gyerek

Színház és tanulás

2010.10.14. 07:29
Ajánlom
A MU Színház és a Marczibányi Téri Művelődési Központ színházi nevelési és beavató színházi programjai egész tanévre szóló elfoglaltságot kínálnak.

"A MuLab néven indított színházi nevelési program ötlete a MU Színháznak abból a célkitűzéséből született, hogy intenzív figyelmet kívánunk fordítani a kommunikációra, szeretnénk gondolkodásra, kreativitásra ösztönözni a fiatalokat. Aktivitást várunk el, mert úgy gondoljuk, nem lehetünk csupán csendes és kényelmes szemlélői életünknek, hanem irányítanunk is kell azt. Tudnunk kell a körülöttünk zajló eseményekről, lépéseket kell tennünk, hogy megértsük a világ működését, véleményünknek kell lennie, és meg kell tanulnunk kommunikálni is erről. A MuLab színházi nevelési programja a kommunikációt próbálja újragondolni, újradefiniálni mind a színházvezetés, mind az alkotók, mind pedig a befogadók oldaláról" - magyarázza Erőss Balázs, a MU Színház vezetője. A MuLab programja 2009 szeptemberében indult el, és elsősorban az új generációk, általános iskolások és középiskolások, tehát a hat-tizennyolc évesek megszólításával foglalkozik, azokkal, akik még az iskolapadokban ülnek, de akik nemsokára fontos szereplői lesznek társadalmunknak. Akik mást és máshogy értenek ebből a világból, akiket érdemes lenne szóra bírni és meghallgatni.

A MU Színház a nevelési programon belül beavató színházi foglalkozásokat kínál, ami egy előadást, illetve ahhoz kapcsolódó előkészítő és levezető beszélgetést jelent, októberben ilyen foglalkozás lesz például Gaál Mariann és a Pécsi Balett vezetésével a Chance Operation című előadás kapcsán. Ilyenkor az előadás megnézését keretbe foglalja egy-egy foglalkozás, azaz az előadás előtt előkészítő foglalkozást tartanak szakemberek, és bizonyos esetekben az előadók is, majd az előadás megtekintése után egy feldolgozó foglalkozás keretében folytatódik a drámapedagógiai vagy nevelési program az alkotók bevonásával.

A MU-ban speciális workshopokat is rendeznek, amelyek segítségével önálló színházi nevelési program jött létre Dražen Šivak horvát színész, rendező vezetésével az általa kitalált TheARTo elnevezésű  színházi-alternatív oktatási módszeren keresztül. A leghosszabb program egész tanéven át is tarthat: a Találd ki a saját mesédet! című komplex program az általános iskola alsó tagozatosai számára, míg a Találd ki a saját színházadat! program középiskolások számára készült. És miben egyedi a MuLab? Erőss Balázs szerint leginkább abban, hogy a nyitottságra, a gondolkodás és (szellemi) aktivitás bátorságára szeretne lehetőséget adni a projektjek segítségével. Az intenzívebb közös munka és a hosszabb távban gondolkodás jegyében működésének lényege, hogy folyamatokra koncentrál, tehát nem csupán a végtermék, a kész előadás érdekli. Itt elsősorban nem a közönség növelése a fő cél, hanem az, hogy a színházi nevelés beépüljön az oktatásba. Ezért is próbálnak olyan színházi nevelési programokat is létrehozni, amelyek folyamatban gondolkodnak, hosszabb távú struktúrával.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ az évad során az általános és középiskolák teljes életkori tartományának kínál térítésmentes színházi nevelési előadásokat - iskolai osztályok számára, hétköznap délelőttönként háromórás időtartamban a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Káva Kulturális Műhely közreműködésével. A foglalkozásokon mindig csak egy osztályt látnak vendégül előzetes bejelentkezés, időpont-egyeztetés után.

A Marczibányi téren megalakulásuk óta támogatják a két első és legjelentősebb hazai színházi nevelési csoportot, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központot és a Káva Kulturális Műhelyt. 1992 óta folyamatosan évi 160-180 színházi nevelési foglalkozást tartanak itt, s ezekre - a fővárosi iskolákon kívül - az ország minden területéről fogadják az osztályokat. A művelődési központ tevékenysége egyedülálló, hiszen a hazai színházi nevelést megalapozó és létrehozó két társulatnak biztosítanak a működésükhöz szükséges optimális körülményeket: az előadások létrejöttéhez szükséges technikai feltételek, infrastruktúra mellett a programok hosszú távú és folyamatos működtetéséhez és sikeréhez szükséges háttérmunkát, a szervezést, a tájékoztatást, a kapcsolattartást, a szakmai, módszertani konzultációs lehetőséget is segítik. Az elmúlt 18 évben tehát, mondhatni a hazai színházi nevelés kialakulása és elterjedése óta a Marczibányi tér otthona, központja, bázisa lett e programoknak.

Az első hazai hivatásos színházi nevelési társulat, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ akkori székhelyük, Gödöllő mellett 1992-ben nálunk mutatta be Fehérlófia című első színházi nevelési előadását, és játszik azóta is a Marczin heti rendszerességgel. A Káva Kulturális Műhely székhelye is a második kerületi intézményben van, és ők is megalakulásuk, 1996 óta játszanak itt rendszeresen. Az elmúlt közel két évtized során több száz iskolával kerültek kapcsolatba, több ezer diák fordult meg a Marczin és élte át a színházi nevelés csodáját. "Ebben az a nagyszerű, hogy aki egyszer kipróbálta, legyen az diák vagy pedagógus, abban meghatározó, életre szóló élmény alakul ki, tehát legközelebb is szeretne eljönni más korosztállyal, másfajta programra" - fogalmaz Juszcák Zsuzsa.

A tanév első félévére hat előadást kínálnak: a Fogságban hét-nyolc évesek, a Minden tudás 11-12 évesek, a Csontketrec és az  Apalabirintus 13-14 évesek számára készült, a Bábok és a Tizenegy trikó pedig a 14-16 éveseket célozza meg. A színházi előadás azonban nem ér véget az előadás megtekintésével. A cél ugyanis olyan gyermek- és ifjúsági színházi programok gondozása és bemutatása, amelyeknek a színház és a drámapedagógiai feldolgozó tevékenység egyaránt szerves részét képezi. A színházi nevelés olyan művészetoktatási módszer és eszközegyüttes, amely a jövő generációját az emberi értékek középpontba helyezésével, a személyiség teljes körű fejlesztésével neveli a társadalom aktív tagjává. A színházi technikák, a dramatikus eszközök használata lehetővé teszi, hogy a problémákkal, konfliktusokkal, veszélyes élethelyzetekkel való találkozás, ezen helyzetek megélése, megértése, a helyzetekben való megnyilvánulás, működés megtapasztalása egy, a játék által meghatározott és megszabott, védett keretben történjen.

A komplex színházi nevelési előadások különlegessége az, hogy a színészek nemcsak játszanak nézőiknek, hanem velük együtt is játszanak. A színházi előadások meghatározott életkorú közönségnek szólnak, és mindig az adott korosztályt érintő erkölcsi, társadalmi vagy lélektani problémát vizsgálják és dolgozzák fel a színház, a dráma eszközeivel. A foglalkozásokon való részvétel az iskolai csoportok számára díjtalan, s a térítésmentes részvétel lehetővé teszi, hogy a fővároson kívül szociálisan hátrányos helyzetű településekről is eljussanak a Marczibányi téri színházi nevelési előadásokra iskolai csoportok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Két új könyv mesél a hazai popkultúra történetéről

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának két új, a hazai populáris zenei kultúra múltját kanonizáló könyve is megjelent. Az Azok a régi csibészek és a Hangok és ütemek új kötetei folytatják a sorozat hagyományait. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.