gyerek

Szlovák Kultúra Hete Budapesten

2012.08.29. 14:59
Ajánlom
A szeptember 1. és 7. között megrendezett eseménysoron többek között sztrapacska-kóstoló, színházi előadások, koncertek, kiállítások és a Pozsonyi Piknik fesztivál várja az érdeklődőket.

Jana Tomková, a Szlovák Intézet igazgatója az egyhetes eseménysor kapcsán kiemelte, hogy a kulturális hét szeptember elsején, a szlovák alkotmány ünnepén veszi kezdetét. Idén immár negyedik alkalommal ekkor tartják a Pozsonyi Pikniket is, amelyen az intézet is részt vesz. Standjukon bemutatják az észak-nyugaton fekvő, gyógyvizéről híres Trencsénteplicet, Karol Krcmár papírvágó művészt, aki a Gyermekek utcájában is fellép. Továbbá idén sem marad el a sztrapacska-kóstoló és a hagyományos pozsonyikifli-sütő verseny sem. Utóbbi fődíjasa másodmagával két éjszakát tölthet egy pozsonyi szállodában.

A Magyar Nemzeti Múzeum főbejáratánál az érdeklődők vasárnap Mária Terézia pozsonyi koronázási ünnepségéről szóló bemutatót láthatnak. A magyar és latin nyelvű előadáson a királynőt a magyar-szlovák születésű Becse Szabó Helena szoprán alakítja. Breznóbánya, az Alacsony-Tátra lábánál fekvő közép-szlovákiai város lesz a középpontban szeptember 3-án a Szlovák Intézetben, este pedig a breznói Ján Chalupka Színház szlovák nyelvű előadását tűzték műsorra.

Szeptember 4-én két kiállítás is nyílik az intézetben: A Kassai korzó - hírességek albuma címmel olyan személyekről mutatnak be könyvet, akik az 1800-as évek végén meghatározták Kassa arculatát, köztük Schalkházi Leopoldot, aki 1873-ban a korszak legelegánsabb szállodáját építtette meg, Répánszky Mihály építészt, Éder Jenő ügyvédet, Maurer Adolf könyvkereskedőt. Az emeleten Gyukics Péter a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig sorozatának fotográfiái lesznek láthatók.

A polgári kutya nevelése címmel Márai Sándor kassai magyar író által inspirált színdarabot mutatnak be 4-én este a színházteremben. A darab szerzője Silvester Lavrík rendező és Anna Vlcková-Strachan népszerű szlovák blogger. Késő este az intézet udvarán fényinstalláció várja a látogatókat. A belvárosi Vörösmarty téren szeptember 5-én a Kassa városa mutatkozik be, mely 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Az A38 hajón szeptember 6-án a Groovin Heads szlovák és a Random Trip magyar együttes zenél együtt. A hét zárásaként szeptember 7-én hat népi iparművészeti mesterséget bemutató szlovákiai egyesület mutatkozik be a Vörösmarty téren, ahol később a pozsonyi műszaki főiskola Technik nevű folklóregyüttese is fellép.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.