gyerek

Új struktúra

2007.09.10. 00:00
Ajánlom
Új programokat indít szeptembertől a Művészetek Palotája az ifjúság számára. A sorozat gazdái a tavaly decemberben megalakult Oktatási Csoport tagjai: Fenyő Gábor több évtizedes zenei-igazgatói múlttal rendelkezik, ő a Matinékoncertek atyja, Banai Sára és Olasz Réka pedig a győri, illetve a miskolci Zeneművészeti Főiskola hallgatói. Sára énekzene–karvezetés szakon végzett a Zeneakadémián, Réka pedig közgazdász és művelődésszervezői diplomával rendelkezik. A két ifjú hölgy ambiciózus, elszánt, komolyan veszik korántsem egyszerű feladatukat: a jövő közönségének "megteremtésén" dolgoznak.

Banai Sára: Két éve dolgozom itt közönségszervezőként, az óvodáknak és az oktatási intézményeknek ajánlottam programjainkat. Most indul Rendhagyó zenés találkozások című
programsorozatunk kifejezetten általános- és középiskolás osztályok részére. Az érdeklődő iskoláknak öt alkalomból álló "kurzust" állítunk össze: háromszor az iskolában tartunk órát, a
negyedik alkalommal vendégül látjuk a csoportot egy zenekari próbán úgy, hogy minden gyerek beül egy zenekari tag mellé – ez más országokban már működő módszer. Végül pedig egy koncertre várjuk a gyerekeket. Természetesen a foglalkozásokon olyan művekről is beszélünk, amelyek az adott koncerten elhangzanak, tehát felkészítjük őket a zenehallgatásra.

Olasz Réka: Két és fél éve központi információsként kezdtem dolgozni a Müpában, így a fiatalok véleményét első kézből tapasztalhattam meg. Ugyanakkor Sárával testközelből látjuk a zenei nevelés problémáit a pedagógusok és a szülők szemszögéből is, épp ezért a felnőttekhez is szólunk, mert rajtuk nagyon sok múlik. Az egyetemekre is ellátogatunk olyan előadókkal, akik kapcsolódnak az egyetem profiljához. A Műegyetemre például a Müpa egyik főtervezőjét és egy akusztikai szakembert hívtunk el.

- Hogyan választotok iskolát?

B. S.: Először azokat keressük meg, amelyek nyitottak, és az órarendjükben időt tudnak szakítani erre. De tervben van, hogy szélesítjük a kört. A foglalkozások vezetője, Harsányi Judit nagyon sokféle csoporttal és különböző szociális helyzetű gyerekekkel dolgozott már. Ezen kívül mostanában indul el igazán az egyik, már létező programunk: a www.iskolaikirandulas.hu weboldallal együttműködve, a vidéki iskolákat is bevonva szervezünk látogatásokat a Müpába és egyéb budapesti kulturális intézményekbe. Nem célunk az oktatásba beleszólni, csak azt szeretnénk, hogy minél többen nyissanak a művészetek
felé. A gyerekek kreativitását és a többi művészeti ágat is használva zajlanak majd a foglalkozások; nemcsak befogadó, hanem aktív közönséget szeretnénk magunknak.

O. R.: Az itthon már jól működő múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz kapcsolódva komplexebb programokat tudunk nyújtani; szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb rétegekhez és korosztályokhoz jussunk el. Októbertől indul a Ringató című zenei foglalkozás, amelynek célja, hogy minél fiatalabb, akár fél éves korban megkezdődjön a zenei nevelés Kodály módszerei alapján. Folytatódnak az egyre népszerűbbé váló Hangulatkoncertek, amelyeken a közönség a fiatal és tehetséges zeneakadémistákkal találkozhat. A Rendhagyó zeneirodalom órák keretében pedig a felnőtt korosztály hallhat hangversenyeinkhez kapcsolódó érdekességeket.

- Hisztek benne, hogy lesz valódi eredménye a munkátoknak?

B. S.: Optimisták vagyunk, ezt hit nélkül nem is lehetne csinálni.

O. R.: Persze tudjuk, hogy nem egyik évadról a másikra történik a változás, hanem szép lassan fog kialakulni. A jó dolgokhoz idő kell…

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.