gyerek

Új struktúra

2007.09.10. 00:00
Ajánlom
Új programokat indít szeptembertől a Művészetek Palotája az ifjúság számára. A sorozat gazdái a tavaly decemberben megalakult Oktatási Csoport tagjai: Fenyő Gábor több évtizedes zenei-igazgatói múlttal rendelkezik, ő a Matinékoncertek atyja, Banai Sára és Olasz Réka pedig a győri, illetve a miskolci Zeneművészeti Főiskola hallgatói. Sára énekzene–karvezetés szakon végzett a Zeneakadémián, Réka pedig közgazdász és művelődésszervezői diplomával rendelkezik. A két ifjú hölgy ambiciózus, elszánt, komolyan veszik korántsem egyszerű feladatukat: a jövő közönségének "megteremtésén" dolgoznak.

Banai Sára: Két éve dolgozom itt közönségszervezőként, az óvodáknak és az oktatási intézményeknek ajánlottam programjainkat. Most indul Rendhagyó zenés találkozások című
programsorozatunk kifejezetten általános- és középiskolás osztályok részére. Az érdeklődő iskoláknak öt alkalomból álló "kurzust" állítunk össze: háromszor az iskolában tartunk órát, a
negyedik alkalommal vendégül látjuk a csoportot egy zenekari próbán úgy, hogy minden gyerek beül egy zenekari tag mellé – ez más országokban már működő módszer. Végül pedig egy koncertre várjuk a gyerekeket. Természetesen a foglalkozásokon olyan művekről is beszélünk, amelyek az adott koncerten elhangzanak, tehát felkészítjük őket a zenehallgatásra.

Olasz Réka: Két és fél éve központi információsként kezdtem dolgozni a Müpában, így a fiatalok véleményét első kézből tapasztalhattam meg. Ugyanakkor Sárával testközelből látjuk a zenei nevelés problémáit a pedagógusok és a szülők szemszögéből is, épp ezért a felnőttekhez is szólunk, mert rajtuk nagyon sok múlik. Az egyetemekre is ellátogatunk olyan előadókkal, akik kapcsolódnak az egyetem profiljához. A Műegyetemre például a Müpa egyik főtervezőjét és egy akusztikai szakembert hívtunk el.

- Hogyan választotok iskolát?

B. S.: Először azokat keressük meg, amelyek nyitottak, és az órarendjükben időt tudnak szakítani erre. De tervben van, hogy szélesítjük a kört. A foglalkozások vezetője, Harsányi Judit nagyon sokféle csoporttal és különböző szociális helyzetű gyerekekkel dolgozott már. Ezen kívül mostanában indul el igazán az egyik, már létező programunk: a www.iskolaikirandulas.hu weboldallal együttműködve, a vidéki iskolákat is bevonva szervezünk látogatásokat a Müpába és egyéb budapesti kulturális intézményekbe. Nem célunk az oktatásba beleszólni, csak azt szeretnénk, hogy minél többen nyissanak a művészetek
felé. A gyerekek kreativitását és a többi művészeti ágat is használva zajlanak majd a foglalkozások; nemcsak befogadó, hanem aktív közönséget szeretnénk magunknak.

O. R.: Az itthon már jól működő múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz kapcsolódva komplexebb programokat tudunk nyújtani; szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb rétegekhez és korosztályokhoz jussunk el. Októbertől indul a Ringató című zenei foglalkozás, amelynek célja, hogy minél fiatalabb, akár fél éves korban megkezdődjön a zenei nevelés Kodály módszerei alapján. Folytatódnak az egyre népszerűbbé váló Hangulatkoncertek, amelyeken a közönség a fiatal és tehetséges zeneakadémistákkal találkozhat. A Rendhagyó zeneirodalom órák keretében pedig a felnőtt korosztály hallhat hangversenyeinkhez kapcsolódó érdekességeket.

- Hisztek benne, hogy lesz valódi eredménye a munkátoknak?

B. S.: Optimisták vagyunk, ezt hit nélkül nem is lehetne csinálni.

O. R.: Persze tudjuk, hogy nem egyik évadról a másikra történik a változás, hanem szép lassan fog kialakulni. A jó dolgokhoz idő kell…

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.