gyerek

Új gyerekopera Szegeden

2014.11.17. 13:43
Ajánlom
Nagy sikerrel mutatták be Csukás István író Szökevény csillagok című új gyerekoperáját pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az egymás iránti szeretetet, az őszinteséget és a barátságot középpontba állító darabban a gazda a szemétdombra hajítja a kicsorbult gereblyét, a törött létrát és a lyukas hordót. A nehéz sorsú szolgálólány varázslata eredményeként a szerszámok egy napra emberré változnak és megszöknek a gonosz gazda elől, aki a keresésükre a küldi béresét, Fecskefiút. A szerszámok a fiúval előbb megmentik a szolgálólányt a gonosz banyától, majd belépnek Meseországba, ahol mindenkinek igazat kell mondania. A hagyományos népmesei elemeken alapuló történetben a mai kor eszközei - okostelefon és GPS-készülék - segítik a szereplőket.

A darab ősbemutatója után Csukás István elmondta: nagyon örül a sikernek, mert ez a darab egy kísérlet volt, ugyanis a gyerekeknek "elfelejtettek" operát írni, még a nagy zeneszerzők sem gondoltak erre a korosztályra. "Ebbe a fába vágtuk bele a fejszét zeneszerző barátommal, Nagy Imre Erikkel", aki a szöveggel egyenrangú zenét komponált a darabhoz - tette hozzá az író.

Csukás István arról is beszélt, hogy szokatlan szereplőket választott a zenés darabhoz. "Olyan szereplők vonulnak fel, amelyek eddig nem voltak a mesékben. Egy hordó, aminek kilyukadt az oldala, egy gereblye, amelyiknek kitörtek a fogai és egy létra, amelynek letörtek a fokai" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a megszemélyesített szerszámokkal, eszközökkel próbálta a librettót "kitágítani".

Csukás István megjegyezte, hogy a világban is alig vannak ebben a műfajban gyerekeknek szóló darabok, így a Szökevény csillagok "az első fecskék egyike". Hozzátette, hogy tudomása szerint a színház már tárgyal a gyerekopera határon belüli és túli bemutatásról is más teátrumokkal. "Gyerek mindenhol van" - jegyezte meg Csukás István.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója elárulta, hogy bíztak a sikerben, mert tudták, hogy amit Csukás István kitalált, az siker lesz. Kiemelte, hogy a történet színpadra állításához a színház Sándor János rendező, Kardos Gábor karmester és Varga József koreográfus személyében megtalálta a legmegfelelőbb szakembereket.

A kétfelvonásos darabban a szegedi operatársulat és tánckar tagjai láthatók. A főbb szerepeket Szélpál Szilveszter, Szondi Péter, Horák Renáta, Piskolti László, Altorjay Tamás, Laczák Boglárka, Pálfi Zoltán és Vajda Júlia alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.