gyerek

Színházi nevelés a múzeumban

2010.02.04. 13:14
Ajánlom
Új különleges társas-és szerepjáték, mostari Játszótér, közösségi színházi program. Hírek a Káva Kulturális Műhelyből.

A Demokracity elnevezésű új különleges társas-és szerepjátékot a társulat 2010. március-áprilisban tíz alkalommal délelőtt, tanítási időben a Néprajzi Múzeumban játsszát. Amennyiben sikeresnek bizonyul az együttműködés, a múzeum és a Káva közösen pályáznak a fenntartásra.
A társulat két tagja 2010 február 19. és 21. között Mostarban, a CDO (Bosnyák Drámapedagógiai Központ) által szervezett nemzetközi konferencián képviseli a magyar drámapedagógiát. A dráma iskolai alkalmazásáról szóló konferencián a csoport a Játszótér című drámaóráját mutatja be, ami a Hinta című iskolai agressziót kezelő színházi nevelési program drámaóra-adaptációja.
Az Új Néző színházi közösségi nevelési program honlapot kapott, amelyen nyomon követhető a projekt aktuális állása. A kezdeményezés által 2010 augusztusában színházi előadások jönnek létre vidéki településeken (közösségekben), melyek mindegyike alkotó módon reflektál a helyi közösség problémáira és megadja a nézőknek azt az új „szerepkört" is, hogy ők maguk reflektáljanak a színház által felmutatott történetre, jelenségekre, szimbólumokra. Az előadások létrehozásának alapja egy összetett társadalmi kutatás. A teljes folyamatot kíséri - és a maga nyelvén értelmezi - egy dokumentumfilmes és egy fotóprojekt. A Magyarországon még újnak számító színházi forma létrehozásával az a cél, hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk a társadalmi párbeszéd erősítéséhez. Azt reméljük, hogy a konkrét társadalmi problémák művészi eszközök általi felmutatása erős hatással lesz a folyamatban részt vevő alkotókra és „nézőkre" egyaránt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.