gyerek

Túrós-haluskás szép jó napot!

2009.05.26. 13:23
Ajánlom
Utcára költözött produkcióval várták a kicsiket a kaposvári hangulatfesztivál harmadik napján. A fel-alá járkáló sokaság különleges légkört teremtett a Levendulaszínház Turka, a táncoló kecske című előadásához, vásári forgatagban érezhette magát az ember.

Míg Zsuzsi néni csalogatja a közönséget, addig Turka, a kecske egy hangfalnak dőlve pihen. Nem valami szép látvány, csapzott szőre ernyedten lóg le pálcika testéről. Nemsokára azt is megtudhatjuk, mi ennek az oka: szegény pára kilehelte a lelkét a hosszú úton. De Zsuzsi néni mindenre tud megoldást, csak egy önként jelentkező kell, s máris kezdetét veszi az egyórás csoda.

A szálakat Szabó Zsuzsa bábművész mozgatja. Parasztos, ízes játéka mindenki arcára mosolyt csal, elevensége mégsem csap át túlzott népieskedésbe. Úgy terelgeti a közönséget, mint juhász a nyáját, feladatokat ad, énekelni tanít, mialatt Turkát rendre más-más néző - szülő és kisgyerek egyaránt - kelti életre. Az előadásnak két fontos pillére van, az egyik a közönség tettrekészsége, a másik pedig az improvizáció. Mindkettőhöz nagy bátorságra van szükség, de Szabó Zsuzsának láthatóan ez nem okoz gondot, mindenre van egy frappáns válasza, amelyekkel legalább annyira szórakoztatja a szülőket, mint gyerekeiket.

Zsuzsa néni bebizonyítja, hogy a kecskék bizony számolni is tudnak - persze csak tízig, hisz többet illetlenség lenne elvárni tőlük. Turkának ráadásul van egy különleges képessége: meg tudja különböztetni egymástól a fiúkat és a lányokat, ami napjainkban sokszor nem is olyan egyszerű. Az egyórás zenés-táncos játékkavalkád végén a gyerekek saját kecskét készíthetnek, amiről otthon immár nekik kell gondoskodniuk. Zsuzsi néni pedig elköszön: „túrós haluskás szép jó napot" mindenkinek!

Eleinte kevésbé interaktív, ám legalább akkora sikert arat a fesztivál utolsó napját "elfoglaló" Ziránó Színház. Délelőtti „bemelegítő" előadásuk A három kismalac egyben ősbemutató is. A klasszikus történetnetnek csupán a váza marad meg, ám cserébe friss ötleteket és poénokat kapunk. A játszók (Pfeifer Zsófia és Varga Péter) nem csupán szemlélik a történteket, mozgatják marionett figuráikat, hanem ki-kikacsintva a nézők felé, együtt aggódnak az otthonukból kitúrt malacokért. A farkas ugyanis - igen, az, aki megette Piroskát meg a nagymamát és a kisgidákat is - elkergeti a három testvért. Ínyenc pácolt sertéssültjének receptjét hallva gyomrok kezdenek korogni a nézőtéren. De mintha ez nem lenne elég az oktondi malacok még el is tévednek az erdőben, és elveszítik egymást. Így épít a legkisebb fűcsomóból házat, a középső indiánsátorral büszkélkedhet, és a legidősebb... Na, neki meghagyja a rendező, Boráros Milada a téglát, hogy a történet végén azért legyen valami, ami megállítja a farkast.

A nap második előadásában már a gyerekek is aktív résztvevővé válnak, legalábbis ami a bekiabálásokat illeti. A kétszemélyes társulat ezúttal Pulcinella történetét mutatja be a somogyi megyeszékhelyre. A hétvége első kesztyűbábos előadása - nagy örömömre -, Kovács Géza rendezésében. Pfeifer Zsófia ezúttal „csak" a zenéért felel, az álomszuszék Pulcinella és felesége, Rosetta kalandját Varga Péter bábozza el egyedül, amit a színpadként szolgáló bőrönd mérete is indokol, hisz ketten aligha férnének el benne.

Az olasz dalokkal kísért parázs viták rendre béküléssel, csókkal zárulnak, s a végén még Pulcinella is hajlandónak mutatkozik, hogy dolgozzon. Keze nyomán pillanatok alatt négy szép répa terem. De nincs mese gonosz nélkül, akit jelen esetben egy - legkevésbé sem gyáva - tapsifüles testesít meg. „Ott a nyúl!" - üvölti kórusban a gyereksereg. Van itt minden, hipnózis, dinamit, fakanálpárbaj, persze győz a jó, s szerencsétlen üregiből répás nyúlpaprikás lesz. Vagyis csak lenne, ha egy kutya el nem lopta volna a tetemet. Felnőtt fejjel kissé morbidnak tűnik az eset, de a gyerekek arcán a megdöbbenés legkisebb jele sem látszik. Pulcinella viszont így is - akárcsak a gyerekek - elégedett, megkapja végre répafőzelékét.

A fesztivál utolsó gyermekprodukciója a Csicseri történet címet viseli. H. Nagy Katalin rendezése keretjátékkal indul, így könnyedén egybefűzik a rövidke meséket. Vándormuzsikus és garabonciás bábos találkozásának örömére meghallgathatjuk Bolondos Fityók és a zsémbes gazda, vagy a kovács és a lakatos esetét. A gyerekekből pedig záporoznak a javaslatok, amiket olykor nem is olyan könnyű elhárítani, de a színészek végig kézben tartják az előadást. A zenét ezúttal is Pfeifer Zsófia szolgáltatja, a figurákat pedig Varga Péter mozgatja. A berbencéből (Rumi László, Poór Tamás és Csipler Adél munkája) pillanatok alatt szekér vagy épp házikó lesz. A játszók igyekeznek mindent a lehető legkevesebb kellék bevonásával megoldani. Olyan klasszikusok is előkerülnek, mint a hatrongyosi kakasok, akik makacsságuk miatt szégyenben maradnak, hisz a nap nélkülük is felkel, na meg a kisgida története, aki édesanyja intő szavára hallgat, s így nem válik a farkas zsákmányává.

A mesék egyre csak peregnek, a párbeszédek rendre újabb történeteket szülnek, a gyerekek pedig élvezik, alig lehet rávenni őket, hogy ne másszanak fel a színpadra. De mint minden, így a Festők városa is véget kell, hogy érjen egyszer. A múzeum udvara bezárja kapuit, hogy egy évig a változatos előadások és az önfeledt gyermekkacajok emlékét őrizze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Klasszikus

Ennio Morricone abbahagyja

Nem fog többet komponálni a 90 éves Ennio Morricone, de azt mondja, továbbra is fellép a művei karmestereként.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.