gyerek

Szavazzon a Rozsda lovag-kisfilmek közönségdíjára!

2012.05.16. 08:10
Ajánlom
A Gemini Gyerekkönyv Kiadó és a Fidelio kulturális programmagazin a Rozsda lovag című gyermekkönyv sorozat színpadi változatának bemutatására versenyt hirdetett meg a 2011/2012-es tanévre.

Első alkalommal került sor idén a Rozsda lovag Iskolai Előadások Országos Szemléjére Magyarországon. A verseny célja az volt, hogy diákok, tanárok, szülők számára elérhetővé és megvalósíthatóvá váljon egy felejthetetlen közösségi élmény, a tehetségek számára pedig lehetőség adódjon arra, hogy megmutathassák eddig talán rejtett képességeiket, tudásukat. A versenyen részt vehetett minden hazai és határon túli általános iskolai közösség.

Német nyelvterületen a Rozsda lovag-musicalek iskolai előadásainak nagy hagyománya van, hiszen a sorozat eredetileg pontosan abból a célból készült, hogy az iskolás korosztály számára lehetőséget teremtsen arra, hogy játékosan ismerkedhessen a zenei világ sokszínűségével. A versenyben résztvevő közösségek a Rozsda lovag című, gyerekeknek szóló zenés mese sorozat egy kiválasztott darabját vihették színre a kiadó szakmai támogatásával. A felhívásra több előadás is született országszerte, melyek versenyen kívül is bemutatásra kerültek, de a megmérettetésre csak a legbátrabbak vállalkoztak.

Nagy örömmel mutatjuk be olvasóinknak a versenyre benevezett előadásokat. Ahány produkció, annyi féle módon kerültek feldolgozásra a Rozsda lovag-sorozat kötetein alapuló musicalek. Egy azonban mindegyikben közös: a Rozsda lovag színpadra vitelével mese, zene, játék együtt segítette egy fantáziadús, közösségi produkció megszületését.

A három főből álló szakmai zsűri már értékelte a pályaműveket, de hadd maradjon egyelőre meglepetés, milyen döntés született. Most olvasóink véleményét kérjük, arra vagyunk kíváncsiak, Önök melyik előadást tartják érdemesnek a Fidelio-különdíjra. A szavazásban résztvevők között Rozsda lovag musicalkönyveket sorsolunk ki. Szavazni május 23. 12 óráig lehet.

Vári Szabó István Szakközépiskola Kaméleon Társulata, Kiskunhalas:

Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Debrecen:

MKKI Kossuth Lajos Általános és  Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolája, Pitypang drámacsoport, Mezőtúr:

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.