gyerek

"Valódi nagyság nincs játékosság nélkül"

2014.04.11. 16:59
Ajánlom
Március idusától április végéig a nagyközönség is megcsodálhatja a Liszt Ferenc téri szecessziós zenepalota játékmását a Zeneakadémián. A LEGO-makettről kérdeztük Szabó Stein Imrét, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatóját és a Liszt-kukacok Akadémiáját vezető Fazekas Gergelyt, a Zeneakadémia tanárát, az építmény ötletgazdáját. INTERJÚ

- A LEGO-kockákból megépített játék-Zeneakadémia a klasszikus zene elefántcsonttoronyból való kitörését szolgálja?

- Fazekas Gergely: A zenei elefántcsonttornyot a felnőttek építik, nagyjából a 19. század kezdete, mondjuk a kései Beethoven-kvartettek óta. Éppen az volna a fontos a gyerekekkel kapcsolatban - s ezt a kislányaimmal kapcsolatban nap, mint nap tapasztalom is -, hogy még azelőtt megmutassuk nekik a klasszikus zene szépségeit, hogy maguk is belekerülnek ebbe a viszonyítási rendszerbe. Mivel a mindennapjaik során sokkal nagyobb számban találkoznak popzenével, érthető módon ahhoz kezdenek kötődni, és ha a klasszikus zene belép a képbe, akkor többnyire nem belül találják magukat, hanem kívül. Ha pedig a bejutás nem egyszerű, mert a felnőttek akkorára növesztették az „elefántcsonttornyot", akkor meg se próbálnak belépni, ezzel pedig a kör - vagy a torony - bezárul.

- Szabó Stein Imre: A tavaly október 22-én újranyílt Zeneakadémiát a kezdetektől világmárkaként pozícionáljuk, a kommunikációs stratégiánknak része az elefántcsontorony-szemlélet elleni partizánharc. Az elitista megközelítése helyett minden fronton a külső nézőpontot felkínáló attitűd jellemzi ezt az alapállást - éppenséggel erre példa a LEGO-kaland is. Az egyestés műsorfüzeteink is szakítanak a világszerte megszokott leírásokkal, ehelyett a közönséget passzivitásából kibillentő, értelmezésre, aktív befogadásra serkentő esszéket közlünk a programok mellett.

- Azt azért nehéz volna tagadni, hogy az elefántcsonttorony-probléma létezik.

- F.G.: Igen, de Mozart vagy Händel nem is igazán értenék, hogy miről beszélünk. Az ő zenéjük hatalmas élményt jelenthet a gyerekeknek, egyszerűen csak meg kell nekik mutatni őket.

- A LEGO-Zeneakadémia a mézesmadzag?

- F.G.: Pedagógiai eszköz. A Liszt-kukacok Akadémiáján résztvevő gyerekek a makett révén jobban megismerhetik az épületet, a hangverseny intézményét, a szimfonikus zenekar felépítését, miközben valóban lehet játszani is vele. Dóczy Balázzsal, a hihetetlen alapossággal dolgozó LEGO-építésszel azért is döntöttünk úgy, hogy kilencven fokban elforgatjuk az épület belsejében a Nagytermet, mert így jobban hozzáférnek a gyerekek: fel tudnak pakolni a színpadra egy LEGO-figurákból álló szimfonikus zenekart, be tudják tenni a tanári páholyba a LEGO-tanárbácsit, nézőket helyezhetnek el a széksorokba.

- A másik cél a tudatos márkaépítés?

- Sz.S.I.: A zene és a legózás közös nevezője a kreativitás. Meggyőződésem, hogy valódi nagyság nem létezik játékosság nélkül. A patina és a progresszió általunk sokszor hangoztatott, a Zeneakadémiát jellemző kettős viszonyrendszerét tökéletesen kiegészíti egy ilyen, a klasszikus koncertközönségen kívüli csoportokat is elérő akció.

- F.G.: A kis általános iskolás, 6-10 éves korosztály a célcsoportunk. Ők nyilván nem maguktól fognak bejönni a Liszt-kukacok Akadémiájára, hanem a szüleik hozzák őket, mégpedig azok a szülők, akik amúgy is fontosnak tartják, hogy a gyerekük kapcsolatba kerüljön a klasszikus zenével. Azt szeretnénk, hogy ha egyszer egy kisiskolás beteszi a lábát a Zeneakadémiára, ne a szülei miatt jöjjön vissza, hanem önszántából, mert jól érezte itt magát.

- Marketing eszközről van szó tehát?

- F.G.: Részben igen. Amit itt eladni szeretnénk a gyerekeknek, az a klasszikus zene, és ha a gyerekek talán csak a LEGO miatt jönnének is vissza, ha már ott vannak, akkor a csoportokat vezető remek zenetanárok és zeneakadémisták révén mindenféle egyebet is megismernek: hangszereket, zenei jelenségeket, műfajokat.

- SZ. S. I.: Egyáltalán nem marketingeszköz a LEGO-palota, hanem Zeneakadémia tudatosan épített kommunikációjának kiterjesztése. Attól csak erősödünk, ha megengedjük, hogy a LEGO - egyébként elsőként Magyarországon - hivatalos makettet készítsen a zenepalotáról, az alkotást pedig időszakosan ki is állítjuk. Meggyőződésem, hogy az alapító Liszt Ferencnek sem lenne ez ellen kifogása, sőt!

- Van már e játéknak érzékelhető hozadéka is?

- Sz.S.I.: Van. Attól a pillanattól kezdve, hogy az építésről szóló, saját mozgóképes anyagainkkal kiegészített filmet útjára engedtük, a video internetes mémként kezdett terjedni a világhálón, ezerszámra osztják meg olyanok is az etűdöt, akik legfeljebb hallomásból ismerik a Zeneakadémiát. A LEGO-épület része annak a kommunikációs fegyverarzenálnak, amellyel pár hónap alatt sikerült elérnünk, hogy egy-egy komolyzenei koncertet, eseményt valódi hírként, egy-egy nemzetközi hírű muzsikust pedig sztárként tálaljon a hazai média. Ez két-három éve még elképzelhetetlen volt.

F.G.: Aki zenés foglalkozásokat tart vagy szervez gyerekek számára, az tudja, hogy ez nem rövidtávon megtérülő dolog. A legutóbbi foglalkozás után az egyik anyuka megkérdezte, hogy mikor lesz a következő, mert - ahogy fogalmazott - a fiúk szeretnének visszajönni, nem azt mondta tehát, hogy szeretném visszahozni a fiúkat. Aligha van ennél komolyabb elismerés számunkra. A Zeneakadémia ifjúsági programjait fokozatosan építjük fel. Most zajlanak már Liszt-kukac foglalkozások  kisiskolásoknak, elindítottunk egy koncertsorozatot a Solti Teremben, amely a 10-15 éveseket, vagyis a felső tagozatosokat célozza meg (különféle tantárgyakkal, matekkal, irodalommal, rajzzal kötjük össze itt a zenét), és további két koncertsorozat terve áll készen, amit ősszel, illetve jövő tavasszal indítanánk ugyanennek a korosztálynak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.