gyerek

Tóth Gergely: "Rengeteg a tehetség Oroszországban"

2011.12.18. 08:53
Ajánlom
Először látogat Magyarországra a világhírű Szentpétervári Állami Balett.

Az ország különböző nagyvárosainak színházaiban és művelődési házaiban Csajkovszkij Diótörőjét mutatja be az utazó társulat december 23-tól egészen 30-ig. A rendhagyó előadást néhány évvel korábban Franciaországban és Oroszországban az Év Produkciójának választották. A gyerekeknek szóló másfél órás mesebalett valódi időutazást ígér - mondja Tóth Gergely társproducer, és valóban, lesz itt minden: igazi fenyő, egérkirály és rengeteg törékeny tüllszoknya.

Bóbita: A Diótörő ősbemutatója 1892-ben volt a szentpétervári Mariinszkij Színházban. Vajon mennyit változhatott az előadás azóta?

Tóth Gergely: Technikailag rengeteget, másfelől pedig hihetetlen, de megmaradt annak az ősi klasszikus balettnek, amelyet annak idején a bemutatón láthatott a korabeli közönség. Az orosz táncosok rendkívül képzettek, olyanok, mintha földönkívüliek lennének; akrobatikus ugrások és a tökéletes összhang jellemzi a szereplőket. A Diótörőt azóta számos módon feldolgozták idehaza is, de mindegyik adaptáció, még a legmodernebb is az eredeti Mariinszkij színházbelit használja inspirációként.

B: A Diótörőben általában százan szoktak szerepelni, most itt Magyarországon harmincketten lépnek fel, szinte intim közelségben.

TG: Igen, ez nagyon fontos: szerettük volna, ha nagyobb helyszíneken játszana a társulat. De tudni kell, hogy a Szentpétervári Állami Balettet két kiemelkedően képzett igazi híresség irányítja: Anatoly Nikiforov és Irina Aleksandrovna Safonova. Számos országban jártak és mindig komoly színházakban mutatták be az előadásukat. A szentpétervári balett műsora a tánctudásra épül és nem az arénára, intelligens lámpákra és füstgépekre. Így érthető, hogy visszautasították a nagyobb sportcsarnokokat, az óriási befogadó tereket. Azt szeretnék, hogy mindenki számára élvezhető, jól látható legyen a mese.

B: Már említette, hogy kiváló képességűek a táncosok, de milyenek a gyerekek? Hiszen a darabban tizenhat fiatal is szerepel.

TG: Rengeteg a tehetség Oroszországban. A testnevelés órát összekötik a balett tanulással. Évente négyszázezer ifjú táncos hagyja el a középiskolát, tehát van miből válogatni. Kiemelkedési lehetőséget jelent a balettozás, de keményen meg is dolgoznak a hírnévért a növendékek. Ma egy tizennégy éves kezdő táncos annyit tud - kis túlzással persze -, mint Pesten egy kis szólista az Operában.

B: A Mariinszkij Színházban igazi klasszikus balettet táncolnak, a Diótörő is ragaszkodik a tradíciókhoz és a gyerekek is nagyon szeretik ezt a hagyományos történetmesélést.

TG: Színesre festett, óriási falak előtt játszódik minden rengeteg jelenettel, számtalan kellékkel. Ráadásul most a színpad közepén egy valódi karácsonyfa is állni fog. Ez még hihetőbbé teszi a mesebalettet. Karácsony éjjelén egy kislány a Diótörő hercegről álmodozik... A látvány, a díszlet, a rózsakeringő tüll szoknyában, a fény, a hang kiegészítik egymást. Az állandóan változó látványos jelmezek, jelenetek teljesen lekötik a gyerekeket - és ez manapság nem kis dolog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.