gyerek

Takács Gábor: "Mindig nyitott kérdéseket teszünk fel"

2013.01.02. 07:30
Ajánlom
Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb színházi nevelési társulata, a Káva Kulturális Műhely mottója szerint azt kutatja, mit jelent embernek lenni a jelen társadalmában. A társulat szakmai vezetője, Takács Gábor munkatársaival együtt azt vallja, nincsenek előre megírt válaszok, de a kérdezés által résztvevőkké válhatunk.

- Tizenöt éves a Káva, és az évfordulót a társulat számára fontos változások is kísérik. Milyen események zajlanak körülöttetek mostanában?

- Az egyik legfontosabb változás, hogy januártól elköltözünk a Marczibányi térről a MU Színházba. 1994-től kezdve, amióta csak valamilyen formában létezik a Káva, mi mindig itt, a Marczibányi Téri Művelődési Központban dolgoztunk. Ez a nagy döntés már érlelődött két-három éve, nem hirtelen felindulásból történt, igaz, ebben némi szerepet játszottak a kerületben történt változások is. A Marczibányi Téri Központ intézménye, amit mi az évek során megszoktunk, ismertünk, átalakulóban van. Reményeink szerint visszajárunk majd ide játszani, de logikus lépésnek tűnik számunkra, hogy egy közművelődési intézményből egy független színházba költözzünk.

- Hogyan jött ez a szoros szakmai együttműködés a MU Színházzal?

- A Gubanc című színházi nevelési előadásunkat eddig is a MU Színházban játszottuk, és más projektekben is találkoztunk már Erős Balázzsal, a színház művészeti vezetőjével. Szerencsés együttállásnak mondható, hogy a szándékaink találkoztak az övével. Erős Balázs kifejezetten szeretett volna hosszútávon is velünk dolgozni, és így nekünk sem kellett senkit győzködnünk arról, hogy odaköltözhessünk. Balázs is lát egy olyan perspektívát, amiben a MU Színház és a Káva valószínűleg segíteni tudja egymást, hiszen elég sok szálon kötődünk egymáshoz. Fontos az a szakmai egyetértés is, amit a nézőkhöz való odafordulásról gondolunk. Emellett más, belső változások is történnek a társulatnál, például felülvizsgáljuk a működésünket, átalakítjuk bevételi szerkezetünket a tréningeket tartó kft-nk újbóli életre hívásával vagy épp a fenntartó szervezet közösségi alapú működése felé tett lépéseinkkel.

- Újbuda, ahova most mentek, ismerten nagy kerülete Budapestnek, tele iskolákkal. Őket mennyire ismeritek, és milyen terveitek vannak velük?

- Olyan szerződést kötünk a színházzal, amelyben az előadásainknak egy bizonyos százalékát kifejezetten XI. kerületi iskoláknak fogjuk játszani. Érdekes módon pont ebből a kerületből nem jártak eddig tömegével hozzánk az iskolák, így arra törekszünk, hogy számukra is fontossá tegyük azt, amit kínálunk. Tehát ez egyszerre jelent majd egy kiaknázatlan területet, ugyanakkor nehézséget is, mert egyáltalán nem biztos, hogy elsőre akkora örömmel veszik a megkeresésünket. De természetesen a nagy vágyunk az, hogy ott is annyira szeressenek minket, mint itt, a Marczibányin kiépített közönség, akik hónapokkal előre foglalják le az előadásainkra a helyet.

- Az új játszóhelyeteken megalapítjátok „A Résztvevő Színház"-át. Mit takar a résztvevő kifejezés, ami már korábban is kulcsfogalom volt nálatok?

- A fogalom utal egyrészt a célcsoportjainkra. A Káva tevékenysége radikálisan sosem fog elmozdulni a gyerek, illetve diák közönségtől. A mi működésünk alapvetően mindig arról fog szólni, hogy főként az általános iskolás és a középiskolás fiatalok számára készítsünk olyan színházi előadásokat, amiben azt kínáljuk nekik, hogy a hagyományos keretektől eltérően ne csak nézzenek, hanem aktívan vegyenek részt a játékban. A célunk, hogy a gyerek megtapasztalhassa, a közös gondolkodás egy aktív és élvezhető dolog, aminek vannak előnyei. Valamint az a társadalmi aspektusa sem elhanyagolható, hogy olyan állampolgárokat neveljünk, akiknek saját véleménye van, és nem birkaként vonulnak az utcán. A jövőben ugyanakkor a résztvevő kifejezés jelenteni fogja a felnőtt célcsoportokat is, mert igyekszünk majd abba az irányba elmozdulni, hogy kitaláljunk a felnőttek számára is hasonló programokat. Kipróbáljuk például azt, hogy a Bábok című előadás, amit középiskola első osztályának szoktunk játszani, egy kis átalakítással hogyan működik felnőtt közönséggel és az ő részvételükkel.

- Hogyan zajlik egy klasszikus színházi nevelési programotok?

- Nincs állandó receptünk, hogy miként és mennyi ideig tart egy program, de jellemzően két-három órás foglalkozásokat tartunk a diákoknak. Szerkezetileg arra törekszünk, hogy ezek az előadások egységes dramaturgia szerint jöjjenek létre, ami azt jelenti, hogy ne lehessen különválasztani az előre elkészített színházi részeket az improvizációktól, amit a színészek egymással vagy a gyerekekkel együtt csinálnak. Az a jó, ha ezek az egységek a természetesség jegyében átfolynak egymásba. Az utóbbi időben azt látjuk jobbnak, ha ezek együtt jelentenek egy színházi élményt, nem pedig külön-külön. Minden ilyen típusú előadásban megjelenik egy nagyon konkrét probléma, amit megpróbálunk körbejárni. A résztvevő fogalommal szorosan összefügg az, hogy az előadásokkal kérdezni akarunk, valamint a gyerekeket is arra biztatjuk, hogy nekik is legyenek kérdéseik. A műfaj, amit mi csinálunk, szerintem alkalmatlan arra, hogy nagy igazságokat mondjon el vagy akár konkrét tudásanyagot adjon át. Viszont segít abban, hogy együttgondolkodást generáljon a gyerekekkel. Mindig nyitott kérdések teszünk fel, nyitott problémával foglalkozunk, ugyanakkor a problémák vannak olyan súlyosak, hogy ezekhez így vagy úgy, de viszonyulni kell. Mi akkor csináljuk jól a dolgunkat, ha az ott ülő gyerekeket magával sodorja a téma, és lesz valamilyen véleményük.

- Milyen témán, problémán dolgoztok éppen?

- A most készülő új előadásunk bizonyos szempontból megint egy kicsit más lesz a megszokotthoz képest. Most négy színházi nevelési játék fog egymással párhuzamosan elkészülni Az emlékezés drámái címmel. Mindegyikben csak egy-két szereplő lesz, de a párosokkal dramaturg és rendező dolgozik együtt. Mind a négy téma a magyar történelem elmúlt száz évéből valamilyen traumatikus eseménnyel foglalkozik majd, olyan történelmi eseményekkel, amiről azt állítjuk, hogy nincsenek igazán feldolgozva.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.