gyerek

Télen is vár a Veszprémi Állatkert

2012.12.23. 17:29
Ajánlom
A megszépült Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark felújításáról Török László, az intézmény igazgatója számolt be.

Török László öt évvel ezelőtt vette át az állatkert irányítását, a veszprémi közgyűlés decemberben újabb öt évvel hosszabbította meg megbízatását. Az elmúlt öt év alatt számos fejlesztés valósult meg: a 13 hektáros állatkert területe több mint duplájára növekedett, bővült a bemutatott fajok száma, az állatok tágas, természetes környezetben élnek. 2008 márciusában egy Uniós pályázaton 216 millió forint támogatást nyertünk el, ebből öt projektelem valósult meg 2012-ig - idézte fel az igazgató.

A Csimpánzvilág kialakításában és tematikájában egyedülálló létesítmény, amely immár méltó módon és a jogszabályi előírásoknak megfelelően mutatja be az állatkert címer állatfaját, a csimpánzokat, lehetővé téve két különálló csimpánzcsapat tartását - részletezte Török László. A második elem a Böbe majom tanodája oktató-és kiállítóház volt: a kor szakmai elvárásainak megfelelően berendezett oktatóház ad otthont a nyári táboroknak, tanórán kívüli foglalkozásoknak, a kiállítórészen pedig a látogatókat természetvédelmi kérdésekkel foglalkozó bemutató várja - folytatta az igazgató.

Úgy vélte, a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban az egyedileg tervezett és kivitelezett 300 négyzetméteres fedett játszóház a különleges, állatkert témájú játszóeszközei rendkívül népszerűek a kisgyermekes családok körében; a terráriumokban különféle hüllőket mutatnak be. Az igazgató büszke arra, hogy az Afrika-ház, mely tematikájában és elhelyezésében Magyarország egyik legnagyobb szavannakifutójához kapcsolódó, fűtött látogatói térrel rendelkező létesítmény, lehetővé tette, hogy a több mint ötven éves állatkert történetében először zsiráfokat mutassanak be.

Az öt projektelemből álló beruházás teljes költsége 587 millió forintba került, melynek önerejét az állatkert saját forrásból gazdálkodta ki - szögezte le. "Az európai uniós támogatásból megvalósított fejlesztések mellett a Fejes-völgyi részen a jelenkor turisztikai és állatkertészeti elvárásainak megfelelően felújítottuk az ormányos medve házat és kifutót, az állatkert egyik legrégebbi, vízimadarakat, kapibarákat és nagy marákat bemutató nagy tó kifutóját, az indiaiantilop-kifutót, a benettkenguru-házat, a szakállasbagoly-röpdét és -házat, a huszármajom-házat, a vörösvari-házat, a kárpátihiúz-kifutót és -házat, az axisszarvas-házat, a lámák és a guanakók házát, valamint megépült a kis pandák kifutója is. Kialakítottuk a nagy népszerűségnek örvendő makiösvényt, ahol a madagaszkári félmajmok kifutójában sétálva, testközelből figyelhetik meg ezeket az érdekes állatokat a látogatók" - sorolta az igazgató.

Az elmúlt évek alatt több zoológiai érdekességnek számító állat érkezett Veszprémbe, mint a két szélesszájú orrszarvútehén, a zsiráfcsapat, a kispanda-pár, a hópárducok, a különleges afrikai ecsetfülű disznók és a szibériai tigrisek is. A Kittenberger utcai főbejárat előtti, idejétmúlt büfé és bazársort a bérlők bérleti szerződésének lejárta után elbontották és az állatkert területén modern, a vadaspark arculatába illeszkedő gasztronómiai egységeket alakítottak ki. Jövő évi terveiről az igazgató elmondta: a jelenleg különálló Gulya-dombi és Fejes-völgyi állatkertrészt egy földalatti gyalogos aluljáróval összekapcsolják, illetve egy új vendégforgalmi bejáratot nyitnak a Gulya-dombon, így a látogatók állatkerten belüli forgalma zavartalanná válik, nem kell kétszer jegyellenőrzésen átesniük, s a Gulya-dombon kényelmesen, kulturált körülmények között parkolhatnak. Ezzel nemcsak a főbejárat körüli szűk utcákat, hanem Veszprém egész belvárosát tehermentesítik a kiemelt látogatottságú napok nagy forgalmának káros hatásaitól - tette hozzá.

A saját forrásból megvalósítandó projekt része új látogatói útvonalak kialakítása, a Szavanna-kifutó ligetes pihenőhelyekkel való bővítése, ahol az állatok természetes körülmények között hűsölhetnek a nagy melegben. A kibővített kifutó körüljárható lesz, közepén egy kilátóponttal, ahonnan tökéletes rálátás nyílik majd a Szavanna állataira - árulta el az igazgató.

"A látogatóbarát beruházásoknak, a célzott marketingtevékenységnek köszönhetően a veszprémi állatkert népszerűsége, nemzetközi szakmai megítélése folyamatosan nőtt. Az állatkert a turisztikai szektort is érzékenyen érintő gazdasági válság ellenére szinten tudta tartani évi negyedmilliós látogatottságát és bevételeit, gazdálkodása kiegyensúlyozott és stabil, tevékenységével nagymértékben hozzájárult Veszprém és a régió turisztikai attraktivitásának növeléséhez" - összegezte Török László.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.