gyerek

Új elképzeléshez új szöveg kell

2010.03.29. 17:36
Ajánlom
Dobák Lívia már ismert színházi dramaturg volt, mikor egy "majdnem véletlennek" köszönhetően kapcsolatba került a bábbal is. 1993-ban a Budapest Bábszínházban kapott dramaturgi állást, s bár addig főként prózai színházakban érezte otthon magát, a kezdeti tapogatózások óta mindkét színházi műfajban dolgozik.

- Felnőttprodukciók munkatársából gyerekszínházra váltani: ez nem jelentett mások szerint szakmai visszalépést?

- Manapság már nem szokatlan, hogy egy színházi ember "kétlaki": dolgozik élő- és bábszínházban egyaránt. Főállásom a bábszínházhoz köt, ahol gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt játszunk, de az "élőszínházzal" is folyamatos a munkakapcsolatom. Kortárs drámával és színházi szöveggel foglalkozom, talán ennek köszönhető, hogy gondolnak rám a „nagyszínházak", nem érzem magam elhanyagoltnak. Jászai-díjam van, 1993-ban nyertem el az Ibusárral az Országos Színházi Találkozó legjobb dramaturgnak járó díját is. A bábos közeg kezdetben inkább idegen volt, de szerencsére az újabb generációkkal megtaláltam a közös hangot. Kiemelkedő szakmai élmény volt például Kovács Géza rendezővel együtt dolgozni. Tőle tanultam meg egy bizonyos fajta bábos gondolkodásmódot, és az ő munkái tették számomra érdekessé, és valódi értékké a bábos műfajt. Például: hogyan lehet kiválogatni mindazt, ami nem didaktikus a színpadon, de egy gyerek számára mégis meghatározó élménnyé válhat.

- A párhuzamos munkák során nem nehéz a gyerek-báb dramaturgiáról átállni egy felnőtteknek szóló darabra? 

- A gyerekelőadások dramaturgiájával kezdőként már találkoztam: elsősorban arra kell ügyelni, hogy a nézők korához igazodjunk. A legkisebbeknek mindennél fontosabb, hogy a jó-rossz ellentétpárok jelen legyenek. Nyilván a hat év alattiak egyszerűbb történeteket tudnak csak befogadni, de az idősebbeknél bonyolultabbal is próbálkozhatunk, fel lehet sorakoztatni összetettebb szereplőket is, sőt módjával még nem túl elvont elméleti problémákat is belecsempészhetünk az előadásokba. A gyerekek jobban asszociálnak egy-egy momentumra, mint a felnőttek. Jobban megértenek egy helyzetet, mert játékosabb képzelettel közelítenek hozzá. Ebből következik, hogy jobban is igénylik a játékosságot: egy gyerekelőadásnak fantáziadúsnak és képileg is erősnek kell lennie. A bábdramaturgia törvényszerűségeit, lehetőségeit még ma is tanulom, most éppen egy felnőtteknek szóló Morgenstern-esten dolgozunk.

- Meg lehet tanulni a bábos dramaturgiát? Van ilyen tantárgyuk a dramaturgoknak?

- Amikor mi tanultunk, a báb még nagyon háttérbe volt szorítva. Részben ma is így van, de a műfaji határok elmosódásával jobb lett a helyzet. A bábszínház stilizáltsága miatt általában különbözik a prózaitól, de dramaturgiában a képzőművészeti és zenei meghatározottságon mostanában túljutva a haza bábszínház közelít ahhoz, amiből a prózai színházak már továbblépni készülnek. Nálunk a bábjátszás mintái a vásári bábjátékok, és a hajdani Állami Bábszínház főként zenei dramaturgiára épülő, többnyire szöveg nélküli előadásai voltak. Az új bábrendező-generáció ezeken továbblépve halad abba az irányba, ahonnan a prózai színházak már menekülnek, de amit a báb nálunk még nem járt be: klasszikus dramaturgia alapján, korszerű elemekből építeni fel a darabokat. És jön a következő bábos dramaturg generáció is, akik már tanultak-tanulnak bábdramaturgiát. Most fogok éppen beugrani egy kolléga helyett órát tartani a báb és a prózai színház dramaturgiája közti különbségekről.

- És mik a különbségek?

- A bábelőadást elsősorban a tér határozza meg, képzőművészeti ihletettségű, a szöveg legtöbbször csak a zene után következik. Egy bábjelenetet nem vezethet kizárólag szövegdramaturgia, mert akkor elhal. Csak minimális információk hangozhatnak el, amiket alá kell rendelni a képnek és a játéknak. Vannak olyan bábos szövegek, amelyek olvasva nem is igazán követhetőek, csupán színpadra állítva tudnak megnyilvánulni. Ennek ellenére szükség van kortárs bábszínházi szövegekre, hiszen egy régebbi szövegkönyv nem biztos, hogy megállja a helyét egy új képzőművészeti koncepcióban, másik bábos térben. Elölről kell kezdeni mindent, újra fel kell fejteni a mesét, és az új elképzelésekhez új szöveget kell alkotni.

- Hogyan születnek ma kortárs bábos és gyerekdarabok?

- Amikor Veres András rendezővel dolgoztunk a Mackó és az állatok előadásán, megkerestük Vörös István írót, hogy ültesse át az eredeti német mesét. Általában tehát felkérünk egy írót, aki azonban nem önálló drámaként írja meg a szöveget, hanem az előadás elképzeléseit szolgálja. A rendező, tervező, író és dramaturg közösen hoz létre egy dramaturgiai vázat, amely alapján az író elkészül a darabbal. Azután inspirációt jelent a Weöres Sándor Pályázat, ahol egyénileg vagy bábszínházzal együtt lehet pályázni darabírásra. Azért nem szoktunk kérni kész mesedarabokat, mert gyakran nem lehet bábszínházzá visszafejteni őket, a közös munka vált be leginkább, és ha végignézzük az elmúlt tíz évet, elég illusztris a névsorunk: Háy János, Garaczi László, Király Levente, Tasnádi István, Varró Dániel, Vörös István, hogy csak néhányat említszek azok közül, akik itt dolgoztak. Különben ma már a legtöbb gyerekelőadásunk mai témához nyúl, köszönhetően annak is, hogy a klasszikus mesékből is új átiratok születnek. Ha például a Kuthy Ági rendezte Csipkerózsát Lackfi János írja újra, elképzelhetetlen, hogy bár meg kell őriznie az alapmotívumokat, de ne hangszerelje sok helyen egészen maira a mesét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.