gyerek

Télen is vár a Veszprémi Állatkert

2012.12.23. 17:29
Ajánlom
A megszépült Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark felújításáról Török László, az intézmény igazgatója számolt be.

Török László öt évvel ezelőtt vette át az állatkert irányítását, a veszprémi közgyűlés decemberben újabb öt évvel hosszabbította meg megbízatását. Az elmúlt öt év alatt számos fejlesztés valósult meg: a 13 hektáros állatkert területe több mint duplájára növekedett, bővült a bemutatott fajok száma, az állatok tágas, természetes környezetben élnek. 2008 márciusában egy Uniós pályázaton 216 millió forint támogatást nyertünk el, ebből öt projektelem valósult meg 2012-ig - idézte fel az igazgató.

A Csimpánzvilág kialakításában és tematikájában egyedülálló létesítmény, amely immár méltó módon és a jogszabályi előírásoknak megfelelően mutatja be az állatkert címer állatfaját, a csimpánzokat, lehetővé téve két különálló csimpánzcsapat tartását - részletezte Török László. A második elem a Böbe majom tanodája oktató-és kiállítóház volt: a kor szakmai elvárásainak megfelelően berendezett oktatóház ad otthont a nyári táboroknak, tanórán kívüli foglalkozásoknak, a kiállítórészen pedig a látogatókat természetvédelmi kérdésekkel foglalkozó bemutató várja - folytatta az igazgató.

Úgy vélte, a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban az egyedileg tervezett és kivitelezett 300 négyzetméteres fedett játszóház a különleges, állatkert témájú játszóeszközei rendkívül népszerűek a kisgyermekes családok körében; a terráriumokban különféle hüllőket mutatnak be. Az igazgató büszke arra, hogy az Afrika-ház, mely tematikájában és elhelyezésében Magyarország egyik legnagyobb szavannakifutójához kapcsolódó, fűtött látogatói térrel rendelkező létesítmény, lehetővé tette, hogy a több mint ötven éves állatkert történetében először zsiráfokat mutassanak be.

Az öt projektelemből álló beruházás teljes költsége 587 millió forintba került, melynek önerejét az állatkert saját forrásból gazdálkodta ki - szögezte le. "Az európai uniós támogatásból megvalósított fejlesztések mellett a Fejes-völgyi részen a jelenkor turisztikai és állatkertészeti elvárásainak megfelelően felújítottuk az ormányos medve házat és kifutót, az állatkert egyik legrégebbi, vízimadarakat, kapibarákat és nagy marákat bemutató nagy tó kifutóját, az indiaiantilop-kifutót, a benettkenguru-házat, a szakállasbagoly-röpdét és -házat, a huszármajom-házat, a vörösvari-házat, a kárpátihiúz-kifutót és -házat, az axisszarvas-házat, a lámák és a guanakók házát, valamint megépült a kis pandák kifutója is. Kialakítottuk a nagy népszerűségnek örvendő makiösvényt, ahol a madagaszkári félmajmok kifutójában sétálva, testközelből figyelhetik meg ezeket az érdekes állatokat a látogatók" - sorolta az igazgató.

Az elmúlt évek alatt több zoológiai érdekességnek számító állat érkezett Veszprémbe, mint a két szélesszájú orrszarvútehén, a zsiráfcsapat, a kispanda-pár, a hópárducok, a különleges afrikai ecsetfülű disznók és a szibériai tigrisek is. A Kittenberger utcai főbejárat előtti, idejétmúlt büfé és bazársort a bérlők bérleti szerződésének lejárta után elbontották és az állatkert területén modern, a vadaspark arculatába illeszkedő gasztronómiai egységeket alakítottak ki. Jövő évi terveiről az igazgató elmondta: a jelenleg különálló Gulya-dombi és Fejes-völgyi állatkertrészt egy földalatti gyalogos aluljáróval összekapcsolják, illetve egy új vendégforgalmi bejáratot nyitnak a Gulya-dombon, így a látogatók állatkerten belüli forgalma zavartalanná válik, nem kell kétszer jegyellenőrzésen átesniük, s a Gulya-dombon kényelmesen, kulturált körülmények között parkolhatnak. Ezzel nemcsak a főbejárat körüli szűk utcákat, hanem Veszprém egész belvárosát tehermentesítik a kiemelt látogatottságú napok nagy forgalmának káros hatásaitól - tette hozzá.

A saját forrásból megvalósítandó projekt része új látogatói útvonalak kialakítása, a Szavanna-kifutó ligetes pihenőhelyekkel való bővítése, ahol az állatok természetes körülmények között hűsölhetnek a nagy melegben. A kibővített kifutó körüljárható lesz, közepén egy kilátóponttal, ahonnan tökéletes rálátás nyílik majd a Szavanna állataira - árulta el az igazgató.

"A látogatóbarát beruházásoknak, a célzott marketingtevékenységnek köszönhetően a veszprémi állatkert népszerűsége, nemzetközi szakmai megítélése folyamatosan nőtt. Az állatkert a turisztikai szektort is érzékenyen érintő gazdasági válság ellenére szinten tudta tartani évi negyedmilliós látogatottságát és bevételeit, gazdálkodása kiegyensúlyozott és stabil, tevékenységével nagymértékben hozzájárult Veszprém és a régió turisztikai attraktivitásának növeléséhez" - összegezte Török László.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.