gyerek

Vérfrissítés Szegeden

2012.05.09. 08:50
Ajánlom
Rumi László szegedi Muzsikás Jankó-vendégrendezése nagy elvárásokra adott okot, mert remélhető volt, hogy a rá jellemző formabontó megoldásokkal és sziporkázó látványvilággal felrobbantja a szegedi bábszínház hagyománykövető rendjét.

A robbanás elmaradt, de legalább tanúi lehettünk egy billenésnek, a Szegeden ritkán látható árnyjátékos megjelenítésnek, amelynek újszerű élményét a kisiskolás közönség érzékelhetően tetszéssel nyugtázta.

Ettől függetlenül a siker viszonylagos, ami jelen esetben (is) a Kövér Béla Bábszínház színpadi adottságainak „köszönhető". Itt ugyanis egy szűk nyílású kukucskálószínpaddal kellett számolnia a tág fantáziájú alkotóknak, Rumi László össze-rendezőnek (miként nevezi magát a színlapon) és Mátravölgyi Ákos tervezőnek, akik így - mondhatni - gúzsba kötve táncoltak.

Mert ugyan a csodák a bábszínházban teremtődnek, azok sajnos, nem terjeszthetők ki a kötött építészeti környezetre, hiszen, ha a színpad kicsi (amit nyilván a kialakítás idején egyeduralkodó kesztyűbábokhoz méreteztek) és konvencionális lyuk mivolta miatt távolságtartó, akkor mindennek dacára olyan marad.

Bár az alkotók megkísértették a lehetetlent, s megpróbálták bővíteni a játékteret: mivel horizontálisan falba ütköztek, hát kinyúltak a térbe, ezért ablakot vágtak az árnyjáték vásznába, amihez még egy létrát is toldottak a harmadik dimenzió bejátszásának a reményében. Sajnos, ettől az összkép inkább nyomottá, mint sem többlépcsőssé vált, s lehet, hogy ettől a színészek mozgástere megnőtt, a mozgásszabadságuk azonban fikarcnyit sem, bár derekasan küzdöttek a nem emberléptékűre szabott négyzetcentiméterekkel. A látvány azonban sok mindenért kárpótolt, hatásosak voltak a vetített képek, s a karakteres sziluettek.

Muzsikás Jankó vászonra vetülő kalandjai egyébként epizódszerű felsorolásban zajlanak, amelyeket élőszereplős narráció tagol - többek között erre szolgál az ablak, melyen keresztül elhangzanak a versbe foglalt tanulságok. A komponálási mód tisztázó jellegű, egyszerre zárja le és köti össze az etűdöket, ugyanakkor keretet-szerkezetet szab az előadásnak.  Hogy még sem kellő ritmusban pörögnek az események, az egyrészt a szokásos dramaturghiánnyal magyarázható, arról nem is beszélve, hogy a szöveg eredetéről semmit sem tudunk meg, pedig az írói közreműködés eltüntethette volna a dialógusok és a versek között tátongó minőségi szakadékot.

Rumi László látvány- és eszközgazdag rendezéseiben általában elsődleges helyet foglal el a zene, amiről így nyilatkozott egy pár évvel ezelőtti interjúban: „az előadásnak fontos eleme ugyan a szöveg, de sokkal lényegesebb a látvány, a bábok kifejezőereje, a színészek intenzív játéka, és természetesen a zene, a zene, a zene." Nincs mivel vitatkozni, de ez most valahogy félrecsúszott, mert a tézist pont a muzsika kezdte ki, pontosabban annak megválasztott típusa.

Ugyanis Muzsikás Jankó a hegedűje hangjával szelídít és oszt igazságot, ami rendben is volna, az viszont, hogy az összes többi, a jelenetek alatt hangzó (egyébként ideillő) aláfestő dallamot is vonósok szólaltatják meg - Szvetnyik Margit és Dulics Tímea -, gyakran alig elkülöníthető, egynemű hangzást eredményez. Ami nem csak, hogy határozottan tompítja a hős kiemelt státuszát, s ezzel együtt a fordulópontok csattanóját, de a nem vájtfülűekben egy idő után monotóniát kelt, ami pedig veszélyes, hiszen óhatatlanul a közönség bágyadásához vezet.

A színészeknek jól megy az árnyjáték, többször rácsodálkoztam a megszabott testhelyzetet, és  szükségszerűen túlzó-stilizált mozgásformákat megkövetelő előadásmód perfektségére, az egyértelmű jellemzésre. (A vándorlást jelző, kissé maszatos betétek azonban nem tűntek túl kidolgozottnak, ám erről nem a játszók tehetnek.) Némelyeknek múltja is van ebben, Balasi Jolán és Nikodémusz Hajnalka már bizonyították mozgáskultúrájukat és humorérzéküket egy formabontó kisopera kapcsán (Livietta e Tracollo, rendező Kiss Ágnes), s bár itt nem tudtuk őket beazonosítani, ez a többiekre nézve hízelgő. A mérleg tehát minden kifogás ellenére pozitív, de az lenne a még jobb, ha a közönség tapsát biztatásnak tekintené a színház az újabb irányok felé való bátrabb, további nyitásra.

  

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.