki a világ. Szerintem sokkal többre képesek a gyerekek, mint hinnénk, mindig vannak, akik fogékonyabbak, érzékenyebbek, nyitottabbak, kíváncsibbak.

- Érdekes, ahogy hallgattam a lemezt, teljesen magától értetődőnek tűnt, hogy ezekhez a versekhez ez a dallam tartozik.

- Ez jó, mert azt jelenti, hogy sikerült olyanná formálni őket, mintha mindig ilyenek lettek volna. Amikor a gyerekek játszanak, gyakran versikéket, halandzsa szövegeket énekelgetnek magukban. Egy picit ilyen állapotban születnek az én dalaim is. Ilyenkor kizárom a külvilágot, szinte mantrázok egy szöveget, vagy megpróbálok játszani a szavakkal. A Cipity Lőrinc borítójára írtam egy kis versikét: "Utamon csillagport verek, szabad vagyok, mint kisgyerek, ha magában énekel. Megyek erőre, csak megyek, dúdol bennem a kisgyerek, énekelve játszik." Ez a kép mindig bennem van. Amikor születik valami, az ember átfordul teremtővé, és egészen különös dolgok kezdik motiválni. Ilyesféle útkeresés ez a lemez is, mindamellett, hogy nem csupa olyan dal van rajta, amitől az embernek fülig ér a szája. De azt hiszem, egészében véve boldog, szelíd, békés hangulata van. A dalok nagy része nyáron született, igazi családias környezetben, gyerekzsivajjal, balatoni fürdőzésekkel. Ennek köszönhetően én is sokat kaptam a daloktól, és magától az alkotási folyamattól is. Nagyszerű zenészekkel készült az anyag, Lamm Dávid, Kovács Zoltán, Dés András, Juhász Gábor, Fekete Kovács Kornél, Szalai Péter és Szokolai Dongó Balázs nélkül nem lett volna olyan, mint amilyennek megálmodtam.

- Mondhatjuk, hogy "hangulatfestő" dalok kerültek a lemezre?

- Igen, ezt jól érzed. Akár vidámabb, akár melankolikusabb, nagyon fontos volt, hogy köthetők legyenek valamilyen élményhez, érzéshez. A mai napig emlékszem az óvodai, iskolai játékok, a családi kirándulások hangulatára, amikor végigénekeltük az összes akkori gyereklemezt. Jó lenne, ha az én lemezeimre is ugyanígy gondolnának a mostani gyerekek.

- Hogyan találod meg éppen ezeket a verseket - mert nem a legismertebb gyerekversekről van szó - és hozzájuk éppen ezeket a dallamokat?

- Folyamatosan verseket olvasok. Néha úgy veszek meg egy kötetet, hogy előtte az egészet elolvasom a könyvesboltban. Van, hogy aztán valamit leteszek, de egy pár hónap múlva újra előkerül, és akkor beugrik valami. Persze vannak szerencsés találkozások: Bari Károly gyűjtését tizenhat éve hallgatom és tanulom, van egy pergető, amit mindenképp rá akartam tenni erre a lemezre. És rájöttem, hogy pont passzol rá Tamkó Sirató Károlytól a Pista bácsi.

- Van a lemezen egy húszperces mese, a Fehérlófiát mondja el Cserhalmi György. Miért épp őt kérted meg, hogy olvassa föl?

- A Fehérlófia talán a legfontosabb mese volt számomra, apukám sokszor mesélte. Sosem akarta hamar "lezavarni" az esti mesét, inkább a mesélés misztériumát, varázsát élte meg és éltette meg velünk is. Cserhalmi György pedig valamiért nagyon evidens volt. Tudat alatt valószínűleg az is munkált bennem, hogy nagyon szeretem Jankovics Marcell Fehérlófia című rajzfilmjét, amiben Cserhalmi több szerephez is adta a hangját. Az előző lemezen is volt mese, Lázár Ervintől a Hétfejű tündér. Volt, aki azt mondta, a gyerekek nem bírják végighallgatni, mert megijednek tőle. Szerintem a mesék többek között azt a célt szolgálják, hogy feloldják a félelmet, a feszültséget, a szorongást, hiszen egy gyerek tudja, hogy bármi is történik, a vége biztosan jó lesz. Persze úgyis majd élesben derül ki, hogy valóban olyan lett-e a lemez, amilyennek szerettem volna. Én már eleget hallgattam, most már hallgassa más!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.
Klasszikus

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.