gyerek

Üveghegyen a Rettentő görög vitéz

2010.05.09. 09:23
Ajánlom
A Stúdió „K” Színház Rettentő görög vitéz című produkciója nyerte el a legjobb magyar gyerekelőadásnak járó Üveghegy-díjat a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi ASSITEJ Biennálén. A fesztivál másik Üveghegy-díjával a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadásait ismerte el a zsűri, szakmai különdíját pedig a Budapest Bábszínház Líra és Epika című produkciójának ítélte oda.

A legnagyobb hazai gyermek- és ifjúsági színházi találkozó idei versenyprogramját Perényi Balázs rendező válogatta az elmúlt két évben bemutatott magyar színdarabokból. A tizenkilenc előadás Bozsik Yvette koreográfus, Németh Ákos író, Lengyel Pál, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, Kaposi József rendező, drámapedagógus, valamint Némedi Árpád színművész zsűrizése mellett versengett a Biennálé fődíjaiért, a két Üveghegy-díjért. A versenyprogram győzteseinek a fesztivál támogatója, a Fidelio Est hirdetési és megjelenési lehetőséget biztosít az Est médiacsoport kiadványaiban és internetes felületein. E társulatok egyúttal jogosultságot szereznek a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán való részvételre is.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházat Tekergő című csecsemőszínházi előadásáért Budapest Főváros is különdíjban részesítette. A Thália Színház által felajánlott Thália-díjat a Kaposvári Csiky Gergely Színház A kis hableány című előadása kapta. A Művészetek Palotája vendégjáték felajánlását a győri Vaskakas Bábszínház Hoppláda produkciója nyerte el. Kaposvár Megyei Jogú Város Különdíját pedig a Káva Kulturális Műhely Bábok című előadásának ítélték oda.

A Biennálé életműdíjával Gabnai Katalin drámapedagógus, Békés Pál író, és Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatójának munkáját ismerték el.

A zsűri egyéni díjakat is átadott:

Eszközhasználati díj: Figurina Animációs Kisszínpad - A halász meg a felesége

Látványtervezői díj: Mátravölgyi Ákos - A kis December király, Az éneklő királyfi

Színészvezetésért díj: Tóth József  (Kolibri Színház) - Helló, Náci!

Színésznői különdíj: Badacsonyi Angéla, Újvári Janka - A repülési lecke kezdőknek

Színészi különdíj: Nagypál Gábor (Stúdió "K") - Rettentő görög vitéz -  Theseus szerepének megformálásáért -, valamint Kardos Róbert (Bárka Színház) - Istentelen ifjúság - a tanár szerepének megformálásáért

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.