gyerek

Tóth Gergely: "Rengeteg a tehetség Oroszországban"

2011.12.18. 08:53
Ajánlom
Először látogat Magyarországra a világhírű Szentpétervári Állami Balett.

Az ország különböző nagyvárosainak színházaiban és művelődési házaiban Csajkovszkij Diótörőjét mutatja be az utazó társulat december 23-tól egészen 30-ig. A rendhagyó előadást néhány évvel korábban Franciaországban és Oroszországban az Év Produkciójának választották. A gyerekeknek szóló másfél órás mesebalett valódi időutazást ígér - mondja Tóth Gergely társproducer, és valóban, lesz itt minden: igazi fenyő, egérkirály és rengeteg törékeny tüllszoknya.

Bóbita: A Diótörő ősbemutatója 1892-ben volt a szentpétervári Mariinszkij Színházban. Vajon mennyit változhatott az előadás azóta?

Tóth Gergely: Technikailag rengeteget, másfelől pedig hihetetlen, de megmaradt annak az ősi klasszikus balettnek, amelyet annak idején a bemutatón láthatott a korabeli közönség. Az orosz táncosok rendkívül képzettek, olyanok, mintha földönkívüliek lennének; akrobatikus ugrások és a tökéletes összhang jellemzi a szereplőket. A Diótörőt azóta számos módon feldolgozták idehaza is, de mindegyik adaptáció, még a legmodernebb is az eredeti Mariinszkij színházbelit használja inspirációként.

B: A Diótörőben általában százan szoktak szerepelni, most itt Magyarországon harmincketten lépnek fel, szinte intim közelségben.

TG: Igen, ez nagyon fontos: szerettük volna, ha nagyobb helyszíneken játszana a társulat. De tudni kell, hogy a Szentpétervári Állami Balettet két kiemelkedően képzett igazi híresség irányítja: Anatoly Nikiforov és Irina Aleksandrovna Safonova. Számos országban jártak és mindig komoly színházakban mutatták be az előadásukat. A szentpétervári balett műsora a tánctudásra épül és nem az arénára, intelligens lámpákra és füstgépekre. Így érthető, hogy visszautasították a nagyobb sportcsarnokokat, az óriási befogadó tereket. Azt szeretnék, hogy mindenki számára élvezhető, jól látható legyen a mese.

B: Már említette, hogy kiváló képességűek a táncosok, de milyenek a gyerekek? Hiszen a darabban tizenhat fiatal is szerepel.

TG: Rengeteg a tehetség Oroszországban. A testnevelés órát összekötik a balett tanulással. Évente négyszázezer ifjú táncos hagyja el a középiskolát, tehát van miből válogatni. Kiemelkedési lehetőséget jelent a balettozás, de keményen meg is dolgoznak a hírnévért a növendékek. Ma egy tizennégy éves kezdő táncos annyit tud - kis túlzással persze -, mint Pesten egy kis szólista az Operában.

B: A Mariinszkij Színházban igazi klasszikus balettet táncolnak, a Diótörő is ragaszkodik a tradíciókhoz és a gyerekek is nagyon szeretik ezt a hagyományos történetmesélést.

TG: Színesre festett, óriási falak előtt játszódik minden rengeteg jelenettel, számtalan kellékkel. Ráadásul most a színpad közepén egy valódi karácsonyfa is állni fog. Ez még hihetőbbé teszi a mesebalettet. Karácsony éjjelén egy kislány a Diótörő hercegről álmodozik... A látvány, a díszlet, a rózsakeringő tüll szoknyában, a fény, a hang kiegészítik egymást. Az állandóan változó látványos jelmezek, jelenetek teljesen lekötik a gyerekeket - és ez manapság nem kis dolog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.