gyerek

Szép új világ zenében és rajzokon

2010.02.17. 15:45
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok Segítség, komolyzene! sorozatának következő előadása február 27-én szombaton 18 órakor Amerikába repíti a közönséget.

A programon ugyanis Dvořák IX. (e-moll) szimfóniája (Az Újvilágból) csendül fel. Ezúttal is Bujtor Balázs koncertmester, a zenekar első hegedűse tárja fel a zeneszerzővel és a zeneművel kapcsolatos érdekességeket László Csaba segítségével, Vass András pedig a zenekart vezényli az Apáczai Nevelési Központban.

A szimfónia a cseh zeneszerző legnépszerűbb műve, amelyet a komponista amerikai látogatása során alkotott 1893-ban. A siker kulcsa, hogy Dvořák az indiánok és az afro-amerikaiak zenéjében, a kontinens népzenéjében látta a jövő Amerikájának modern zenei alapját, melyek hatása tükröződik a szimfóniában.

A február 27-i koncert másik nagy eseménye, hogy ekkor kerül sor a Pannon Filharmonikusok gyermekrajzpályázatának eredményhirdetésére. Mint ismeretes a pályázat alapját jelentő CD-t, mely Prokofjev Péter és a farkast artalmazta, a december 6-i Segítség komolyzene! koncerten osztották ki. A CD-n található zenei témához kapcsolódó képzőművészeti alkotásokat január 30-ig lehetett leadni, és a vetélkedésre 140 pályamunka érkezett. A gyermekalkotások a koncert napján megtekinthetők az Apáczai Nevelési Központban, ahol még lehet szavazni a szünetig, majd koncert végén két díjat is átadnak: a közönségdíj mellett a zenekar tagjai is kiválasztják a nekik legjobban tetsző művet, sőt, az az oktatási intézmény, ahonnan a legtöbb pályamunkát küldik be a gyerekek, a Pannon Filharmonikusok külön szakmai díjában részesül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.