gyerek

Több száz óvodás a kiállításokon

2011.03.21. 10:10
Ajánlom
Négy hónap alatt több mint 1300 szegedi óvodás látogatta meg a Reök-palota kiállításait a tavaly ősszel indult ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

November közepe óta vehetnek részt ingyenesen óvodáscsoportok a Regionális Összművészeti Program múzeumpedagógiai foglalkozásain. Az eltelt négy hónap alatt 64 szegedi és Szeged környéki csoport látta az időszaki kiállításokat. A kisgyerekek eddig Csáki Róbert festményeivel, a szegedi festészet száz esztendejét bemutató Közös értékeink címet viselő tárlat anyagával, illetve Pataki Ferenc alkotásaival ismerkedhettek meg.

Bátyai Edina, a központot működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendkívül fontosnak tartja a gyerekek művészeti nevelését. A szakember szerint már egészen kis korukban kulturális programokra kell vinni a gyerekeket, mert csak így szokhatnak hozzá és kedvelhetik meg azokat.

Az ovisoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások legfőbb célja, hogy a gyerekeket bevezesse a képzőművészet világába. Ale Ildikó múzeumpedagógus a szecessziós palota bemutatásával ráhangolja az ifjú vendégeket a foglalkozásra, a kiállítótermekben pedig egyszerű, könnyen befogadható képelemzésekre helyezi a hangsúlyt. Emellett megismerteti őket festészeti műfajokkal és technikákkal is. A szakember arra törekszik, hogy a kicsik a képeken keresztül megtanulják kifejezni magukat, egyéni véleményformálásra is képesek legyenek. A cél alapvetően az, hogy felébredjen bennük a művészetek iránti érzékenység, formálódjon az ízlésük, mindemellett pedig kialakuljon bennük a tárlatlátogatás kultúrája.

A foglalkozások végén a tárlaton látható, kiválasztott képet tudják saját alkotásaikban  továbbgondolni. A gyerekek által készített legjobb rajzokat egy mini-kiállítás keretében hamarosan a nagyközönség is megismerheti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.